menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Грантові програми, ВВП та внутрішня криза рф: у Вінниці обговорили економічний розвиток України (ФОТО)

18.08.2023 20:40

Обговорювали можливості для аграрної сфери в Україні та сценарії розвитку економіки

Важливість розвитку переробного виробництва, створення продуктів з більшою доданою вартістю, допомога підприємствам у розвитку та доступні програми підтримки. Про це та інше дискутували на форумі «Хлібна Індустрія-2023», який тривав 17 та 18 серпня. I-VIN.INFO побував на конференції-виставці та розповість найцікавіше з сесії під назвою «Економіка України через 1,5 роки війни: наслідки та сподівання для бізнесу».

Державна підтримка аграрного сектору та харчової промисловості

Очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов: На сьогодні Вінниччина забезпечена борошном і буде забезпечена хлібом та хлібобулочними виробами. У нас є потужний експортний потенціал. Яка буде структура цього експорту – інше питання. Це буде або зерно, або перероблена продукція з доданою вартістю. 

У будь-якому випадку ми наполягаємо на тому, щоб всі почали розвивати переробку. Перш за все, це робочі місця та податки різних рівнів. Ми вже намолотили більше двох тонн зерна. У Вінницькій області хлібопекарською справою займаються чотири великих та більше 60 малих виробників. Вважаю, що в нас є чому повчитися чи що подивитись. 

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький: У попередні роки завжди панував баланс на ринку. До війни міністерству вдавалось досягати консенсусу, який би розвивав всі галузі у взаємодії. Так триває й зараз.

Є стратегія розвитку агропромислового розвитку. Ключовим аспектом в цій стратегії являється переробка. Мінімум 50% сільськогосподарської продукції, в історичній перспективі, має вироблятись в достатній кількості для країни. Всі присутні на форумі якраз займаються переробкою. Щоб це відбувалось ефективно, потрібна підтримка. Класично всі, хто є в цій сфері, готові далі розвиватись, знають, як це робити. У свою чергу ми розуміємо, що без допомоги важче. Вона прискорює вашу можливість реалізовувати плани щодо розвитку підприємств швидше. 

Тож, попередньо можемо анонсувати програму підтримки EU Ukraine Facility. Так, ЄС планує надати до 50 мільярдів євро у 2024-2027 роках на бюджетну підтримку та реалізацію Плану України. План включатиме у себе заходи з подолання наслідків війни, відновлення та модернізації інфраструктури, розвиток соціальної, економічної та екологічної сфер.

Проте діють й інші програми. Для прикладу, «Доступні кредити 5-7-9%». За цією програмою держава компенсує суб’єктам підприємництва частину кредитного навантаження. Що більше створюється робочих місць, то більша отримується компенсація % за кредитом. Відтак, у Міністерства наразі одна ціль – усіма можливими способами підтримувати виробників. 

Заступниця Міністра економіки України Надія Бігун: Як частина великої європейської сім’ї ми зіштовхнемось з викликами: у нас вже обмежена логістика. Навіть у разі швидкого завершення війни ризиків менше не стане. Отже, вивозити сировину в тих обсягах, які були до повномасштабного вторгнення, не вдасться. Тому необхідно перебудовувати логістику і враховувати потенційні обмеження наступних років. 

Не варто й забувати про конкурентність. Незважаючи на шалену підтримку України, кожна держава не забуває про власні цінності чи інтереси. Нам доведеться виборювати місце на економічній мапі. У висновку рух у бік створення готового продукту, де більша додана вартість, для нас стає вкрай важливим. 

Всі розуміють, що заходити в ЄС з нашим рівнем ВВП і його динамікою росту означає початок великої роботи. Потрібно думати наперед, за рахунок чого ми доженемо країни Європейського Союзу. 

У нас є три види доступних грантів, які координує безпосередньо Міністерство економіки. Найменша грантова програма – мікрогранти (маленький проєкт). 

Також є грантова програма для ветеранів та їх сімей. Одним із майбутніх викликів, які очікують попереду, буде повернення бійців з фронту. Для них вже презентували грантову програму, розуміючи, що це наш людський капітал. Наша економіка і її зростання буде напряму залежати від того, яким буде в Україні людський капітал. 

І третя найбільша програма надає можливість купити обладнання. Так, можна отримати до восьми мільйонів гривень підтримки від держави. Але попереду ще багато ініціатив, які варто реалізувати чи доопрацювати, щоб у аграрній сфері, наприклад, переробка могла створити додану вартість.

У нас є мета – видати за цей рік тисячу грантів на переробку. На сьогодні їх видано вже п’ятсот. Це молода програма, яку розпочали минулого року. Звісно, не все йшло як нам хотілось, тому що треба було налагодити процес та вирішити проблеми з прийняттям рішень. 

