menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Майдан нам показав, ми люди і ми щось можемо»: вінничанин про Револіцію Гідності

18.02.2022 08:35

Вінничани розповіли про Майдан та чому варто пам’ятати Героїв Небесної Сотні

Всі українці пам’ятають події Революції Гідності. Ніхто ніколи не забуде буремну ніч, коли побили студентів, і мирний Майдан збільшився в рази. А згодом став революційним, і там назавжди залишились Герої Небесної Сотні, яких вшановуватиме вся Україна 20 лютого. До цієї визначної дати I-VIN.INFO поспілкувався з вінничанами, які відстоювали нашу свободу під час Революції Гідності.

«Перш за все, що потрібно знати про людей, які вирішили вийти тоді на Майдан Незалежності у Києві, то це особи, які не сиділи на кухні та не розказували, як погано живеться. А встали та пішли хоч щось змінювати в країні. Так і розпочалась Революція Гідності», - так сказав сотник 4-ї козацької сотні самооборони Майдану та голова Спілки ветеранів війни у Вінницькій області Василь Любуня.

Він згадує, що коли далекого 2013-го року побачив, як «Беркут» б’є студентів, а потім ще побачив дядька з палицею на дорозі, якого кожен беркутівець, що пробігав, бив кийком, одразу вирішив їхати до Києва.

Разом зі своїм осавулом «Вовчого куреня» Вінницького козацького полку імені Івана Богуна він провів козацьку раду, і всі вони вирішили стати окремою сотнею. Так 1 грудня утворилась 4-та козацька сотня Майдану. Василь Любуня запевняє, що на місці побитих студентів у Києві зібрались батьки цих дітей.

«Перші чотири сотні складались з двох сотень афганців, однієї спілки офіцерів та однієї козацької сотні для самооборони Майдану. Тоді якраз прийшли батьки, які сказали: «Ти мене спробуй вдарити, а не дитину». А вже далі, як кажуть, прийшла сила на силу. Люди побачили і відчули цю силу та почали активно долучатись», - поділився Василь Любуня.

За його словами, тоді всі вийшли відстоювати не Угоду з ЄС. Вони вийшли сказати владі, що думку українців варто враховувати. Також додає, громадянам було важливе це об’єднання, а допомога волонтерів зіграла важливу роль.

«Якби війна почалась, а Майдану та Революції Гідності напередодні не було, то ми б її програли. Причому, зразу, ще у 2014 році. Цей Майдан нам показав, ми вільні люди і ми щось можемо. Що ми не просто обивателі, яких можна загнати по роботах, квартирах та тримати на ціпку. А можемо самі вирішувати, що для нас краще і що разом ми – сила. І цю єдність відчули завдяки Майдану та волонтерам, які потім допомагали й фронту. Більшість майданівців першими пішли захищати українців на Сході, і це ні для кого не секрет», - зауважив Василь.

Події на Майдані сколихнули всю Україну. Особливо, коли люди почали віддавати свої життя за можливість бути почутими. Свою думку про Героїв Небесної Сотні висловив козак, який пройшов Майдан та добровольцем пішов воювати у батальйон «Донбас», Богдан Рогозюк. На запитання, що варто знати громадянам України про Героїв Небесної Сотні відповідає так: «Вони будуть живими до тих пір, поки про них будуть пам'ятати».

На думку Богдана, тоді було доволі важливе єднання народу за спільні ідеї.

«Ніщо не може зупинити ідею, час якої настав. Важливо було те, що люди просто зібрались. Все інше набули протягом тривалого часу», - зазначив Богдан Рогозюк.

Він разом з Василем Любунею входив до 4 козацької сотні і був на Майдані. Додає, фото навіть не залишилось, бо поліція переслідувала людей під час Революції Гідності. Раніше I-VIN.INFO дізнавався у Богдана Рогозюка про його рішення стати козаком, поїхати на Майдан та воювати на Донбасі.

Нагадаємо, всеукраїнську соціальну акцію «4.5.0» проведуть у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:надано Василем Любунею та Богданом Рогозюком

Читайте також