menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Міотонічний оргазм та газлайтинг: батькам розповідали про психосексуальний розвиток дітей

18.07.2023 14:40

Учасники та учасниці заходу у Вінниці мали змогу отримати від експертки відповіді на питання, які їх хвилювали

Партнерська публікація

Статеве виховання потрібне для безпеки дітей від фізичного та морального насилля, психологічного розвитку, профілактики психологічних травм, уникнення посттравматичних процесів тощо. Одна з найбільших переваг статевого виховання – те, що воно робить батьків вимогливими. Адже в першу чергу вони мають навчити себе, а потім дитину. Так, у Вінниці для батьків провели лекцію про статеве виховання, на якій побував I-VIN.INFO. Далі буде пряма мова сексолога-психолога Лани Павлівської.

У дитини є певні стадії психосексуального розвитку. І якщо ви думаєте, що дитина в 2 роки нічого не розуміє, то помиляєтесь.

До 2 років. В цей період дитина вже розуміє з чого складається його тіло. Якщо його запитати «Де в тебе щічка чи пальчик?», він це знає. Точно так само знає, що в нього на тілі є ще органи. І, коли він чіпає себе за статеві органи, а батьки кажуть «не можна», у нього немає розуміння, чому. Тож, якщо його сварити, соромити чи забороняти так робити, дитина все одно продовжить свої дії. Їй цікаво досліджувати своє тіло.

Водночас існує таке поняття «дезадаптивна рання дитяча мастурбація». Це коли дитина зафіксувала, що під час дотику до своїх статевих органів отримує якесь фізичне задоволення та емоційну розрядку. Якщо дитина робить так занадто часто, довго і це пов’язано з певним емоційним напруженням, варто звертатись до спеціаліста. Тому що дитина зрозуміла, що на її тілі є орган, який під час високого емоційного напруження, збудження або стресу трохи розслабляє. Та дитина не розуміє причинно-наслідкових зв’язків, а робить так від психічної потреби.

Тому у цей період триває невербальний процес. Ви маєте називати речі своїми іменами, адже дитина не може з вами поговорити. Чим швидше і якісніше дитина познайомиться зі своїм тілом, тим краще ви розумітимете, чи є в неї певні проблеми.

Від 2 до 5 років. Приблизно з 3-х років у дитини розпочинається процес самоідентифікації. Тобто, є розуміння, хто вона і хто люди навколо.

У цей час діє «правило закритих трусиків», яке потрібно проговорити з дітьми. Ви пояснюєте дитині, як чітко називаються статеві органи, хто має право і доступ до них, кому їх можна показувати. Тож у 3+ років дитина має відповідати:

–у мене є..

–хто має право чіпати твої органи: я, лікар (з дозволу батьків) і батьки, коли я займаюсь гігієнічною процедурою

–кому можна показувати: нікому або лікарю (з дозволу батьків) і батькам під час гігієнічних процедур.

Важливо показати, що ваші діти можуть вам розповісти про якісь неналежні дії стосовно них, а не тримати їх в секреті. Тобто, ваші стосунки з дитиною мають бути на довірливому рівні, щоб дитина з вами говорила про все. Діти відчувають кожну емоцію.

Чим раніше ви почнете привчати дитину до власних кордонів, тим краще.

Вони також у цей проміжок часу знайомляться один з одним. І від вас залежить - чи з вашою участю/допомогою. Проговрюйте все спокійно, ніби це звичайна річ.

Поясніть, звідки беруться діти і за необхідності деталізуйте. Дітям не цікавий процес і не потрібні деталі, а лиш банальна конкретна відповідь на питання. Якщо дитина задає додаткові питання, а ви не готові відповісти, скажіть, що зробите це потім.

Від 6 до 8 років. Діти вже мають розуміти, як називаються чітко їх статеві органи, їхнє значення. І з ними можна говорити, називаючи речі своїми іменами. Навіть якщо ви це якось по-своєму інтерпретували. Так краще, ніж вони про це дізнаються з інших джерел.

У цьому віці розповідаємо дітям про цифровий простір, тому що вони можуть сприймати всю інформацію більш свідомо. Ми пояснюємо правила спілкування в соцмережах тощо. Ваша задача – навчити говорити дитину про речі, на які б вам варто звернути увагу.

Можна також починати пояснювати, що таке порнографія. Тому що вони точно вже натрапили на неї в 1-му класі. Доносимо: порнографія немає нічого спільного з реальним життям. Це художній вимисел і те, що не відбувається з людьми в реальному житті. Це художня постанова, а в порнографії знімаються актори. Таке собі кіно для дорослих, сцен якого в реальному житті не буває. Ми кажемо і про те, що це не потрібно розповсюджувати, дивитись чи скачувати, тому що це несе шкоду пристрою тощо.

В цьому віці чітко відслідковуємо питання мастурбації. Діти починають розуміти, що мастурбація пов’язана з органом, який відповідає за задоволення. Перші оргазми від мастурбації (дитина, звісно, не розуміє, що це оргазм) фізіологічно можуть отримати у віці 8-ми років. Найперший такий вид – міотонічний оргазм. Це спосіб сексуальної розрядки. Він досягається завдяки стимулюванню вульви, та в досить незвичний спосіб.

Якщо ви колись несподівано відчували неабияке задоволення під час тренувань або просто схрещуючи ноги – це воно. Міотонічного оргазму (інша назва – коргазм) дівчата можуть досягти ще, наприклад, у школі під час уроків фізкультури, підіймаючись по канату. У деяких випадках отримати задоволення можна, навіть просто схрестивши ноги або стиснувши стегна. Є багато кейсів, коли діти мастурбували флакончиками від дезодорантів, ручками та іншими предметами і наносили собі травми.

