menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Мешканці громади на Вінниччині стурбовані ситуацією «навколо форелі»

04.05.2023 13:20

На Вінниччині вирощують різні види червонокнижних риб

Вінничанин Микола Драганюк має два власні озера у селі Носиківка Шаргородської територіальної громади. Розводить рідкісні риби: білугу, форель, осетер, лососеві види та чимало інших. Проте нещодавно відкрили кримінальне провадження щодо безгосподарського використання земельних ділянок, на яких знаходяться ці озера. Микола Драганюк вважає це несправедливим, про що й опублікував відео у соцмережі. I-VIN.INFO дізнався більш детально про ситуацію.

За словами Миколи Драганюка, цю землю за рішенням сесії сільської ради у 2020 році передали йому у власність для ведення особистого сільського господарства. Він створив там водний об’єкт, тим самим змінив цільове призначення цієї земельної ділянки. Але вважає, що відкриття кримінального провадження - це занадто, адже він нічого протизаконного не робить. Крім того, вже підготував документи, щоб змінити цільове призначення своєї ділянки.

Інформація про цю ситуацію набула розголосу у Шаргородській громаді після публікації відео-звернення Миколи Драганюка на своїй сторінці у Фейсбуці. У відео він розповів про цей випадок та зазначив, що його земля належить також і його брату Віталію Драганюку. Він ще з 2014 року служить в лавах полку «Азов» і зараз захищає Україну на фронті у Бахмуті.


Як дізнався I-VIN.INFO у начальниці відділу комунікацій Головного управління Національної поліції Вінницької області Заріни Маєвської, 20 квітня правоохоронці виявили у Жмеринському районі факт використання земельної ділянки не за призначенням.

«Наразі призначили експертизидля встановлення або невстановлення збитків, які могли потягнути за собою це нецільове використання земельних ділянок. За результатами цих експертиз буде прийнято остаточне законне рішення. Ми інформацію зареєстрували і проводимо перевірку, аби встановити, чи дійсно є збитки, нанесені державі»,- каже Заріна Маєвська.

Як розпитав I-VIN.INFO у самого господаря Миколи Драганюка, якого наразі підтримує чимало людей. Додає, що на його боці правозахисники, військові з фронту, адже чимало своєї продукції передавав захисникам у шпиталі, допомагав переселенцям. До того ж, до нього з Києва приїжджали науковці, аби дослідити його технологію вирощування цих червонокнижних видів риб.

«Це відео у Фейсбуці, дійсно, стало вірусним. Мені люди почали кидати контакти адвокатів, які безкоштовно готові допомогти. Я один на 4 області досяг такого результату. А слідчі говорять, що я, можливо, шкоду довкіллю наніс. Це абсурд. Як я зрозумів, вони завели проти мене кримінальну справу, почали збирати та перевіряти всю інформацію. Проте у мене є всі відповідні документи. Фактично порушення закону немає», - каже Микола Драганюк.

Також I-VIN.INFO поспілкувався з головою Шаргородської територіальної громади Володимиром Барецьким. За його словами, наразі у Миколи Драганюка готові майже всі документи на зміну цільового призначення його ділянки. І міська рада підтримує господаря, адже він на власній території облаштував озерця та започаткував бізнес, який дуже успішно розвивається.

«Якщо чітко глянути у закон України, то для ведення особистого господарства дозволяється рільництво, тваринництво, розведення риб та інше. Тому я вважаю, що тут дії правоохоронних органів не зовсім коректні. У Миколи Драганюка вже готова проєктна документація. І він вправі самостійно змінити цільове призначення землі», - каже Володимир Барецький.

Як додає голова громади, Микола Драганюк займається дуже важливою справою. Адже він за власної ініціативи розводить рідкісні види риб.

«Тут задіяна спеціальна технологія, яку він розробив самостійно. Для цих риб потрібна екологічна чиста вода. А деякі види риб не можуть рости будь-де. Годує їх екологічними продуктами. У нього це прекрасно виходить, тому хай працює далі над цим. Нам, навпаки, потрібно побільше таких господарів, аби розвивати наші громади», - зауважує Володимир Барецький.

Наразі підприємець наполягає на своїй правоті. А правоохоронці проводять експертизи, за результатами яких, приймуть відповідне рішення.

Читайте також, скандали та рукоприкладство: у громаді на Вінниччині продовжується конфлікт із звільненням депутатів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото і відео: зі сторінки у Фейсбуці Миколи Драганюка


Читайте також