menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Громади проти уряду: змагання за податки військових

06.10.2023 18:30

На «Форумі Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги» обговорювали вилучення військового ПДФО з бюджетів громад

Наприкінці цього року громади України можуть відчути на собі значний брак фінансів. Справа в тому, що з місцевих бюджетів планують вилучити так званий «військовий» ПДФО. Під час «Форуму Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги» це питання було одним із найбільш дискусійних. I-VIN.INFO розповідає, що таке «військовий» ПДФО, чому його хочуть забрати з громад та як це рішення може вдарити по громадах.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) зафіксований статтею 167 Податкового кодексу України і досягає 18%. Цей податок стосується практично всіх доходів громадян, в тому числі і військовослужбовців. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Проте, податок, який сплачують військові, повертається їм у повному обсязі за рахунок держбюджету. Це означає, що на практиці у військовослужбовців не зменшуються нарахування через сплату податку.

Нещодавно уряд запропонував зміни до державного бюджету на цей рік. Планується збільшити видатки на оборону. Окрім інших змін уряд вирішив перерозподіляти ПДФО військових з місцевих бюджетів до спецфонду державного бюджету і витрачати ці кошти на закупівлю дронів, озброєння та боєприпасів.

«Цього року наші західні партнери передали Україні близько 40 мільярдів доларів – це близько 1,5 трильйонів гривень. Ці кошти надають, щоб хоч якось покрити видатки з нашого бюджету. І коли я чую, що сьогодні є 200 мільярдів гривень залишків коштів в місцевих бюджетах, які ніяк не використовуються, то виникають питання. У Вінницькій області ці залишки в громадах складають 2,4 мільярда гривень. Не має бути дефіциту в державному бюджеті і колосальних вільних залишків в місцевих бюджетах, особливо в умовах війни. Ми бачимо проблему із дефіцитом в держбюджеті і її треба вирішувати прагматично – знімаючи зайві емоції», - вважає колишній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Звідки ж беруться ці вільні залишки в місцевих бюджетах? Невже в українських громадах справи йдуть настільки добре, що місцевому самоврядуванню просто вже нема на що витратити кошти? На ці питання відповідає народна депутатка України Лариса Білозір.

«Існує постанова кабінету міністрів номер 590, яка забороняє певні видатки з місцевих бюджетів та визначає пріоритетні витрати. Ці кошти фактично заморожені цією 590-тою постановою. Був конкретний приклад, коли в громаді не могли відремонтувати школу, в якій проживали внутрішньо-переміщені особи, не можна було пальне купувати, обладнання для лікарень. Ми потрохи вносили зміни в цю постанову і виходило вирішувати ці проблеми. Але і досі залишається багато заборон по видаткам. Ці вільні залишки з’являються тому, що громадам забороняють витрачати кошти, а не тому, що наші громади настільки багаті», - пояснює народна депутатка.

Постанова Кабінету міністрів України №590 регулює порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану. За цією постановою визначається перелік видатків, які здійснюються в першу чергу і другу чергу. Дійсно, з часів початку повномасштабної війни вносилось багато змін в цю постанову. Остання з них була внесена 9 червня цього року і розширюють перелік платежів за видатками, що здійснюються за другою чергою.

Із такими заборонами на видатки стикалась, зокрема, Агрономічна сільська рада. За словами голови Агрономічної громади Сергія Сітарського, у 2022 році казначейство дозволяло витрачати бюджетні кошти в першу чергу на заробітні плати та енергоносії. Але вже цього року ситуація покращилась, тому Агрономічній сільській раді вдалося виділити гроші на ремонт та будівництво доріг. Детальніше про це ви можете прочитати в нашому матеріалі.

«Кажуть, що зараз війна і від ремонту доріг треба відмовлятися. Але є такі дороги, що взагалі не можна проїхати. Не можуть навіть кортежі із загиблими захисниками заїхати. Так, є непорядні люди в органах місцевого самоврядування, які витрачають кошти на непотрібні речі, але це в основному у великих містах. В малих громадах такого не роблять, адже там всі бачать та знають, на що слід першочергово витрачати кошти», - додає Лариса Білозір.

Кошти з «військового» ПДФО складають значну частину місцевих бюджетів громад. Якщо цей податок повністю переведуть на рахунок державного бюджету, то громади відчують значну нестачу коштів.

«Я вважаю, що можна 50 відсотків від «військового» ПДФО перераховувати в спецфонд держбюджету, а інші 50 відсотків залишати в громадах на критичні видатки – це школи, дитячі садочки, укриття, місцеві військові частини і так далі. Проте, ми маємо контролювати як кошти, які залишаються в громаді, так і ті, які підуть у спецфонд», - пропонує пані Лариса.

Так званий «військовий» податок на доходи фізичної особи має ще одну специфіку. Кошти з податків умовного військового йдуть у місцевий бюджет громади, в якій цей самий військовий несе службу. Таким чином виникає певний дисбаланс. Громади, в яких є одна чи більше військових частин, отримують в свій бюджет кошти з податків сотень військових. А ті громади, де немає військових частин, залишаються без такого джерела фінансів. Саме на цю несправедливість звертаю увагу і нардепка Лариса Білозір:

«Правильним рішенням було б реформувати податкову систему. ПДФО має надходити не за місцем служби, а за місцем реєстрації людини. Таким чином кошти розподілятимуться пропорційно по всім громадам. Це рекомендують і європейські, і американські партнери, тож ми маємо провести цю реформу».

Окремим питанням стоїть доля прифронтових громад в умовах перерахування «військового» ПДФО в держбюджет.

«Ми маємо прифронтові громади, з яких виїхала значна кількість цивільного населення і де близько половини усього ПДФО сплачують саме військові. Як будуть виживати ці громади? За які кошти вони будуть відбудовувати об’єкти, які росіяни обстрілюють щоденно? Саме тому ми маємо найти баланс між тилом та фронтом та запропонувати такі зміни, які не будуть ставити громади на грань виживання», - підсумовує Лариса Білозір.

Вчора, 5 жовтня, комітет Верховної Ради з питань бюджету схвалив до голосування у другому читанні законопроєкт №10037 про «військовий ПДФО». За цим рішенням податки таки планують вилучити з місцевих бюджетів повністю і спрямувати до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Держспецзв’язку – на дрони і Міноборони – на закупівлю артилерійських систем. Відтепер доля цього законопроекту буде вирішуватися на наступному голосуванні Верховної Ради.

Читайте також, «Виживання» громад під час війни обговорювали на економічному форумі у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: ukrinform.ua та Валентин Вінницький

Читайте також