menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ми все-таки кузня олімпійських резервів»: у Вінниці відновила свою роботу спортивна школа(ФОТО)

12.05.2022 21:15

Директор дитячо-юнацької спортивної школи Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» розповів про діяльність закладу під час війни.

Повномасштабна війна внесла корективи у спортивну галузь України. Вона зазнала деяких змін, адже уряд заборонив проводити спортивно-масові заходи, і на деякий час навчання та тренування для дітей призупинилось. Проте поступово у Вінниці вдалось налагодити роботу спортивних клубів та шкіл і відновити тренування. Директор Вінницької спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики Валерій Швець розповів I-VIN.INFO, чим живе заклад під час війни.

За його словами, з 24 лютого у більшості українців була певна розгубленість та виникало бажання знаходитись у безпечному місці. Проте у спортивній школі «Колос» повстало питання збереження колективу та виплати заробітної плати. Особливо для тих, хто збирався виїхати з міста. Тому в перші дні керівництво школи прагнуло надати своїм працівникам матеріальні ресурси для особистих потреб.

«Стосовно дітей, то для нас в першу чергу важлива їхня безпека. Звісно, ми одразу відмінили усі тренування. Керівництво проінструктували тренерів щодо першочергових і невідкладних завдань у ситуації, що виникла. Вони провели телефоні бесіди з вихованцями спортивної школи і їх батьками, з’ясували місце їх перебування, цікавились наявністю сховищ у місцях проживання, перспективою переїзду до інших міст України або за кордон. У перший тиждень вторгнення РФ досить важливою була і психологічна підтримка, як і переважній більшості дітей, які перебували в Україні. Аби зменшити відчуття тривожності у наших вихованців, звернулись до тренерів поспілкуватись з ними, заспокоїти та налаштувати на позитив», - поділився Валерій Швець.

Як він зазначив, все ж є діти, які виїхали за кордон. І зараз чверть вихованців школи «Колос» знаходяться в 11-тьох країнах Європи. Також є ті діти, хто залишився у Вінницькій області. З початку квітня у спортшколі відновлені тренування, наразі – дистанційні.

«Щоб розпочати заняття, проведено моніторинг локацій для тренувань, особливо за місцем проживання. Акцент у виборі робився на ті місця, де є можливість у випадку повітряної тривоги швидко піти до укриття. В даних обставинах використовуються доступні форми тренувального процесу. Відповідно до плану, діти тренуються як самостійно, так і під супроводом і за вказівками тренера. Для цього використовують багато пристосованих місць для виконання вправ: галявина, біля будинку, вдома тощо. Зараз цей процес налагоджено, а діти, дійсно, з великим задоволенням тренуються. Цей період, з 24 лютого до 1 квітня, був затяжний, і тривале сидіння вдома без рухової активності не сприяло психологічному комфорту, тому рішення про відновлення тренувань було вчасним», - розповів директор спортивної школи.

Крім цього, Валерій Швець додає, що колектив та вихованці «Колоса» активно долучились до волонтерської діяльності.

«Для нас це є краплинка внеску, яку робимо спільно для майбутньої перемоги України над, як я люблю це називати, московським оркостаном. Тому це те, чим можемо займатися зараз. І волонтерство додає натхнення та сил, дає розуміння, що ми робимо свій посильний внесок у таку важливу суспільну справу», - зазначив Валерій Швець.

Не залишаються поза увагою колективу наші колеги, які боронять Україну від російських загарбників. Так сталось, що під Сєвєродонецьком отримав поранення вчитель фізичної культури з Козятинщини, а зараз лікується у Вінниці. Колектив спортивної школи надав посильну допомогу нашому захиснику і продовжує його морально підтримувати. Окрім цього, закупили та передали медикаменти українським військовим через один територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Щодо тренувань дітей за кордоном. Школа отримала неочікувану пропозицію від Федерації легкої атлетики України щодо проведення навчально-тренувальних зборів для колосовців. Відтак, кращі легкоатлети Антон Нагорняк, Максим Лебедюк і тренер Віктор Постемський наразі перебувають на зборах в Болгарії. Також долучились спортсмени з інших областей України. І ці збори триватимуть до середини червня.

«Всі витрати по перебуванню, проживанню спортсменів та тренерів взяла на себе приймаюча сторона, тобто, Болгарія. За що ми вдячні нашим болгарським колегам. Таким чином, вони допомагають нашим кращим спортсменам України пережити цей непростий період і не втратити спортивної форми. Також там планують проводити матчеві зустрічі разом з болгарськими спортсменами», - поділився Валерій Швець.

Наразі діти, які виїхали за кордон, знайшли місця для тренувань, надсилають фото- та відеозвіти та підтримують постійний зв'язок зі своїми тренерами, виконують їхні вказівки. За словами Валерія Швеця, у «Колосі» відбулось переосмислення цінностей та відносин, які були раніше:

«Зараз всі зранку до ночі живуть лише з думками про мир. Проте кожен розуміє, що саме через об’єднання і спільні справи для однієї мети – Перемоги – потрібно згуртуватися. Під час війни, можливо, цінним стало для нас те, що не помічалось раніше. Воно переосмислюється, а потім дивишся на це під іншим кутом. Хто б міг уявити, що спорткомплекс «Колос» стане місцем підготовки члена збірної команди України Анни Плотіциної до чемпіонату світу, який проходив у сербському Бєлграді. До 24 лютого вона тренувалась у Броварах. Але потім разом з чоловіком Олександром, який є її тренером, вимушена була переїхати до Вінниці і продовжити підготовку до чемпіонату у нашому манежі. Звісно, ми з радістю протягнули руку допомоги. За результатами забігів на 60 м з/б Анна вийшла до півфіналу чемпіонату світу, а зараз продовжує тренування у Вінниці».

Окрім цього, Валерій Швець розповів про те, що через заборону спортивно-масових змагань в Україні, вирішено зробити акцент на іншій формі визначення фізичної підготовленості вихованців, а саме – тестуванні. За допомогою нього можна фіксувати показники рівня тренованості по завершенню навчального року, а дітям, в свою чергу, наголосити на важливості тренувань та підготовки до майбутніх змагань.

«Наприкінці травня плануємо провести тестування наших вихованців в тій, чи іншій вправі. Таким чином, зможемо побачити, хто та чого досягнув фактично під час самостійних занять, інколи, без особистого нагляду тренера. Зараз навчальний рік закінчується, але далі буде літній період. І він надзвичайно важливий, аби діти не покидали тренування. Здебільшого, влітку діти займаються іншою діяльністю. А хтось від’їжджає та немає можливості тренуватися. Тому за рахунок такого «зрізу», керівництво спортшколи хоче порівняти результати та скоординувати дітей для усунення недоліків під час літніх тренувань», - зауважив Валерій Швець.

На думку директора школи, фото- та відеопублікації є одним із способів активної підтримки успіхів легкоатлетів, залучення батьків вихованців до діяльності закладу і покращення якості тренувального процесу. Актуально висвітлювати всі події про спорт, діяльність спортивних організацій та клубів України. Немаловажним є популяризація діяльності спортивної школи.

«Це також є стимулом і для батьків, і для дітей. Тому що вони бачать, що діти не залишаються поза увагою тренерів. Ми ретельно слідкуємо за тим, як вони працюють. Ми все-таки кузня олімпійських резервів. Надалі плануємо пожвавити роботу з дітьми і прагнемо бачити в них майбутніх олімпійців», - підсумував Валерій Швець.

Нагадаємо,азовці у Вінницірозповілипро єдиний варіант визволення людей з «Азовсталі».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото надано Валерієм Швецьом.

Читайте також