menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Інтеграція військових до цивільного життя: Вінниччина потребує помічників ветерана

03.08.2023 20:40

Перша заступниця очільника Вінницької ОВА Наталя Заболотна розповіла подробиці проєкту «Помічник ветерана»

Цього року Вінниччина увійшла до четвірки областей, у яких реалізовують пілотний проєкт Міністерства у справах ветеранів України із запровадження інституту помічника ветерана. На сьогоднішньому брифінгу перша заступниця очільника Вінницької ОВА Наталя Заболотна розповіла про критерії відбору та важливість роботи помічників ветерана, повідомляє I-VIN.INFO.

Пілотний проєкт із запровадження інституту помічника ветерана вже реалізовують у шести громадах: Вінницькій, Хмільницькій, Жмеринській, Тульчинській, Гайсинській та Могилів-Подільській.

«Ветеранів війни щодня стає все більше. На них чекає адаптація до цивільного мирного життя, вирішення багатьох питань з працевлаштування, реабілітації, оформлення пільг тощо. Потрібні ті, хто завжди будуть поруч, проконсультують та допоможуть», - зазначає перша заступниця очільника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Участь у відборі на посаду помічника ветерана можуть взяти виключно ветерани, члени їх сімей або ж члени сімей загиблих захисників та захисниць.

Кожен помічник супроводжуватиме не більше 100 ветеранів та консультуватиме їх щодо:

- отримання статусів;

- отримання медичної допомоги та соціально-психологічної реабілітації;

- проходження заходів фізкультурно-спортивної реабілітації;

- отримання житла;

- проходження медико-соціальної експертизи;

- отримання грошових виплат та пільг;

- отримання комунальних, медичних, соціальних послуг та послуг у сфері зайнятості.

- подання документів на отримання грантів для створення або розвитку власного бізнесу.

«Усі помічники матимуть робоче місце, будуть забезпечені необхідною матеріально-технічною базою та отримуватимуть гідну заробітну плату із державного бюджету, у залежності від кількості наданих послуг», - запевняє Наталя Заболотна.

За одну послугу, яку надаватиме помічник ветерана, будуть платити 77 гривень. В середньому помічники ветерана отримуватимуть близько 18 тисяч гривень, якщо дотримуватимуться норми надання послуг ветеранам.

Обов’язкова умова участі у конкурсі на посаду помічника ветерана – наявність освіти за ступенем не нижче молодшого бакалавра.

«На співбесіді ви маєте розкрити, перш з все, Ваш людський потенціал, проявити мотивацію та моральну готовність до спілкування із ветеранами, показати ключові знання нормативно-правової бази. Усьому іншому Вас навчать упродовж тритижневого фахового курсу у Центрі ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету», - пояснює пані Наталя.

У пілотному проєкті чотири області України, серед яких і Вінницька, мають набрати по 100 помічників ветеранів. На Вінниччині співбесіду вже пройшли 24 кандидати.

Помічники ветерана працюватимуть у новоствореній структурі, яка називатиметься сервісним офісом у справах ветеранів, але також помічники зможуть працювати і в ЦНАПах.

Ефективність роботи помічників оцінюватиметься самими ветеранами завдяки онлайн-фідбеку та опитуванню тих, кому надавались послуги.

Тож, для того, аби почати свій шлях до посади помічника ветерана, необхідно подати заявку на сервісі «Є-ветеран». Усі питання, що стосуються подачі заяви, можна поставити зателефонувавши за номером: 063-230-27-58.

Після успішної подачі заявки та її опрацювання – кандидатам зателефонують представники Міністерства у справах ветеранів та повідомлять про дату і час співбесіди із конкурсною комісією.

«Саме Ви маєте можливість створити зовсім новий підхід для полегшення інтеграції наших Захисників та Захисниць до цивільного життя. Тому що знаєте, які перешкоди можуть виникати на цьому шляху. Ви, як ніхто, розумієте, який біль та неприйняття можуть супроводжувати ветеранів та їх сім’ї. І саме Ви знаєте, як їх подолати», - підсумовує перша заступниця очільника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Читайте також, «На Вінниччині подібних скарг не надходило»: про блокування дипломів через «польський вступ».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також