menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ми відчуваємо борг перед тими, хто залишився у полоні»: командири полку АЗОВ дали онлайн пресконференцію

06.10.2022 18:10

Перша пресконференція після обміну захисників Маріуполя

Сьогодні, 6 жовтня, відбулась пресконференція зі звільненими з російського полону командирами полку АЗОВ. Виконуючий обов’язки командира полку, майор Микита Надточій, начальник штабу, майор Богдан Кротевич, заступник командира з тилового забезпечення, капітан Іван Ігнатьєв та тимчасово виконуючий обов’язки заступника командира по роботі з особовим складом, молодший лейтенант Ілля Самойленко розповіли про перебування у полоні, обмін, реабілітацію та роботу над поверненням інших захисників Маріуполя, що і досі перебувають у росіян, повідомляє I-VIN.INFO.

Спочатку військові звернулися до глядачів і журналістів із вступним словом, висловилися усі по черзі.

«Весь офіцерський склад співпрацює з координаційним штабом щодо повернення усіх захисників Маріуполя. Ми відчуваємо величезну підтримку, це надихає якнайшвидше відновитися та повернутися до своїх обов’язків адже війна ще не закінчилась», - зазначив Богдан «Тавр» Кротевич.

Про те, як наразі функціонує полк АЗОВ розповів майор Микита Надточій:

«Найбільш за все нам зараз не вистачає броньованої техніки та артилерії, з неї у нас максимум міномети калібром 120 мм. Наразі полк АЗОВ має свою зону відповідальності на південному напрямку та успішно веде бойові дії не дивлячись на відсутність важкого озброєння, у нас є втрати, але, запевняю, втрати ворога значно більші».

Триває процес реабілітації повернених з полону захисників Маріуполя.

«Станом на зараз в лікарнях перебуває більше 100 азовців, для кожного з них розроблено індивідуальний план реабілітації. Також проводяться юридичні процедури з відновлення документів. Ми опікуємося кожним бійцем, реабілітація - це довгий процес, але разом з державою і волонтерами ми робимо усе, щоб поставити їх на ноги. Закликаємо усіх українців допомогти бійцям так, як ми свого часу допомогли країні, протримавшись і стягнувши на себе сили ворога в Маріуполі протягом 85 днів в нелюдських умовах», - розповів капітан Іван «Ігнат» Ігнатьєв.

Важливе повідомлення для всіх представників ЗМІ висловив молодший лейтенант Ілля «Гендальф» Самойленко:

«Не всі бійці, які повернулися, готові до розмов зі ЗМІ. Підвищена увага з боку медіа для людей, які ніколи такого не мали, це великий тиск. Для усіх бійців зараз в пріоритеті реабілітація і спілкування з рідними. Прошу поставитися до цього з розумінням представників ЗМІ, хоча ми вдячні за вашу зацікавленість і увагу, інформаційна компанія дуже допомогла в процесі цього обміну».

Далі журналісти почали ставити свої питання. Військових спитали про те, чи відомо скільки азовців загинули внаслідок теракту в Оленівці.

«Весь командний склад Азова включений в процес обміну полоненими, ми почали збирати списки після звільнення. Ми думали, що нас міняють останніми, бо у нас так прийнято, першими рядові, останніми - командири. Ми відчуваємо борг перед тими, хто там залишився. Стосовно Оленівки, нам давали списки, які оприлюднила рф, також ми проводимо свої опитування, вони ще не завершені. За нашими даними, там загинув 41 військовослужбовець полку АЗОВ», - відповів начальник штабу Богдан Кротевич.

Також майор Богдан Кротевич пролив світло на процес виходу з «Азовсталі»:

«Підполковник Денис Прокопенко мав зв'язок з Президентом, головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та очільником ГУР МО Кирилом Будановим. Операція нашого виходу була узгоджена з керівництвом держави, це була важка операція. Нам було дуже важко прийняти це рішення, але на той момент у нас було 600 поранених, і 300 з них просто «гнили» - дуже повільно гинули. Було прийнято рішення вийти, аби допомогти пораненим, це був не наказ, керівництво держави дало нам право вибору».

Цікаву інформацію про вербування бійців АЗОВу російськими спецслужбами розповів Богдан «Тавр» Кротевич:

«У ГРУ РФ була наступна стратегія: коли ми вийшли з «Азовсталі», вони хотіли завербувати нас. Казали, що ми добре воюємо і пропонували об’єднатися, аби разом знищувати захід та США. У азовців була одностайна думка, вони прямо казали, що вони наші вороги, а ми українські військові, що захищають свою країну. Після того, як ми всі відповіли таким чином, то вся ця історія з вербуванням завершилась».

А 25 захисників Маріуполя, яких евакуювали ще до виходу з «Азовсталі», вже в строю та захищають Україну на передовій.

Командирів полку АЗОВ спитали про те, чи знали вони про трибунал, на якому їх мали судити.

«Лише після повернення я дізнався, що мене заочно судили в росії і у мене виявляється навіть був адвокат», - коротко відповів на це запитання «Тавр».

Журналісти спитали про те, за чиї кошти проходить реабілітація повернених військових.

«Держава нас забезпечує, також нам допомагають волонтери та меценати. МВС надає повну підтримку, але патронатна служба це робить більш якісно, через приватні клініки, вони це роблять за кошти волонтерів», - розповів заступник командира з тилового забезпечення, капітан Іван Ігнатьєв.

На останок начальник штабу полку АЗОВ, майор Богдан Кротевич звернувся до родичів тих захисників Маріуполя, які ще залишаються у російському полоні:

«За той час, що я знаходжуся на волі, ми займаємося лише питанням повернення бійців, які залишилися у полоні. Зараз ми повністю втягнуті в процес звільнення наших побратимів. Якщо ви не знаєте, що вам робити, зверніться до нас, нам всім зараз треба згуртуватися і допомогти нашим близьким».

Нагадаємо, «Укриття для життя»: у Вінниці ще 20 ОСББ отримають по 10 тисяч гривень на облаштування укриттів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: NV.ua

Читайте також