menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Герої Небесної Сотні: троє вінничан загинуло під час Революції Гідності

21.11.2023 13:15

Максим Шимко, Леонід Полянський, Валерій Брезденюк приєднались до Небесної Сотні

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають 10-у річницю початку Євромайдану та Революції Гідності. Саме ці події змінили хід історії країни.День Гідності та Свободи відзначається сьогодні згідно з указом Президента України від 2014 року. Чимало українців поклали своє життя заради встановлення європейських цінностей. Серед них є і вінничани: Максим Шимко, Леонід Полянський, Валерій Брезденюк. Про них I-VIN.INFO розповідає детальніше у матеріалі.

Максим Шимко народився 21 жовтня 1979. Проживав у Вінниці. Вже з 9 класу він почав працювати. А свій шкільний атестат Максим отримав пізніше від своїх однолітків. Він змінив багато робітничих професій – був і слюсарем, і фрезерувальником, і ковалем, і гравіювальником. Поступово ці навички гармонійно поєдналися з його захопленням історією.

Зацікавленість Максима в історії виникла в його дитинстві, коли він вперше відвідав Вінницький обласний краєзнавчий музей. Потім він приніс туди знайдений пістолет часів Другої світової війни, і з того часу давня історія стала невід'ємною частиною його життя.

Максим Шимко ще у 2004 році став учасником Помаранчевої революції. Потім був спостерігачем під час виборчих кампаній в країні, учасником Податкового та Мовного Майданів. Під час Євромайдану Максим Шимко приєднався до 4-ї козацької сотні самооборони. Взяв на себе обов'язки прапороносця. Усього він вирушав на Майдан тричі, а останній раз, 18 лютого, вирушив, не повідомивши своїх рідних. «За Україну!!!!! Всі, хто може, їдьте в Київ!!!!!» - це був його останній запис на сторінці у соцмережі.

Ранком 20 лютого його життя обірвалося від пострілу снайпера, коли він активно допомагав рятувати та евакуювати поранених на вулиці Інститутській. На жаль, при обшуку його тіла не знайшли жодних документів, але виявили квиток на потяг до Вінниці. Але цим потягом йому вже не судилося повернутися додому... Такі відомості про життя Максима зібрали на сайті Героїв Небесної Сотні.

Як розповіла для I-VIN.INFO мама Максима Шимка, Зоя Кузьменко, про Героїв Небесної Сотні написали чимало книжок. Здебільшого Світлана Терейковська зібрала про них інформацію від рідних загиблих та випустила декілька томів. Ці книги є у школах та в Молодіжному центрі «Квадрат».

«В честь Максима у Вінниці перейменували вулицю Карла Маркса. Також Байраківська філія ліцею №2 стала імені Максима Шимка. Раніше організовували і виставки про ще одного загиблого вінничанина під час Революції Гідності Валерія Брезденюка. А в честь Максима Шимки проводився турнір у Вінниці 21 жовтня. До повномасштабної війни планували створити і відкрити пам’ятник Максиму. Проте дизайнерка проєкту виїхала закордон під час повномасштабної війни. В кінці листопада плануємо відновити роботу над цим проєктом», - зазначила Зоя Кузьменко.

Згідно з Указом Президента України від 21 листопада 2014 року Максиму Шимку було надано звання Героя України з відзначенням орденом «Золота Зірка» (посмертно). А 4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно). Його відзначили Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).

Своє життя віддав за Україну й вінничанин Леонід Полянський. Сам був уродженцем міста Жмеринка Вінницької області та етнічним поляком. Працював залізничником в Жмеринці. Останні роки мешкав і працював у Києві. Під час Революції Гідності був членом самооборони Майдану. Від грудня 2013 року належав до Барської сотні. Загинув Леонід внаслідок вогнепального поранення в груди. Тіло ідентифіковали в морзі № 1 у Києві. Поховали його на римо-католицькому цвинтарі в Жмеринці. Леоніду Полянському було 38 років… У нього залишилась дружина і двоє маленьких діток. Такі деталі опублікувалипро Героя на сайті «Небесна Сотня».

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України від 21 листопада 2014 року Леоніду Полянському було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Окрім цього, 4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно). А 8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя відзначили Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).

Валерій Брезденюк також жив у Жмеринці. Він був підприємцем, який заснував перший комп'ютерний клуб у своєму місті. Також відзначався в ролі художника, використовуючи унікальну техніку ебру для створення картин на воді. У 2013 році він став фіналістом телешоу «Україна має талант» і виборов перемогу в конкурсі «Жмеринка має таланти» у своєму рідному місті. Крім того, був членом міського осередку партії «УДАР».

Трагічно загинув вночі з 18 на 19 лютого, під час атаки силовиків на Майдані. Валерій отримав смертельне поранення в спину від кулі. В останні годині свого життя звітував своїм рідним, що все з ним гаразд. Однак на другий дзвінок від сина Валерій вже не відповів. О першій годині ночі невідомі особи підняли трубку та повідомили, що його вже немає серед живих. Поховали його у Жмеринці. Валерію Брезденюку назавжди 50 років…

Також Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Валерію Брезденюку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Патріарх УПЦ КП Філарет 4 липня 2015 року нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно). Як і попередніх Героїв Небесної Сотні і Валерія відзначили Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно), повідомили на сайті Небесна Сотня.

І наша боротьба за свободу та європейські цінності триває впродовж 10 років. Українці продовжують рухатись до Євросоюзу, і Україна вже має статус кандидата у члени ЄС. А зараз наші захисники виборюють й територіальну цілісність України. Слава Україні! Героям слава!

Нагадаємо, на фронті загинуло п'ятеро військових з Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: nebesnasotnya.com

Головне фото: vogue.ua


Читайте також