Зокрема, продовжує діяти електронна система публічних закупівель Prozorro з інструментом Prozorro Market. Це систематизована база актуальних пропозицій товарів постачальників. Цей інструмент під час війни показав свою суперефективність, тому що було важливо швидко приймати рішення. Вона допомагала повертати закупівлі. Тож наступного місяця плануємо прийняти зміни в регулюванні, щоб всі продукти харчування державних замовників проходили через Prozorro Market.

Взагалі нас чекає багато можливостей, але ми маємо запитати себе «Чи є у нас спроможність використати ці можливості?». Тому ми паралельно разом з партнерами готуватимемо багато навчальних заходів про те, як подаватись на гранти, як робити реалістичні бізнес-плани, як набувати цієї спроможності.

Прогноз економіки України до кінця 2023-го року та у 2024-му році

Директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін: Ми повинні створювати можливості для розвитку економіку, наших компаній, які створюють робочі місця та платять податки. 

Якими є топ-7 тенденцій у світовій економіці? Перше – у світі та Україні інфляція зменшується. Думаю вона у нас буде близько 13%. Інфляція сповільнюється, але відсоткові ставки залишаються високими. 

Друге – розвинені країни входять до керованої рецесії. 

Третє – світові ціни на сировину помірно знижуються.

Четверте – Європа зацікавлена в швидкому завершенні війни в Україні. Так, дорожчають енергоресурси (у Великій Британії криза вартості життя), підвищуються ставки Європейського центрального банку (зростає вартість обслуговування боргів та дорожчають нові кредити) і зареєстровано 5,1 мільйони біженців, яких потрібно забезпечувати житлом та соцвиплатами. 

П’яте – холодна війна між Китаєм та США триває. Китай прагне збільшити частку юаня у світовій торгівлі, потоках капіталу та резервах, і має амбіції зробити юань світовою резервною валютою. Кажуть, що долару «капець», але це неправда.

Шосте – посилюється горизонтальна інтеграція «незахідного світу», який протистоїть країнам Заходу.

Сьоме – посилюється боротьба за Африку.

Що очікувати:

– Локальні війни (у тому числі проксі-війни у контексті геополітичного протистояння США та Китаю)

– Вибори Президента в США (восени 2024)

– світова фінансова криза (ймовріність не висока)

– посилення санкцій (проти рф та країн, що допомагають їй обходити санкції)

– внутрішня криза рф

Якщо говорити про демографічну кризу, то з України від 24 лютого 2022-го року виїхало 23 мільйони людей, а повернулось 13,9 мільйони. Бізнес теж налаштований на міграцію до Європи. Так, 30% бізнесу здійснили або потребують релокації (частково або повністю за кордоном). Водночас 4% відкрили новий бізнес за кордоном. Стимули для бізнесу в Україні відсутні.

Базовий сценарій розвитку економіки України на 2023 та 2024-ті роки – економіка дефіцитів і відсутності стимулів. Адже тоді буде дефіцит бюджету, торгового балансу, інвестицій та кадрів. 

Коли ми говоримо про повоєнне відновлення, як позитивний сценарій на 2024-й рік, то у ВВП можуть бути додаткові опції: +3-5% (деокупації територій до кордонів до 24 лютого), +1-2% (ліберальна податкова реформа в перший рік), +5-7% (повернення 2-3-х мільйонів емігрантів) та +3-5% (отримання допомоги для реалізації проєктів відновлення). Має бути оптимальний варіант зростання ВВП – на 10% на рік.

Додам, що ми підписали Меморандум, згідно з яким маємо затвердити національну стратегію доходів – показати, як будемо повертати борги.

Грантові програми підтримки малого та середнього бізнесу від USAID

Керівник групи з розвитку продуктивності та доступу до ринків Програми USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО Владислав Карпенко: Проєкт USAID Агро впроваджує різні ініціативи, які направлені на підтримку розвитку зернопереробних підприємств. Торік та цьогоріч ми виділяємо кошти лише на забезпечення насінням, добривом та засобами для зберігання зерна. Цього року запровадили програму, яка вже добігла кінця, для забезпечення технікою. 

Є ще одна програма для підтримки переробних потужностей. Вона діє кілька місяців і на сьогодні вже відібрано 10 компаній, з якими ведуться перемовини. Загалом ми могли б підтримати до 25 компаній на умовах співфінансування (50 на 50). Йдеться про грантові кошти, тобто, безповоротну фінансову допомогу. 

І буквально минулого тижня оголосили нову програму для вдосконалення експортних потужностей борошномельних підприємств завдяки вітамінізації борошна. Теж на умовах співфінансування.

Нагадаємо, вінницькі аграрії дізнаватимуться про комплаєнс та секрети ведення бізнесу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Діана Праведна 

 

 


Читайте також