menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Польщі відкрили виставку «Українці за покликом серця» (ФОТО)

07.03.2024 12:00

Це була виставка про воїнів-добровольців

Партнерська публікація

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває понад два роки. Наші захисники та захисниці продовжують відстоювати кордони та свободу рідної держави. І більшість з них не є професійними військовими, але пішли на фронт, бо інакше не уявляли свого життя. На ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування презентували виставку «Українці за покликом серця», ініційовану Львівською обласною радою, повідомляє I-VIN.INFO.

На заході були презентовані 29 світлин. Це 29 історій українців, які без жодних сумнівів залишили звичне життя та пішли відстоювати Україну у складі добровольчих формувань.

«Пригадую перші дні, коли дуже велика кількість бажаючих хлопців та дівчат приходили до стін обласної ради з проханням, щоб їх записали до лав ЗСУ. Тоді без винятку всі працівники, як Львівської обласної ради, так і інших органів місцевого самоврядування щоденно складали і формували списки бажаючих», – каже ексголова Львівської обласної ради, засновниця Фонду «Львівщина» Ірина Гримак.   

Вона пригадує, що вони вирізали з деревини макети автоматів, аби добровольці могли відчути, що таке зброя, з ними в окопах побігати на аматорському рівні:

«Ми побачили, наскільки велике різноманіття професій людей, які за покликом серця пішли служити в ЗСУ. Вони не запитували деталей. І я вважаю, що ця виставка - це найменше, що ми могли би зробити для наших захисників».

Консул України у Гданську, Польща, Олег Височан – військовий. З власного досвіду він розповів важливість подібної виставки:

«Багато добровольців, які без примусу і мобілізації пішли захищати Україну, на жаль, загинули. З тих військових, світлини яких я сьогодні побачив тут, це переважно 103-тя бригада ТРО Львівської області. Але у всіх підрозділів (ТРО, механізовані сили, сили спеціальних операції (ССО)), мають одну ціль – відвоювати своє. Такі виставки поглиблюють пам`ять, розширюють інформацію про те, хто нас захищає, як захищає і чому вони досі на фронті».

Виставку планують презентувати й в інших країнах, де буде така можливість. Тобто, планується масштабування у різних регіонах України та поза її межами. 

«Хотілось би, щоби тут були світлини наших героїв і героїнь з переможними посмішками і синьо-жовтими натхненними серцями, тому що в Україні закінчилась війна. Ми вже не раз обговорювали і пригадували ті жахливі події 24 лютого по секундах. Це змінило наші життя. І ми з впевненістю та гордістю несемо ім`я усіх загиблих українців і розуміємо, що хвилина за хвилиною, бій за боєм наближає нашу Перемогу», – підсумовує Ірина Гримак. 

Очільниця Бобрицької громади Черкаського району Черкаської області Олена Штефан зізналась, що ця виставка у Польщі викликала бурю емоцій:

«У мене були аж сльози на очах. Коли українці презентують подібні роботи за кордоном – це зовсім інші відчуття. Зал, де проходила презентація, був повний, зібралось дуже багато українців. Вся наша чисельна делегація прийшла у повному складі. Ми гучно аплодували, вигукували «Слава Україні!», і організатори розуміли, що перед ними сидять багато наших громадян, і усіх нас гордість просто розпирала».

За словами Олени Штефан, у них в громаді діє загін «Литвинецька січ». Завдяки його діяльності організовуються різноманітні заходи, готуються смаколики на фронт тощо.

«Ми неодноразово ініціювали проведення ярмарків нам підтримку ЗСУ. Був продаж, наприклад, розмальованих петриківським розписом гільз. Також організували фестиваль борщу, на якому теж оголосили збір на підтримку ЗСУ. А завдяки фестивалю маємо унікальні рецепти страви, яка віднесена до нематеріальної культурної спадщини, - розповідає пані Олена. – Дуже добре розумію, що означає ця виставка в такий важкий час. Потрібно якомога більше таких заходів проводити за кордоном, щоб через культуру розповідати усьому світові правду про війну в Україні». 

Нагадаємо, «Понад 75 відсотків населення володіє петриківським розписом»: депутатка громади на конгресі у Польщі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: i-vin.info



Читайте також