menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Хто із вінницьких школярів навчатиметься у червні, пояснили у департаменті освіти

04.08.2023 10:45

Мешканцям Вінницької міської територіальної громади розтлумачили, що означає постанова Кабінету Міністрів України

Щороку навчальний рік у школах розпочинається 1 вересня і його завершення анонсується до 30 червня. Так і цього разу. Згідно з рішенням Кабінету Міністрів завершиться він 28 червня. Та стосується це лише дітей-випускників 9-х та 11-х класів, аби вони отримали свої документи, повідомляє I-VIN.INFO.

Як розповіла директорка департаменту освіти Оксана Яценко, у Законі «Про повну загальну середню освіту» є норма – більше ніж 175 навчальних днів бути не може. Цю статтю про кількість навчальних днів минулого року взагалі зняли через те, що школи знаходились не в рівних умовах.

Тому хоч у дії постанови Кабміну і положенні Закону прописано, що навчальний рік може тривати до 1 липня, це не означає, що діти ходитимуть до школи. Це означає, що в школі видаватимуть документи і відбуватимуться інші пов’язані з цим процеси.

«Навчальний рік традиційно в Україні починається 1 вересня. Проте в різних регіонах і різних закладах освіти він закінчується по-різному. Особливо у воєнний час. Це залежить від того, де школа знаходиться: чи на території, де ведуться активні бойові дії, чи прифронтовій, чи на тимчасово окупованій. Але ні Кабінет Міністрів, ні Міністерство освіти, ні департаменти освіти не мають права встановлювати структуру навчального року. Це робить сам заклад», – каже Оксана Яценко.

Так, у серпні відбувається засідання педагогічної ради - колегіального органу управління закладу, де затверджується структура навчального року. Там прописується тривалість і термін весняних, осінніх та зимових канікул. Зазвичай осінні та весняні канікули тривають тиждень, а зимові – два. Але це може бути змінено: як строки проведення, так і термін.

Наприклад, під час COVID-19 збільшувались канікули. Так само під час воєнного стану, коли в Києві були тривалі блекаути і були вимушено збільшені канікули. За рахунок цього їх навчальний рік був довшим, ніж у школах Вінницької міської територіальної громади.

Так, минулого року у ВМТГ жоден заклад комунальної форми власності не змінив структуру навчального року. Всі канікули відбулись у відповідний термін. І через відсутність святкових днів під час воєнного стану вдалося вийти на канікули уже 1-го червня. А документи видавали протягом усього червня.

Своїми думками про можливе продовження навчального року до 1 липня поділився учень 11-го класу Олександр:

«Як учень, я не дуже задоволений таким реформам від Міністерства освіти, тому що це забирає час для переведення духу після закінчення школи і до початку навчального року в університетах. Якщо дивитись на ситуацію більш об'єктивно, то можна зрозуміти, що для мене, як учня 11-го класу якому ще треба весь рік готуватись до НМТ, це дає можливість краще підготуватись до мультитесту. За умови, що саму програму не розтягнуть і весь червень буде присвячений лише підготовці до нього».

Крім цього, про свої хвилювання та неоднозначні думки розповіла ще одна учениця 11-го класу Аня:

«Незважаючи на нові умови, нам і так важко. Ми вчимось 6 днів на тиждень. З 8 до 16 в школі і, прийшовши додому, сідаємо знову вчитись. У нас дуже великий зараз зовнішній вплив. Через війну важко навіть просто жити, не кажу вже щось робити. Канікули - це час на себе. Це життя. І продовження навчання просто забирає час на себе та на те, що ми дійсно хочемо. Ми втомлені. Я вважаю, що наше здоров'я та психічний стан набагато важливіший».

Власне у Міносвіти зазначають, що мета постанови – зменшення загроз життю та здоров'ю претендентів на освіту та працівників закладів освіти у період дії військового стану через врегулювання питання організованого початку 2023/2024 навчального року.

Директорка департаменту освіти також зауважила, що Міністерство рекомендує проводити навчання офлайн, де є для цього умови. Тобто, наявні найпростіші укриття або інші споруди цивільного захисту. Наприкінці 2022 року 56% дітей (майже 28 тисяч) навчались офлайн. Цього літа теж зробили певні роботи щодо відкриття укриттів, підписали Меморандуми між школами, де неможливо їх облаштувати, та відповідними закладами і кількість таких дітей збільшиться:

«Це вибір батьків. Якщо батьки пишуть заяву на те, що їх дитина має виходити офлайн, школа не відмовляє. Але це також залежить від кількості місць в укритті. Тому школи самі планують графік навчання. Переважно, це дві зміни».

Нагадаємо,«На Вінниччині подібних скарг не надходило»: про блокування дипломів через «польський вступ».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: www.oblpon.uz.ua




Читайте також