menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Скандали та рукоприкладство: у громаді на Вінниччині продовжується конфлікт із звільненням депутатів

03.05.2023 14:25

На цей раз до скандалу потрапила місцева територіальна виборча комісія

У селищі Оратів, що на Вінниччині, продовжується скандальна історія зі звільненням з місцевої селищної ради двох депутатів Анатолія та Сергія Саліїв. За офіційною позицією керівництва фракції, яку депутати представляють у селищній раді, рішення про їхню відставку ініційоване за народною ініціативою. Проте велика кількість мешканців Оратівщини таку ініціативу не підтримала. Люди провели на мітинг у підтримку їхніх обранців. Нещодавно конфлікт отримав новий виток та, на жаль, призвів до рукоприкладства, повідомляє I-VIN.INFO.

Про мітинг на підтримку зазначених депутатів – Анатолія Салія та Сергія Салія – ми вже писали у цьому матеріалі. Тоді сотні активних громадян зі всієї громади вийшли на мітинг, який у підсумку перетворився на повноцінне народне зібрання на підтримку депутатів.

Обурення людей викликало те, що саме наявність у списку кандидатів від партії Саліїв спонукала людей голосувати за цю партію на місцевих виборах. Сам Анатолій Салій зазначав наступне:

«З тисячі голосів, набраних на виборах нашою партією, 750 було набрано моєю родиною – це мій син, брат та я. Люди підтримували в першу чергу нас, а не партію».

Проте, народний протест не дав свого результату і питання про відставку депутатів дійшло до розгляду місцевої територіальної виборчої комісії. Минулої неділі відбулося два засідання ТВК, на яких розглядалося це питання, але цей процес не обійшовся без скандалу.

Місцева активіста Мирослава Салій, яка активно підтримує свого свекра та брата чоловіка у цій ситуації, що склалась, наступного дня після засідання ТВК виклала великий допис на своїй фейсбук-сторінці, у якому розповідає про неправомірність та неетичність дій комісії.

«На засідання місцевої ТВК, на якому мало зачитуватися рішення про відкликання депутатів, мого свекра та чоловікового брата навіть не запросили. То нічого, ми прийшли самі, але представники ТВК почали нас виганяти із зали. Ми зауважили про право депутатів та представника преси бути присутніми на засіданні, але зрештою представника преси таки вигнали», - пише пані Мирослава.

За словами Мирослави Салій, на цьому засідання ТВК були присутні всього 6 осіб із потрібної мінімальної кількості у 10 членів, що автоматично робить прийняті ними рішення не легітимними в таких умовах. Проте, як зазначає все в тому ж дописі пані Мирослава, голосування все одно провели, а прохання депутатів Саліїв надати їм рішення та протокол засідання члени комісії проігнорували.

Як повідомляє Мирослав Салій, на цьому історія не закінчилась, адже ввечері того ж дня ТВК знову зібралася на засідання, але вже в більшому складі, щоб їхні рішення могли набрати чинності. Члени комісії зібралися на приватній території, але депутати разом з громадськістю вирішили прийти і на це зібрання.

«О 19:00 вони вирішили таки зібратися ще раз. Але на своє засідання вони запросили не усіх членів ТВК. Як вони роблять відбір - незрозуміло. Локацію ТВК обрала для себе дивну – це приватна власність, офіс чоловіка секретаря ТВК. Ми знову прийшли і заявили про своє право перебувати на засіданні, на що свекра силоміць виштовхнули, аргументуючи це тим, що це приватна власність. Потім той самий чоловік штовхнув і мене в плече. Йдеться про того самого чоловіка секретаря ТВК», - зазначає Мирослава Салій.

Депутати спробували вирішити питання за допомогою поліції, але вона була безсила, адже територіальна виборча комісія проводила засідання на приватній території, і вони не могли просто так вдертися на неї.

Апогеєм конфлікту, стало банальне рукоприкладство, до якого, за словами Мирослави Салій, вдалася секретарка ТВК:

«А закінчилося усе тим, що секретарка ТВК, виходячи з засідання, підійшла до мене і вдарила по обличчю, а в цей час її чоловік, той, хто штовхнув мене ще раніше, тримав усіх позаду, щоб не заважали їй. Ми маємо відео-фіксацію усього, що відбулося. Хто знає мене, той знає, що я точно не грубила і не поводилася зверхньо, хіба що ставила незручні питання. На нашому боці закон і ми просто хотіли, щоб усе відбулося за законом – цивілізовано».

Почути версію іншої сторони конфлікту нам, на жаль, не вдалося, адже секретарка ТВК відмовилася коментувати цю ситуацію. У короткій телефонній розмові наголосила, що наразі всі виступили проти неї, наговорили казнащо, і через негативні відгуки вона нічого коментувати не буде.

На неправомірності дій комісії та на недоречності поведінки секретарки ТВК наполягає і голова Оратівської селищної ради Галина Лошак.

«На жаль, я можу підтвердити усе, що писала Мирослава Салій у своєму дописі. Я вважаю, що ТВК, звісно ж, має право на зібрання, але не в такому терміновому порядку – у вечір неділі. Якщо рішення керівництва партії про відставку депутатів прийнято, то треба було зробити усе цивілізовано – запросити самих депутатів та довести це рішення до їхнього відома. Також я вважаю, що організовувати засідання державного органу, яким є ТВК, неприпустимо. Інше питання – це поведінка секретарки ТВК. Мирослава фіксувала усе, що відбувається на відео, на що мала повне право, за це, напевно, і дійшло до рукоприкладства по відношенню до неї. Я особисто знаю Мирославу і можу підтвердити, що це порядна людина, яка б ніколи нікого не провокувала на бійку», - каже Галина Лошак.

Дійсно, в статті 48 Закону України «Про статус місцевих рад» йдеться: «Депутат місцевої ради має право бути присутнім під час розгляду вищим керівним органом політичної партії звернення територіальної виборчої комісії щодо його відкликання за народною ініціативою чи протоколу зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо його відкликання, та при прийнятті відповідного рішення, а також на засіданнях територіальної виборчої комісії при розгляді нею питань, що стосуються його відкликання».

Про необхідність запрошення депутатів, чию відставку розглядають на засіданні ТВК, розповів представник Комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень:

«Там є різні механізми відповідно до того, хто і як відзивав. Якщо це партія відзивала, то вони не повинні були цих депутатів запрошувати на комісію. Їх мали запрошувати на партійні засідання з цього питання».

Щодо відсутності кворуму Владислав Телень зауважив, що такі рішення ТВКне можуть бути прийняті. Втім, є нюанси: можливо Центральна виборча комісія припиняла повноваження цих депутатів, тому в деяких випадках може бути інший кворум для прийняття рішень» 

А про доцільність проведення засідань ТВК на приватній території та недопущення до цього процесу громадськості наголосив, що усі засідання ТВК мають бути відкриті:

«Якщо засідання ТВК проводились на приватної території, треба розглядати кожну окрему ситуацію. Інколи комісії не виділяють приміщення, коли проходять вибори. На засіданнях же можуть бути присутні не всі, хто хоче. Там мають бути обмежені списки тих, кого допускають до засідання».

Допис із історією пані Мирослави викликав великий резонанс та знайшов відгук серед користувачів соціальних мереж. Велика кількість поширень допису та активне обговорення тривають. I-VIN.INFO продовжить інформувати вас про розвиток подій, пов’язаних із цією ситуацією.

Читайте також, конфлікт у селищній раді: сотні людей в громаді на Вінниччині виступили проти звільнення депутатів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер та фейсбук-сторінка Афіша Оратів

Читайте також