menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«КОРСівців» з Вінниччини російські пропагандисти назвали націоналістами, які «ахотятца за інакомислящімі»

Матеріал про організацію з охорони порядку у Вапнярській громаді викликав бурхливу реакцію у росіян

Від інформації про колаборантів у російських пропагандистів однозначно «підгорає». Особливо, коли йдеться про «затриманих 80 колаборантів». Тому реакція на статтю від I-VIN.INFO «Затримали близько 80-ти колаборантів»: на Вінниччині діє організація з охорони громадського порядку» викликала бурхливу реакцію в пропагандистських російськиїх медіа. Мовляв, нацисти полюють на «інакомислящіх».

Вже давно всім відомо, що на російських медіа ресурсах постійно з’являються маніпулятивні та брехливі публікації, щоб викривити інформацію, яка існує в українському інформпросторі. Зрозуміло, що російські пропагандисти намагаються використати будь-який привід, щоб звинуватити українців.

В публікації «Уничтожение братских могил и подготовка провокаций против Приднестровья. Что происходит в Виннице» (зайти за посиланням можна через VPN) одна з тем якраз присвячена Вапнярській громаді та діяльності громадської організації «КОРС» (Корпус оперативного реагування селища).

Пропонуємо проаналізувати публікацію в російському ЗМІ. Та визначитись, що в ній є фейком, а що – маніпуляцією.

Почнемо з того, що Вапнярку у цій публікації обізвали селом. Тобто, пропагандисти навіть не намагались дізнатись, що Вапнярка є селищем, російською – «поселок городского типа». Втім, навряд їх цікавлять будь-які факти, якщо мета – викривити та оббрехати.

Публікація оприлюднена на інформаційній платформі Дзен.ру, яка діє лише в росії, на онлайн-ресурсі «Украина.ру». Згідно із Вікіпедією, «Украина.ру» — «пропагандистське російське видання, що входить до складу медіагрупи «росія сьогодні» та є одним з «рупорів» Кремля, спрямованих на Україну. Створене в травні 2014 року. Висвітлює офіційну російську точку зору на події в Україні».

Дійсно, відповідно до даних ресурсу Whois, «Украина.ру» зареєстрований як російський ресурс. І його власником є «россия сегодня», яка позиціонує себе як міжнародна медіагрупа.

До її складу належать також РИА Новости, Sputnik, ПРАЙМ, ИноСМИ, Baltnews, ТОК и КОТ, Социальный навигатор, Arctic.ru.

Громадську організацію «КОРС» (Корпус оперативного реагування селища) в пропагандистській публікації називають «дружиннікі в сєльськай мєстнасті», «група националістаф». Це маніпуляція з метою викликати неприязне ставлення до представників громадської організації. До складу ГО «КОРС» входять люди найрізноманітніших професій, а керівник організації – колишній спортсмен. Про це чітко вказано в матеріалі I-VIN.INFO.

В пропагандистській публікації стверджують, що на Вінниччині полюють на «інакомислящіх», які не поділяють ідеї українського націоналізму. Це теж маніпуляція, адже представники «КОРСу» затримували осіб, які підозрювались у шпигунстві на користь росії. А це державна зрада, яка карається українським законодавством (стаття 111 Кримінального кодексу України: «Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України»). Тобто, «КОРСівці» затримували потенційних злочинців та зрадників України.

Наприкінці публікації автори іронізують, що більшість затриманих відпускали. Мовляв, затримували не того, кого треба, «перестарались трохи». Але це якраз говорить про добросовісну роботу «КОРСівців», які затримували усіх підозрілих осіб, та, безумовно, професійну роботу СБУ, які після перевірки відпускали непричетних до шпигунства громадян.

Відвертим фейком у публікації росЗМІ є твердження про те, що представники «КОРСу» затримували осіб лише за те, що вони розмовляють російською. Якби це було правдою, тоді потрібно було б затримати досить численну частину населення України. Адже доволі багато громадян вільно говорять російською на території України. Здебільшого, це переселенці зі східних областей України або місцеві, які звикли так спілкуватись.

Маніпуляцією є також вислів «визивалі падазрєніє тєм, што фатаграфіровалісь возлє вакзала». Адже робити селфі на тлі вокзалу і фотографувати об’єкти інфраструктури – це не одне й те ж. А надсилати фотографії із зображенням об’єктів критичної інфраструктури є діяльністю, яка може вказувати на співпрацю з ворогом. Тому затримання таких громадян – обов’язок кожного громадянина України.

Експерти з дослідження російської пропаганди попереджають, що ворожі медіа продовжують активно працювати. Тому українцям треба бути пильними та не вестися на маніпуляції, фейки та пропаганду.

Читайте також: Валерій Чалий на форумі у Вінниці розповів про особливості інформаційної війни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: скріншоти з онлайн-ресурсів



Читайте також