menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Маємо разом рухатись в напрямку Євросоюзу»: голова української громади Республіки Молдови (ФОТО)

21.04.2023 13:20

Голова української громади Республіки Молдови Віталій Мруг про підтримку українців та розвиток обох країн у напрямку Євросоюзу

Під час повномасштабного вторгнення рф на територію України усі чітко побачили своїх друзів та ворогів. Й українцям стало видно справжні обличчя кожного: від сусіда по квартирі до партнерів на міжнародному рівні. Однією з тих країн, які активно долучились до допомоги Україні, стала Республіка Молдова. Тут прийняли близько 80 тисяч українців, тобто, майже четверту частину свого населення. І продовжують підтримувати українців. Днями стартувала 31-ша Республіканська Олімпіада з української мови та літератури у Молдові. I-VIN.INFO поспілкувався з головою української громади Республіки Молдови Віталієм Мругом і дізнався про підтримку України та бачення майбутнього розвитку Республіки Молдови.

Більше року назад, 24 лютого 2022 року, всіх сколихнула новина про події в Україні. За словами Віталія Мруга, вони з першого дня повномасштабного вторгнення рф допомагали українцям.

«Ми сприяємо українським біженцям інтегруватися у Молдові: знайти роботу, влаштувати дітей до школи, знайти житло та інше. В перший день вторгнення ми з українською громадою і молдованами стояли на кордоні з Вінницькою та Одеською областями. Також організовували перевезення, забезпечували автобусами. Перший тиждень був шоком для всіх. Було дуже багато людей. І де їх поселити та як, ми до кінця не розуміли. Тоді була холодна зима. Проте ми все це пройшли, проблеми вирішили», - пригадує Віталій Мруг.

За його словами, у Молдові прийняли 80 тисяч біженців з України. У кожному районі Молдови працюють спеціальні центри для українців. Крім того, й місцеві приймали у себе людей з України. Чимало біженців знайшли роботу в Молдові.

До того ж, 19 квітня 2023 року у Молдові відкрили 31-у Республіканську Олімпіаду з української мови та літератури. Щороку проводять цю олімпіаду, до якої долучаються переважно учні з ліцеїв.

«Це для нас велика подія, бо без мови не існує нації. Ми серйозно ставимось до проведення цієї олімпіади. Створили цілу програму. Також буквально 10 хвилин тому, перед нашою розмовою, отримали листа від Міністерства культури та інформаційної політики України з приємними новинами. У нас є Платформа Культура у Кишиневі, де організують гастролі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка з 26 по 30 квітня. Будуть виступати у місті Кишинів», - ділиться пан Віталій.

Гастролі організовують в рамках Року української культури в Республіці Молдова. Українці виступатимуть на сцені Національного театру опери і балету Республіки Молдова імені Марії Бієшу. Також проведуть збір коштів на відновлення будівлі театру у Харкові. Ще 8 березня 2022 року російські ракети зруйнували понад 6 тисяч квадратних метрів унікальної будівлі харківської опери, найбільшого театру Європи. Пошкоджено фасади, покрівлю, вітражі, вибито понад 800 вікон.

«Ми намагаємось привернути увагу багатьох людей до цих виступів, щоб підтримати українців, заповнити зали людьми. Частина артистів втратила житло. Тому вони перебрались жити до Словаччини. На концертах виступлять понад 150 українських артистів, які через війну проживають за кордоном», - каже Віталій Мруг.

Не менш важливе питання як для Республіки Молдови, так і для України – рух країн в напрямку Євросоюзу. За словами Віталія Мруга, ще у 2005 році парламент Республіки Молдови прийняв одностайне рішення йти в ЄС. Було чимало різних партій зі своїм баченням, проте молдовани все одно не змінювали свого рішення.

«З того моменту пройшло чимало часу. Були різні ситуації у нашому парламенті. Але рухатись в напрямку Євросоюзу – це одна дорога, яку ми маємо пройти разом з Україною. Молдову і Україну визнали кандидатами в члени Євросоюзу. Можливо, це і авансом, проте в нас мало партій, які «страждають» за кремлем і москвою. Ми йдемо в Європу – і крапка. І така велика крапка! Не може бути іншого шляху. Звісно, історію треба пам’ятати, проте й країна має розвиватися. Ми маємо йти разом з Україною до світлого майбутнього», - наголошує Віталій Мруг.

Щодо співпраці з Україною, зараз поки що немає великих проєктів, бо всі ресурси пішли на допомогу українським біженцям. Проте, як запевняє Віталій Мруг, над цим питанням треба думати спільно з Україною. Так само, як українська і молдовська влада працюють над тим, аби ми відповідали критеріям членів ЄС.

«Наразі ми живемо тим, щоб якнайшвидше закінчилась війна. А потім будемо допомагати у відновлені України. В нас вже говорять про це, тому прагнемо, щоб зі всім світом відновити Українські міста у найкоротший термін», - каже Віталій Мруг.

Читайте також, конфлікт у селищній раді: сотні людей в громаді на Вінниччині виступили проти звільнення депутатів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш  Телеграм-канал.

Фото: надано Віталієм Мругом.

Читайте також