menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Інноваційну модель розвитку української економіки представив відомий економіст у Вінниці

28.07.2023 10:45

Ярослав Романчук у Вінниці презентував книгу «Новий Захід. Українська мрія»

Вчора у Вінниці відомий економіст Ярослав Романчук презентував першу у новітній історії України книгу, яка пропонує системну стратегію економічних реформ у країні. За задумкою автора, дотримання стратегії, що прописна в книзі «Новий Захід. Українська мрія», призведе до зростання ВВП України близько 7-10 відсотків на рік. I-VIN.INFO відвідав презентацію цієї книги.

Ярослав Романчук – економіст з багаторічним стажем. Він працював в декількох країнах постсоціалістичного простору і є спеціалістом у реформах економіки у країнах перехідного суспільства.

«На початку повномасштабного вторгнення я вирішив захищати Україну. Так як користуватися зброєю я не вмію – я вирішив допомагати Україні своїми економічними знаннями. Рішення написати цю книгу я прийняв на початку весни 2022 року, адже я не сумнівався у перемозі України і розумів, що після війни постане питання економічного розвитку. Я подавав стратегію економічного розвитку керівництву країни, але треба було ще донести її громадянам України. Ця книга – це наукова економічна пропозиція, сформульована із урахуванням минулих помилок України та найкращих практик розвинених країн заходу», - розповідає Ярослав Романчук.

Пропозиції пана Ярослава щодо розвитку економіки України базуються на аналізі реформ у країнах, що розвиваються. Автор детально дослідив позитивні та негативні результати реформ в Україні від самого початку її незалежності.

«Від початку незалежності України економічними реформами керували люди «совкової» економічної ідеології – по суті, марксисти. Була надія, що все виправиться після Помаранчевої революції – не вийшло. Надії були на Революції гідності – так само. Після війни Україна повинна не втратити черговий шанс і нарешті перейти до нової економічної політики», - впевнений пан Ярослав.

Ярослав Романчук впевнений, що після перемоги у війні Україна матиме достатній потенціал для відбудови та виходу на сталий економічний розвиток.

«В Україні недостатньо власних коштів, щоб розвивати економіку, але після війни ми матимемо декілька джерел фінансування нашої економіки. Перше – це репарації від росії, які вже зараз оцінюються у 1-1.3 трильйонах доларів. Друге – це план Маршала – допомога від усіх країн-партнерів у вигляді одного відсотку їхнього ВВП, виходить близько 500 мільярдів доларів. Всі ці кошти мають бути направлені в правильне русло, що детально описується у моїй роботі», - зазначає автор книги «Новий захід. Українська мрія».

На думку автора книги, економічне зростання в Україні можливо лише за умов мінімального втручання держави в ринок та справжній реформі децентралізації.

«На жаль, те, що відбулося в Україні, це не децентралізація. Це було декларування та перерозподіл ресурсів. Справжня децентралізація передбачає, що регіони передаватимуть гроші на безпеку, дипломатію, соціальну сферу та інші найважливіші сфери, а все інше залишається в регіонах. Зараз все працює не так», - пояснює економіст.

Пан Ярослав назвав свою роботу «Новий Захід. Українська мрія», адже він пропонує створити в Україні такий собі новий захід за допомогою інноваційної моделі економічного розвитку, що ґрунтується на економічній свободі та теорії підприємницького зростання.

У вступному слові в книзі радник голови Офісу Президента Україна Михайло Подоляк так відгукується про економічну пропозицію Ярослава Романчука під назвою «Новий Захід. Українська мрія»:

«Мені здається, Ярославу вдалося написати не просто книгу, а покрокову інструкцію про те, як створити саме таку Україну. В яку закохуються, в яку вірять, в яку готові інвестувати. Науково обґрунтовано, фактично підтверджено, у повній згоді з духом героїчної української нації. Просто почніть читати».

Книга надрукована тиражем у дві тисячі примірників і будь яка зацікавлена людина може купити її в інтернеті та книжкових магазинах, щоб ознайомитись із економічною стратегією її автора.

Читайте також, «Усе дно покрите мертвими молюсками»: біолог про експедицію на Каховське водосховище.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також