menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Хвилина мовчання та година-реквієм: на Вінниччині вшанують пам’ять Героїв Небесної Сотні

19.02.2022 09:15

19 лютого – один з трьох найтрагічніших днів Майдану

Цими днями в Україні згадують трагічні події 2014 року на Майдані у Києві. Тоді протягом 18-20 лютого загинуло понад сто Героїв. 21 лютого на тому ж Майдані прощались із загиблими, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею».


А 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні, вшановують подвиг учасників Революції Гідності та увічнюють пам'ять полеглих. I-VIN.INFO зібрав інформацію про пам’ятні заходи у громадах Вінниччини.

Бершадська міська рада.

До Дня Небесної Сотні та 8-ї річниці початку збройної агресії на Сході України у комунальному закладі «Бершадська бібліотека» проведуть ряд подій. Це героїчна хроніка «Небесна Сотня в пам’яті навіки», виставка історії подвигу «Ангели Майдану», тематична виставка «Герої не вмирають» та відео-екскурс «Блокпост пам’яті». 

У Бершадському краєзнавчому музеї організують фотовиставку «Небесна сотня — Герої нашої пам’яті», цикл лекцій «Зима змін» та зустріч з учасником Революції Гідності «Майдан: історія, що нас змінила». 

У народному музеї історії села Баланівка запланували організувати виставку «Нам ваш подвиг не забути», коментований перегляд виставки «Нам ваш подвиг не забути» для учасників гуртка «Баланівські джерела» та виховний захід «Гордися, моя Україно, відвагою сотні орлят, що віддали життя без вагання, а нині у небі стоять». 

У Бершадській дитячій музичній школі імені Радіона Скалецького мають провести вечір пам’яті «Герої не вмирають». А у Будинку культури готується громадсько-політична акція вшанування пам’яті жертв Майдану — Небесної сотні «Героїв завжди пам’ятають на небі й на рідній землі!».

Літинська селищна рада. 

Задля увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні й вшанування подвигу учасників Революції Гідності, в навчальних закладах та закладах культури територіальної громади проведуть тематичні виховні години та національно-патріотичні уроки пам'яті. Крім цього, фото та документальні виставки, трансляція відеороликів «Відзначення Дня Героїв Небесної Сотні».

Хмільницька міська рада. 

У громаді проведуть заходи різного спрямування. Наприклад, тиха акцiя «Ангели пам'яті», виставки дитячих малюнків, уроки мужності, виставки книжок. До того ж, розпочнеться кампанія соціальної реклами. 

Вже 20 лютого в Хмільнику відбудеться заупокійна молитва та загальноміське віче «Герої не вмирають!» біля пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні. 

В комунальному закладі «Історичний музей імені Василя Порика» з 18 лютого діятиме виставка «Революція Гідності - початок важкого шляху». І проведуть захід «Живим уклін-загиблим слава».

Працівники закладу представлять виставку «Революція гідності», а головний зберігач фондів та директор музею проведуть лекцію «Їх дух незламний і безсмертний подвиг» й зустріч з очевидцями/учасниками Майдану. 

У комунальному закладі «Бібліотека для дорослих» пройде цикл заходів «Майдан - це душа і сумління народу», в який увійдуть патріотичні читання, виставки - присвяти, уроки мужності, голосні читання вiршiв, години пам'яті, зустрічі з учасниками тих подій. На сторінці соціальної мережі фейсбук кожний зможе глянути відеоролик присвячений Дню Героїв Небесної Сотні та циклу відео з проєкту «Характери Гідності». 

З 17 по 19 лютого усі філії «Будинку культури» долучаться до тихої акцiї «Ангели пам'ят».

В закладах управління освіти, молоді та спорту Хмiльницької міської ради заплановано проведення годин спілкування, уроків гідності, спортивних змагань, виставок малюнків, краєзнавчих годин, флешмобів, патріотичних квестів, виховних заходів. Також відбудеться зустріч з волонтером міста Миколою Михальнюком та удовою учасника ООС Віктора Сівохи - Надією.

Джулинська сільська рада. 

Під час заходу 18 лютого в приміщенні центру культури і дозвілля громади учасники зібрання переглядали документальні кадри про страшні події 2014 року. Вони мали змогу перенестись спогадами у той трагічний для країни хід історії. Та під звуки пісні «Пливе кача» хвилиною мовчання згадали усіх, хто загинув під час Революції гідності, всіх героїв Небесної Сотні, всіх хто віддав своє життя на Сході нашої держави за рідну неньку Україну. Також розвішали на імпровізованому дереві паперових ангелів.

Заклади освіти та культури громади провели комплекс культурно-мистецьких та інформаційно-просвітницьких заходів. Для прикладу, в бібліотеках оформили тематичні викладки періодичних видань, фотовиставки «Герої Небесної Сотні», «Небесна Сотня в наших серцях», «Революція Гідності», «Сотня нескорених героїв», виставки-експозиції «Борітеся, поборете…», інформаційні години «Незабуті імена» та бесіди «Буремний лютий 2014-го», «Героїзм Небесної Сотні».

Могилів-Подільська міська рада.

В школах та інших навчальних закладах проведуть пам’ятні лінійки, тематичні уроки та флешмоби. У бібліотеках громади теж планується проведення тематичних виставок та години до Дня Вшанування Героїв Небесної Сотні. А на Майдані Шани відбудеться покладання квітів за участю керівництва міста та громадськості. 

Агрономічна сільська рада. 

З 18 по 22 лютого у громаді проводять ряд заходів. Вони проводитимуться у школах, бібліотеці, Агрономічному центру культури та дозвілля і його філіях. Перш за все, 18 лютого провели час-реквієм «Світла пам’ять Небесній Сотні» біля пам’ятного знаку «Небесній Сотні та загиблим учасникам АТО», перегляд тематичного фільму «Небесна Сотня. Зима що нас змінила», година-реквієм «Вони вмирали, щоб жила Україна» та «Я з Небесної Сотні..» — фотовиставка, презентація тематичної літератури. Вже 19 лютого пройде перегляд фільму «Ангели Майдану». З 20 по 22 лютого пройдуть й інші події, такі як акція вшанування Героїв Небесної Сотні «Ангели пам’яті», перегляд документального фільму «Герої, що у вічність відійшли..», тематична книжкова полиця, оформлення книжково-журнальної та фотовиставки до Дня Героїв Небесної Сотні та інші. Крім цього, з 18 по 21 лютого проходить флешмоб «Зав’яжи стрічку Пам’яті на честь Героїв», «Янголи пам’яті». І з 16 по 25 лютого усім доступні до перегляду тематичний стенд-полиця «Героям Слава», інформаційний стенд про події 2014 року та виставка оповідань на основі подій Революції Гідності.

Козятинська міська рада.

Протягом усього лютого ця громада у своєму списку на виконання має 11 заходів. 

Одним з основних є акція «Ангели пам’яті», яка проводилась 18 лютого з 10 ранку до 18 вечора. Також це приспущення Державного Прапору України та прапору міста Козятина. І навіть прибирання території біля пам’ятного знаку «Загиблим воїнам АТО». Крім цього, у громаді проводять різні інформаційно-просвітницькі й тематичні заходи, бесіди про ті чи інші події 2013-2014 року й залучення учасників подій на Майдані, АТО/ООС до акції.

Нагадаємо, вінничанин розповів про революцію гідності.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: prm.ua 


 


Читайте також