menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Готові підтримати соціальні заклади» – американці у Вінниці (ФОТО)

31.05.2023 13:20

Делегація із США відвідала на Вінниччині пансіонат та реабілітаційний центр

Вчора до Вінниці прибула делегація PASS зі Сполучених Штатів Америки. Серед них - представники американських недержавних компаній. Вони прагнуть допомогти Україні у різних сферах. Американські гості відвідали Вінницький пансіонат і Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Працівники закладів показали приміщення, в яких знаходяться пацієнти та поділилися актуальними проблемами. I-VIN.INFO оглянув заклади разом з делегацією та поділиться найцікавішим.

У Комунальній установі «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» делегації із США показали чимало локацій у закладі. Виконуюча обов’язків директора Катерина Юхимчук провела гостей до 5-го поверху, який нещодавно відремонтували.

«Тут проживає 40 внутрішньо-переміщених осіб. Всі вони - люди похилого віку, які потребують догляду. Цей поверх відремонтований за допомогою благодійних коштів від міжнародної організації «Лікарі без кордонів», - пояснює Катерина Юхимчук.

Далі гості могли побачити частину 4-ого поверху, на якому провели демонтажні роботи ще до війни. А через повномасштабне вторгнення рф, у закладі не змогли провести повноцінний ремонт цього поверху. Його залишили на «паузі», адже для завершення косметичного ремонту потрібно близько 4 мільйони гривень.

«Зараз ми знаходимось на 4-ому поверсі, де люди можуть самостійно пересуватися або за допомогою ходунків. Ми показуємо їхні умови проживання. Зазвичай запитуємо їх, чи можна зайти, адже сприймаємо ці місця для проживання – як квартири з особистим простором», –  каже пані Катерина.

Кожен пацієнт може облаштувати свою кімнату за власним бажанням. Були навіть ті, хто придбав для себе шафу. Більшість пенсіонерів хизувалися пейзажем з балкону. Також серед них були і ті, хто дуже позитивно приймав гостей та хотів показати свою кімнату. Представники делегації із США уважно слухали історії від пенсіонерів за допомогою перекладачів, робили фото та зичили здоров’я.

Окрім цього, працівники пансіонату показали й інші процедурні кабінети: масажний, аромотерапія, соляна кімната, стоматологія, зала із тренажерами та спеціальним обладнанням тощо. Американці запитали, чого найбільше потребують працівники пансіонату. У відповідь почули від Катерини Юхимчук наступне: «Кухню, ліфт, укриття, пожежну сигналізацію, відеоспостереження, у нас цілий список. Потреб багато, адже і пацієнтів достатньо. Тому хочемо покращити для них перебування у пансіонаті, а для себе зробити роботу простішою. Ми готові до співпраці».

Під кінець огляду один з представників делегації США запропонував підписати для них український прапор Катерині Юхимчук. Згодом американські гості перемістилися на іншу локацію – Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Тут теж проживають люди з інвалідністю. За словами директорки центру Світлани Демко, із початку повномасштабного вторгнення рф чимало дітей з центру евакуювали за кордон. Для них знайшли прихисток з хорошими умовами. Проте найбільша мрія у працівників закладу – завершити всі ремонтні роботи та повернути дітей додому після перемоги України над росією.

У центрі показали кімнати з ремонтом, в яких облаштовані спеціальні ліжка, ванні кімнати, вбиральні тощо. Також показали сучасний ліфт, який служитиме для всіх. На ньому проїхався американський письменник і режисер Чіп Дункан. Також зробив декілька фотокадрів. Для гостей ще показали спеціально обладнані ванні кімнати, в яких дуже зручно доглядати за людьми з інвалідністю.

«Такі ванни чудові як і для пацієнтів, так і для персоналу. Враховуючи, що догляд за людьми в більшості здійснюють жінки поважного віку, це дуже потрібна ванна. Тут можна змінювати висоту ванни і регулювати її», – каже Світлана Демко.

А у коридорах центру розвішані аплікації діток. Також на другому поверсі можна побачити велику залу. Тут планують облаштувати декілька зон. Наприклад, одна із них –  це місце для конференцій, переговорів. Годують людей з інвалідністю виключно домашніми овочами та фруктами, які вирощують самостійно. На території є відкрита ділянка з квітами, городом, теплицею тощо. Також є майданчик з тренажерами. Проте чимало інших потреб є у оздоровчого центру.

«Наприклад, нам потрібне авто для перевезення людей у лікарню. Також треба зробити дорогу до ще одного входу у центр. А ще тут продається сусідній будинок із власною земельною ділянкою. Ми мріємо викупити його, адже там є газ, вода, опалення. У такий спосіб можна було б розширити наш заклад. Маємо багато мрій, на які потрібні кошти», –  каже директорка.

Серед інших проблем вона називає потребу у сонячних електростанцій. Адже через війну, аварійні відключення світла, та здорожчання комунальних послуг, сума у комунальних платіжках виходить доволі висока. Як зазначив голова правління Norwalk Furniture Деніал Вайт, він з колегами готові допомагати далі Громадській організації «Відкриті серця» та Вінницькому обласному центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

«Завдяки нашим коштам та іншим фінансуванням ви змогли зробити не просто чудовий реабілітаційний центр, а справжній дім. Ми дуже приємно вражені і хочемо подякувати за вашу роботу та щирість», – каже американець Деніал Вайт.

 Довідково:

У складі делегації зі Сполучених Штатів Америки – керівники гуманітарної, стратегічної та громадської політичної консалтингової агенції PASS LLC. Ця ініціатива стала можливою в рамках співпраці з Єврорегіоном «Дністер».

Нагадаємо, співпраця України та США: американські партнери допомагатимуть вінницькій лікарні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:  Руслана Сивак 

 

Читайте також