menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Флешмоб, фотосесія та дискусії: у Вінниці відзначили День ментального здоров’я

11.10.2023 10:45

Захід організований у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською

Звичайне читання книг, відвідування гуртків та секцій, слухання музики, декламування віршів сприяє ментальному здоров’ю. Спорт також є одним із важливих елементів подолання стресу. Про це, зокрема, говорили у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат», де вчора пройшов захід «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість». Адже в Україні 10 жовтня відзначають День ментального здоров’я, повідомляє I-VIN.INFO.

Згідно з статистичними даними, приблизно 800 тисяч мешканців області потребують психологічної підтримки. Це майже 70% наших громадян, які мають близьких або знайомих, що загинули, чи отримали поранення під час війни.

«Ментальне здоров’я це стан, коли людина може реалізувати свої можливості, справлятись зі звичайними життєвими стресами, працювати та бути корисним суспільству. На сьогодні в області проживає 160 тисяч переселенців, які на власні очі бачили жахіття війни. Завдяки цій програмі ментальне здоров’я стало частиною державної політики», – розповів очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Він додав, що серед основних пріоритетів є розширення доступу до послуг у сфері психічного здоров’я. При ОВА створена робоча група, яка відпрацьовує модель чіткої міжвідомчої координації на рівні області та громад. Також діє Єдина система надання психологічної допомоги жителям області. Сюди включено 63 медзаклади, 1268 закладів освіти та 16 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

Детальніше про важливість збереження ментального здоров’я розповіла Перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталія Заболотна:

«Проблема збереження ментального здоров’я ніколи не стояла так гостро як сьогодні. За даними фахівців, близько 80% людей можуть впоратись з психологічними проблемами, якщо вони опанують прості навички. І для цього існує безліч різних ресурсів».

За її словами, великий пласт роботи у Вінницькій області приділяється тим цільовим групам, яким найбільше потрібна підтримка. Це рідні бійців, люди, котрі втратили своїх Героїв, та переселенці.

«Робота з сім’ями бійців має здійснюватись на всіх районних рівнях і у кожній громаді. Якщо ми говоримо про групи взаємодопомоги, в яку входять дружини, члени сімей загиблих, ті, хто чекає когось з фронту, вони мають бути доступні у всіх 63-х громадах.

Увагу потрібно звертати й на внутрішньо переміщених осіб. Як і в першій, так і в другій категоріях немає вікового цензу. Тому у напрямку переселенців теж звертають увагу на фахову підтримку. Тож з березня у області працює «гаряча лінія» 15-26 з усіх питань, що стосуються ВПО та сімей наших бійців», – каже Наталія Заболотна.

Вона підкреслює, що для розбудови системи ментального здоров’я варто почати безпосередньо з кожної громади. Вже є значні результати в роботі неформальних об’єднань психологів, хоч на початку було лише 27 психологів по всій області. Тоді й виникло розуміння, що окремо кожна галузь не зможе впоратись з цим викликом. І програма «Ти як?» покликана об'єднати спеціалістів з державного, комунального, неурядового сектору усіх галузей.

Найбільший акцент робиться на галузі охорони здоров’я через розгалуженість закладів. У цій сфері планують розширити доступ до послуг в сфері психічного здоров’я. Яким чином? Є велика мережа амбулаторій, де сімейні лікарі мають можливість пройти навчання за системою mhGAP і увійти до переліку 26 закладів, які отримали пакет від Національної служби здоров'я України.

«Навіть попри війну держава розуміє свою відповідальність за психічне та ментальне здоров’я населення й знаходить ресурси, щоб оплачувати роботу фахівців у сфері надання психологічної допомоги. Маємо говорити й про систему навчання психологів, психотерапевтів, лікарів. Спеціалісти шукають усі можливі ресурси серед діючих програм, які спрямовані на навчання. І на основі аналізу триває створення карти не лише послуг, а й фахівців», – наголосила Перша заступниця начальника Вінницької ОВА.

Про продовження подібної роботи розповіли й на прикладі сфери освіти. Це одна з сфер, яка охоплює майже 320 тисяч здобувачів та працівників освіти. Якщо говорити про наявну кількість фахівців, то для галузі освіти їх недостатньо. Потреба від фактичної забезпеченості в дошкільній освіті складає лише 37%, у закладах фахової передвищої освіти 63%, у професійно-технічній освіті 75%.

Те ж стосується сфери культури, адже звичайне читання книг, гуртки, слухання музики, декламування сприяє ментальному здоров’ю. Спорт також є одним із важливих елементів подолання стресу. У Вінницькій області є 45 «Активних парків», які відкривали ще до повномасштабного вторгнення в рамках програми Президента України. Там працюють координатори. Наразі є можливість мати фінансування, маючи лише спортивну локацію (стадіон, майданчик) і отримати координатора, який отримуватиме заробітну плату з державного бюджету та допомагатиме долати через активності стрес дітям, молоді, дорослим.

А обласна координаторка «Всеукраїнської програми ментального здоров’я» Олена Бессараба поділилась результатами анкетування оцінки потреб населення для нашої області. Тут було близько 8000 респондентів. Серед охоплених сфер: охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, інші сектори та громадські організації.

Згідно з дослідженнями, у жінок в переважній більшості виникає питання «як впоратись з тривогою та стресом», у чоловіків - «як впоратись зі своїм емоційним станом». На запитання «з ким би ви хотіли поговорити про стрес, його наслідки та їх подолання» більше 50% респондентів надали перевагу психологам, близько 16% - сімейним лікарям та іншим фахівцям. Серед поширених технік боротьби зі стресом для чоловіків (заняття улюбленою справою, спортом та перебування на природі), для жінок (спілкування з близькими, дихальні вправи, можливості побути наодинці).

Крім цього, на панельних дискусіях детальніше зупинялись на впровадженні хібукі-терапії. Це проєкт психологічної підтримки дітей, створений ізраїльським психотерапевтом. Головним героєм у терапії є песик Хібукі, що у перекладі означає «обійми». Зокрема, йшлося про діяльність Центру ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету та технік допомоги ментальному здоров’ї.

Змогу виступити мали й власне військовослужбовець, дружина загиблого бійця, переселенка з Херсону та директорка Вінницької обласної ДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту Наталія Голяк.

На Європейській площі провели тематичний флешмоб та вуличний івент «Подорож до ментального здоров'я». Також кожен міг пройти тест щодо психоемоційного стану та поспілкуватися з психологами-волонтерами. І сфотографуватись біля фотозони «Оціни свій стан».

Загалом на заході були присутні представники влади, громадські організації-партнери, науковці, лікарі, педагоги, соцпрацівники, бізнеси.

Довідково:

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» – багатошарова трансформація системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки через низку компонентів. Зокрема, формування державної політики та координація в регіонах, міжнародна співпраця та налагодження взаємодії з донорами/партнерами/неурядовим сектором, навчання фахівців першої лінії контакту та тренінги для фахівців у сфері психічного здоров’я, втілення проєктів тощо.

Нагадаємо, вінничани можуть отримати психологічну підтримку у 70-ти медзакладах області.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна та Вінницька ОВА




Читайте також