menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Співпраця України та США: американські партнери допомагатимуть вінницькій лікарні

31.05.2023 10:45

Делегація зі США відвідала Вінницьку обласну клінічну лікарню імені Миколи Пирогова

Західні партнери планують продовжувати активно підтримувати Україну. Зокрема, і в дуже важливій сьогодні сфері охорони здоров’я. Вчора вінницьку лікарню імені Миколи Пирогова відвідала делегація американських лікарів та бізнесменів, повідомляє I-VIN.INFO.

Через повномасштабне російське вторгнення сфера охорони здоров’я в Україні опинилася у надважких умовах. Тисячі цивільних і військових із пораненнями різного ступеню тяжкості потрапляють у наші лікарні щоденно. За понад рік війни українські медики здобули досвід та навчилися працювати в таких умовах. Проте, якими б досвідченими не були лікарі, без якісного медичного обладнання надавати ефективну допомогу вкрай важко.

Делегація зі США відвідала Вінницьку обласну клінічну лікарню імені Миколи Пирогова і поспілкувалась з її директором Василем Паненко. Обговорювали, зокрема, фінансову підтримку для закупівлі обладнання для відділень травматології та реабілітації.

«Актуальною проблемою сьогодні є саме обладнання для хірургії, адже ми надаємо допомогу військовим із жахливими пораненнями. Особливо зараз часто зустрічаються опікові поранення. В наш заклад привозять найтяжчих пацієнтів із опіками від 45 до 75 відсотків. Але, на жаль, наше обладнання є застарілим. Воно розраховано на менш складні опікові травми, такі, які стаються в мирні часи», - зазначає Василь Паненко.

Відділення реабілітації у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Миколи Пирогова є одним з найкращих в області. Проте, воно є таким саме через висококваліфікований персонал. Сучасного обладнання, завдяки якому вдавалося б швидше та ефективніше повертати поранених військових до повноцінного життя, наразі не вистачає.

«Міністерство оборони та Міністерство охорони здоров’я України зробили акцент саме на це відділення, тому що тут є підготовані кадри, яких немає в інших лікарнях. На жаль, є питання по реконструкції та ремонту відділення і обладнання. Нам частково допомагають різні міжнародні організації, але ми постійно шукаємо додаткові джерела фінансування. Збираємо, так би мовити, усім світом на те, щоб зробити це відділення справді сучасним та найефективнішим», - каже директорка департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Американській делегації вдалося поспілкуватися і з важкопораненим українським військовим, який втратив обидві ноги.

«Він декілька діб пораненим добирався до своєї частини. Коли його доставили до нас, ми сподівалися на часткове збереження кінцівок. На жаль, ми виявили, що достатньої поверхні вцілілої тканини не вистачає і нам довелося вдатися до ампутації. Пацієнт 2 місяці пробув у відділі травматології і після цього його доправили до нас на реабілітацію. Наразі готуємо пацієнта до протезування», - розповіла лікар військового.

Американський лікар Шон Боріч разом із своїм українським колегою, завідувачем клінічного центру термічної травми та пластичної хірургії Романом Чорнопищуком змогли домовитись про подальшу співпрацю. Пан Шон вже 22 роки працює на ринку охорони здоров’я США, то ж він запевнив, що має ресурси для допомоги вінницькій лікарні.

Читайте також, переселенці зі сходу та півдня України живуть, вчаться та працюють у вінницькому навчальному закладі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт

Читайте також