menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Хочу, щоб люди не забували про війну»: юний художник з Вінниччини зібрав 18 тисяч гривень для ЗСУ на аукціоні власних картин

20.10.2023 16:50

Благодійний аукціон робіт художника Владислава Дьоркіна пройшов у Вапнярці

У Вапнярському ліцеї №1, що на Вінниччині, пройшов благодійний аукціон, де на продаж виставили картини учня 10 класу цього ліцею Владислава Дьоркіна. Усі картини були написані Владиславом на військову тематику, вони проникнуті переживаннями автора, які багато в чому збігаються із переживаннями усіх українців та українок, повідомляє I-VIN.INFO.

Перша картина, написана Владиславом, перемогла на Всеукраїнському конкурсі есе та малюнків «Я маю ПРАВО на життя», тож вона не була виставлена на цьому аукціоні.

«Цю картину я написав влітку 2023 року. Тоді точилися важкі бої, але я помітив, що цивільні почали проявляти все більшу байдужість до війни. Я написав цю картину для того, щоб люди побачили її і почали більше думати про війну та про наших захисників», - розповідає Владислав Дьоркін.

Метою аукціону був збір коштів на придбання дрону для бійця 2 самохідної артилерійської дивізії 53 окремої механізованої бригади, друга Владислава Володимира.

«Вова сам родом з Кремінної. Він народився в липні 2003 року, цього року йому виповнилося 20 років. Його батьки розійшлись і його вихованням займалася мама. Коли Вові було 14 років вона захворіла і померла. Під опіку Вову взяла його рідна тітка, яка дуже сильно знущалася з нього, ображала і навіть била. Саме тому, як тільки Вові виповнилось 18 років, він одразу підписав контракт і пішов до лав ЗСУ. Вже більше двох років він захищає Україну. Останні півроку він воює на Авдіївському напрямку. До цього воював біля Бахмута. Це дуже добрий, порядний та вихований хлопець, сирота з такою непростою долею», - розповідає про захисника мати Владислава Людмила.

На самому аукціоні були представлені чотири картини Влада.

Перша картина «Загибель Героя» зображає болісний момент для усього нашого народу – загибель Героя України Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайло. Цю картину придбала представниця ТОВ «ФІРМА ЕРІДОН» Ольга Коломійчук за три тисячі гривень (початкова вартість картини - 1500 гривень).

Наступним лотом була картина під назвою «Зруйноване дитинство», яка зображає зустріч душі загиблої матері із своєю маленькою дитиною. Цю картину Владислав присвятив загиблим від російської терористичної атаки по Києву 6 червня 2022 року. В цей день рашисти знищили багатоповерхівку, тоді за офіційними даними загинуло 60 людей. Цю зворушливу картину за три тисячі триста гривень (початкова вартість - 1300 гривень) придбав учнівський та педагогічний колектив Вапнярського ліцею №1 в особі класної керівниці класу, де навчається Влад, Людмили Топольницької.

На наступній картині під назвою «Азовсталь» зображений усім відомий маріупольський завод, бої за який тривали 82 дні. Захист Азовсталі став наочним прикладом української незламності і надихнув Владислава на створення цієї картини. Це полотно за шість тисяч п’ятсот гривень (початкова вартість - 1500 гривень) придбала представниця приватного підприємства «Поділля-Агрохімсервіс» Людмила Гутар.

Останнім лотом цього благодійного аукціону стала картина «Деокупація».

«Коли росіяни уходять то земля починає розквітати. Проте, коли вони уходять, вони навмисно закидають територію ракетами та снарядами, щоб залишити після себе лише випалену землю. Саме на такому контрасті розквіту життя та смертельної небезпеки від російських ракет зроблена картина «Деокупація», - коментує художник.

Це картина Дарії Гуцол, яку Владислав домалював під воєнну тематику.

Цей лот придбав керівник елеватора «Епіцентр-К» за тисячу вісімсот гривень (початкова ціна - 600 гривень).

«Коли я писав ці картини, то я узагальнював в своїй уяві усе, що відбувається в нашій країні через військову агресію росіян. Таким чином я викладаю на полотно свої емоції – це єдиний спосіб, яким я можу їх виплеснути. Взагалі малювати я почав лише після початку повномасштабної війни і активно займаюся цим лише рік. Єдине, що спонукало мене покращувати свої навички малювання – це необхідність показати людям, що з себе представляє війна. Зазвичай пишу картини під музику – це переважно сумна музика, бо і настрій у моїх картин відповідний. Дуже щасливий, що вдалося сьогодні зібрати стільки грошей для мого друга на передовій. Впевнений, що якщо ми всі не будемо забувати про війну, яка триває, то перемога буде лише питанням часу», - розповідає юний художник Владислав Дьоркін.

Загалом за рахунок проданих картин та внесків у благодійну скарбничку на цьому аукціоні вдалося зібрати близько 18 тисяч гривень на придбання дрона для бійця 53 ОМБр Володимира.

Читайте також, у рейтинг прозорості від NewsGuard увійшло вінницьке медіа.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також