menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Виживання» громад під час війни обговорювали на економічному форумі у Вінниці (ФОТО)

04.10.2023 18:30

Вчора відбувся «Форум Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги»

Війна, що триває вже другий рік, поставила територіальні громади у досить скрутне становище. Держава зосереджена на фінансуванні армії, а на підтримку громад практично не залишається бюджетних коштів. В умовах, коли громади лишаються фактично наодинці із усіма викликами, як ніколи стає актуальним питання пошуку альтернативних джерел фінансування, зокрема, і від співпраці з бізнесом. Саме це питання і обговорювалось вчора на «Форумі Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги», який відвідав I-VIN.INFO.

Народна депутатка України Лариса Білозір під час свого виступу на цьому форумі підняла питання вилучання «військового» ПДФО з бюджетів територіальних громад. Мова йде про податок на доходи, який сплачують військовослужбовці і які йдуть у бюджет громад.

«Дехто пропонує п’ятдесят відсотків коштів з ПДФО залишати в громадах на потреби військових, а також на освіту, охорону здоров’я та інші соціальні послуги. Інші п’ятдесят відсотків спрямувати в спецфонд державного бюджету. Як на мене, це теж не рішення. Правильним рішенням було б реформувати податкову систему. ПДФО має надходити за місцем реєстрації людини. Це рекомендують і європейські, і американські партнери, тож ми маємо проводити цю реформу», - розповідає Лариса Білозір.

Також, на думку пані Лариси, будуть великі проблеми із розподілом освітніх субвенцій в громадах. За словами народної депутатки, цього року дефіцит освітньої субвенції становитиме дев’ятнадцять мільярдів гривень, що призведе до суттєвих проблем в сфері освіти.

«Підвищення зарплати освітян на двадцять два відсотки – це класна штука, але дуже популістична. Це збільшить дефіцит субвенції в два рази і ми матимемо ситуацію, коли скорочуватимуть навчальні години. Це вже відбувається, я знаю випадки в громадах, коли діти вчаться лише до пів першої години», - зазначає Лариса Білозір.

Окрім цього, пані Лариса розповіла про консультації з європейськими партнерами щодо децентралізації в Україні. Мова йде про створення органу, який буде контролювати та спрямовувати роботу усіх територіальних органів влади у русло закону.

«Усі наші проблеми, пов’язані із децентралізацією, дуже бентежать наших європейських партнерів. Найближчим часом Рада Європи разом із народними депутатами України буде повертатися до питання введення префектів, як контролюючого органу. Хочу одразу запевнити громади, що це не буде поліцейський нагляд. Префектами будуть люди, відібрані за конкурсом, які будуть здійснювати нагляд за актами місцевих рад. Я думаю, ми з Радою Європи знайдемо дуже компромісне рішення і воно стане логічним продовженням реформи децентралізації, яку багато хто справедливо вважає однією з найуспішніших в історії незалежної України», - каже народна депутатка.

Не надто оптимістичні для територіальних громад прогнози надав керівник Групи регіонального розвитку компанії «МХП» Олег Нестеров. Під час своєї презентації пан Олег в цифрах показав усі складнощі економічного становища:

«Зараз складається ситуація, коли дев’яносто сім відсотків доходів держави будуть йти на оборону. Доходи – 1,7 трильйонів гривень, а видатки на оборону – 1,697 трильйонів гривень. Ми маємо усвідомлювати, що держава не зможе допомогти громадам. Громадам зараз треба розраховувати лише на той бюджет, який вони отримують у себе на місцях, і самостійно шукати інвесторів та партнерів для додаткового фінансування».

Одним з успішних прикладів пошуку такого додаткового фінансування показала Ладижинська громада, яка співпрацює із соціально-відповідальним бізнесом. Виконуючий обов’язки голови Ладижинської міської ради Олександр Коломієць розповів про позитивні кейси такої співпраці в його громаді.

«Раніше Ладижинська громада була дуже залежна від Ладижинської ТЕС. Більшість надходжень у бюджет були від її роботи. Проте, Ладижину дуже пощастило, адже у нас є потужний інвестор – компанія «МХП». Паралельно із розвитком компанії розвивалась і громада. Протягом останніх трьох років близько 600 мільйонів гривень від податків компанії надійшло в місцевий бюджет», - каже Ладижинський міський голова.

За словами пана Олександра, в Ладижинській громаді суттєво підтримують малий бізнес, запускаючи гранти на отримання безповоротної фінансової допомоги.

«Хочу додати, що із появою потужного інвестора почав розвиватися і малий бізнес, який ми усіляко підтримуємо. Разом з благодійним фондом «МХП – громаді» ми надаємо фінансову підтримку у розмірі до двохсот тисяч гривень. Таким чином, створюються підприємства, які надають робочі місця мешканцям громади, а в бюджет громади надходять додаткові кошти з податків», - розповів Олександр Коломієць.

Однією з цілей «Форуму Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги» було зкомунікувати громади із представниками бізнесу, щоб вони обговорили перспективи для співпраці, подібної до «МХП» та Ладижинської громади. Саме тому під час перерв, кава-брейків та після закінчення форуму голови громад із представниками бізнесу в неформальній обстановці мали змогу почати діалог, який є настільки необхідним в теперішніх складних умовах.

Читайте також, «Українці перетворились з квазі нації на націю»: третій Президент України на форумі у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також