menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Майстер-класи, покладання квітів та «Ланцюг Єдності»: для українців організовують низку заходів за кордоном до Дня Незалежності

23.08.2023 16:00

Вони відбудуться, зокрема, у Румунії, Молдові та Італії

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну інші країни активно допомагали нашій державі та приймали у себе біженців. І тепер, до Дня прапора та Дня Незалежності України, у Румунії, Молдові та Італії готують низку заходів для українців. I-VIN.INFO поспілкувася з представниками українських діаспор за кордоном та дізнався, на що очікувати дорослим чи малечі у ці святкові дні. 

Румунія. Як розповіла громадська діячка, Президентка Геополітичного альянсу жінок, Голова розширеної незалежної делегації українських жінок в ООН та ініціаторка українського освітнього хабу повного дня в Бухаресті Світлана Саламатова, до святкування Дня Незалежності України в Румунії триває активна підготовка. Так, в країні готують концерт та офіційні урочисті заходи. 

Українські освітні простори теж готують для дітей свято. Крім цього, румунські громадські організації, що підтримують українців влаштовують власні заходи у власних просторах і за власною ініціативою. Наприклад, Асоціація SEK в «Антікафе Сенека» в Бухаресті влаштовує майстер-клас із плетіння захисних сіток та боді-арт для дітей з українською символікою. Також презентуватимуть національну українську їжу і музику. Зокрема, оголосять благодійний збір коштів для допомоги українцям в зонах, що постраждали від російської агресії в Україні.

Громадські активісти готують і власну програму та підтримують загальносвітовий український флешмоб. Світлана Саламатова має надію, що вулиці Румунії засяють в день святкування блакитно-синіми кольорами:

«З впевненістю можу сказати, що головне свято України не пройде непомітним в Румунії. Румунія була і залишається близькою до українців. І ми маємо відповідальність розвивати та розширяти нашу дружню взаємодію». 

У свою чергу Посольство України в Румунії повідомляє, що з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня на площі біля Посольства України відбудеться урочиста акція солідарності з Україною. До участі в акції солідарності під гаслом #StandWithUkraine запрошуються українці в Румунії, представники румунської влади, дипломатичний корпус, акредитований у Бухаресті, громадянське суспільство та ЗМІ.

І ще до святкування Дня Незалежності України завдяки роботі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Румунії Ігоря Прокопчука та його професійній команді, вдалось підготувати до підписання широке коло міждержавних документів. Основними бенефіціарами яких є українці та їх родини. Наприклад, уряди України та Румунії підписали угоду про взаємне визнання документів про освіту. Це означає, що українці зможуть працювати за фахом, перебуваючи на території сусідньої країни. 

Молдова. До Дня Незалежності України українська громадськість Республіки Молдова готується по-особливому, адже з різницею в три дні тут святкуватимуть День Незалежності Молдови.

Заступниця голови Української Громади Республіки Молдова Мар’яна Шміленко розповіла, що в Кишиневі традиційно святкування починається з покладання квітів до пам’ятника Штефана Великого, бюсту Тараса Шевченка, монументу Петра Могили, пам’ятної дошки на честь Лесі Українки.

Головним осередком святкування є єдина в Кишиневі українська бібліотека імені Лесі Українки. Там розташовано книжкову виставку та виставку молдовських художників українського походження. В цьому духовному центрі української культури завжди приймають людей різних за віком та національністю. Тут люди збираються, аби декламувати вірші українських класиків та місцевих поетів, які пишуть українською мовою.

На сцені одного з парків Кишинева організовують концерт за участю творчих колективів, солістів, танцювальних ансамблів. До концерту долучаються діточки та молодь – біженці, які знайшли тимчасовий притулок в Молдові. Захід відбудеться за ініціативи директорки Громадської Організації «Plai Natal» Олени Тер та при підтримці голови Української громади РМ Віталія Мруга.

В ліцеях та гімназіях по всій Молдові, де викладається українська мова, влаштовуються різноманітні художні виставки: «Україна очима дітей», конкурси, класні години, читання, на яких обговорюватимуть жахливе сьогодення України та світле майбутнє нашої історичної батьківщини. На імпровізованих сценах населених пунктів, з компактним проживанням українців, лунатимуть різні пісні, але перевага надається саме українській пісні.

Цього року особливим стало те, що напередодні Дня Незалежності відбулася важлива зустріч представників українських громадських організацій з обох берегів Дністра із Президенткою Республіки Молдова Майєю Санду. Всі виступаючі висловили слова подяки Майї Санду за тверду позицію щодо ситуації в Україні, за організацію теплого прийому і захист українських біженців, які змушені ховатися від війни.

Під час зустрічі порушили багато питань щодо освіти в навчальних закладах населених пунктів з компактним проживанням українців, видання підручників з української мови адаптованих до молдавської системи навчання, створення українського творчого колективу і надання йому державного статуту, залучення на державні посади фахівців українського походження тощо.

«Попрохали також передати вітання з Днем Незалежності Президенту України Володимиру Зеленському, а також усьому українському народу, побажання якнайшвидшої перемоги! Українці Молдови і весь молдавський народ з Україною в серці. Слава Україні – Героям Слава!», – каже Мар’яна Шміленко.

Італія. Завтра, в День Незалежності, о 17:30 українці в Італії долучаються до всесвітньої акції за кордоном «Ланцюг Єдності», щоб об'єднатися в єдиній молитві за Україну. Мета заходу – вкотре привернути увагу світу до України, згуртувати міжнародну спільноту навколо нашої країни. А також під час акції подякувати країнам, у яких перебувають зараз українці, за допомогу.

Нагадаємо, ТОП-5 вражаючих фото про війну в Україні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Головне фото: lpnu.ua

Фото: надані Світланою Саламатовою та зі сторінки Генерального консульства України в Неаполі у Facebook

 

 



Читайте також