menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Колишній посол Польщі в Україні презентував книгу про українсько-польські відносини

10.03.2024 18:15

Європейський Союз продовжує допомагати Україні

Партнерська публікація

На ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування колишній посол Польщі в Україні Яцек Ключковський презентував книгу «Przypadky i wpadki dyplomaty». Це його спогади про пізнання України та українсько-польські відносини. Наразі ж на кордоні тривають протести польських фермерів. Тому Яцек Ключковський розповів для I-VIN.INFO про ймовірні шляхи його вирішення цієї ситуації.

«У політичному розрізі відносини між Україною та Польщею не погані. Та, на жаль, ми зараз маємо ситуацію, коли конфлікти польських фермерів і їх ставлення до відкриття європейських ринків для продуктів з України є неоднозначні. Вони самоорганізовуються, влаштовують протести, блокування кордону і завдають шкоду нашим відносинам», – каже колишній посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. 

Він рекомендує, перш за все, домовитись з протестувальниками, щоб якимось чином компенсувати їм збитки. Відповідно, якщо вони доведуть, що ситуація на них впливає. 

Також варто пояснити, що лише закон має бути підставою для вирішення тієї чи іншої проблеми. Тобто, не протестувальники вирішують, що має бути дозволено для експорту чи імпорту.

Крім цього, наразі польський та український уряд працюють над налагодженням ситуації і вже з червня представлять нову регуляторну політику на кордоні. 

«Дезінформація і деякі агенти можуть впливати на сформовану ситуацію. Наприклад, підкидати гасла протестувальникам. Проте реальна проблема є. Наші виробники та перевізники не задоволені. Тут потрібно знайти компромісне та дипломатичне рішення. Не можна вважати, що це організовує російська агентура. То реальні люди з реальними інтересами», – зауважує Яцек Ключковський.

За його словами, у будь-якому випадку підтримка України була і буде. Так, Європейський Союз продовжує виділяти кошти на підтримку державного бюджету, поставку зброї, гуманітарної допомоги тощо. Тому не можна мати сумнівів: країни ЄС та інші союзники не планують відвертатись від України, а будуть підтримувати й надалі.

Нагадаємо, у Польщі відкрили виставку «Українці за покликом серця».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: Діана Праведна 


Читайте також