Ви кажете, що розумієте, дитина продовжить це робити і то нормально. Пояснюємо, що робиться це за закритими дверима і до цього процесу ніхто не долучається, проговоріть відчуття. Крім цього, поясність - це не щоденний процес, не треба такого робити при кожному стресі. Якщо дитина мастурбує постійно через власне бажання, то варто йти до спеціаліста і розбиратись, в чому проблема.

Також потрібно пояснити, що таке насильство. Це не тільки, коли тебе зґвалтували, це й психологічні маніпуляції. Тобто моє тіло - це моє тіло, без моєї згоди торкатись його ніхто не буде.

І звичайно, якщо в дитини немає запиту на певну інформацію, то не нав’язуйтесь. Проте ініціатива у будь-якому випадку йде від батьків. Головне підберіть момент, коли зручно дитині.

Від 9 до 12 років. Ми починаємо говорити про сексизм і сексуалізацію. Діти розуміють, що саме визначає чоловіка чоловіком, а жінку – жінкою. Що сексуалізація – це пояснення різниці між любов’ю тата й мами і дитини до батьків. Тобто, це різна любов. Поясніть: «Коли ти будеш дорослий, матимеш жінку/чоловіка, ви будете в дорослих стосунках». Йдеться про поцілунки, дотики до тіла. Це період першої закоханості і варто «екологічно» підтримати дітей та пояснити, що у кожного своя думка.

Тут говоримо і про безпечний секс і сексуальний вибір. Можете сказати «коли станеш дорослішим (прив’язка до віку не обов’язкова), відчуєш готовність вступити в сексуальні зв’язки».

Також наголосіть на важливості безпечного сексу. Розкажіть про контрацепцію (хоча б три основні види), що жоден метод контрацепції не дає повної гарантії захисту, і про безпечне місце (гігієна, можливість спокійно піти). Додайте, що статевий зв’язок проходить зі згоди двох сторін.

Коли дитина готова займатись сексом? Тоді, коли добровільно, без маніпуляцій і шантажу може відмовитись від нього.

Підлітки (13-17 років). В цей період змінюється тіло: голос, кількість волосся, емоційний стан. Не кажіть постійно «заспокойся», говоріть спокійно.

Відбуваються пубертатні зміни, полюція, місячні (зараз й у 10-12 років почанається), народжуваність. Знову поясніть - що таке діти, хто може мати дітей. Це лише дорослі (з 18 років), які вміють брати відповідальність, комунікувати і казати «ні». Наголошуєте, що раптом щось таке трапиться, вона відчуватиме вашу підтримку.

Варто пояснити, які є закони України та як вони діють.

Також привчайте дитину до лікаря. Огляд потрібен у всіх лікарів - стоматолог, гінеколог, психолог, невролог тощо. І необхідно показувати це на власному прикладі.

Зберігайте субординацію, тобто не очікуйте від дитини дорослої реакції. Адже говорити по-дорослому означає використовувати слова незавуальовано. І не перекладайте відповідальність на дітей за відсутності в сім’ї когось з партнерів. Насамперед, обов’язки чоловіка на сина чи матері на доньку.

Не забудьте пояснити значення слів «маніпуляція»(коли правдиву інформацію дають під іншим вигідним «соусом») та «газлайтинг» (коли вам навіюють думку, що ваші відчуття насправді не такі, як ви про них говорите).

Кажіть про бодіпозитив (вчимо відноситись до власного тіла з повагою, до інших також - не осуджую та не оцінюю). Її зовнішність ніяк не визначає її особистість. Але не тіште ілюзії любов’ю.

Розповідайте про гендерну ідентичність. Є таке поняття «тимчасова гендерна ідентичність у підлітка». Буває такий період, що підліток не може точно зрозуміти, хто він і ким хоче бути. Це нормально. Йому потрібен час на адаптацію. Такий період, коли статева ознака є, але дитина бачила, що можна стати кимось іншим. Ви маєте висловити свою солідарність. Поясніть, що у медіапросторі не все є правдою. Висловіть свою думку, але не засуджуйте дитину.

Є вислів «я до гендерності ніяк не відношусь». Тобто, я знаю свій гендер чи свого партнера, а є інші, котрі хочуть бути тими, ким хочуть. У кожного свій вибір і більше нікого це не стосується. Таке потрібно пояснити ближче до 14 років. Важливо зберегти неупередженість, якщо дитина відрізняється. Але у підлітковому віці все може змінитись.

Найкраще - спілкування дітей і батьків. Чим більше ви говорите зі своєю дитиною про що завгодно,тим менше буде ризик, що їй доведеться ще ходити до психотерапевта і що вона потрапить в ситуації з різним видом насилля.

Розкажіть, що таке насильство. 74% насильників чи педофілів це найближче оточення дитини - сім’я. Це люди, яким діти довіряють. Тому, якщо є якісь ознаки насилля, батьки мають це знати і пояснити механізми самооборони.

Якщо є інформація про секс, це ще не означає дозвіл ним займатись. Розпитайте та поясніть сексуальні цінності. Якщо дитина володіє правильною інформацією, вона може і пізніше вступити в сексуальні стосунки.

Чому ж підлітки роблять це рано? Очевидно з цікавості. Але ви маєте бути готовими до того, що ваша дитина рано чи пізно вступить в сексуальні відносини. Тому найперше ви повинні потім запитати:

–ти готова/ий зараз про це говорити (або запитати, з ким би хотів про це поговорити)

–чи це було з власної волі

–чи використовувала методи контрацепції

–чи було це гігієнічно/безпечно

–з ким це відбувалось (що це за людина, чи давно знаєш)

–як ти зараз себе почуваєш

І наостанок - поінформуйте дитину про небажану вагітність, а також проговоріть ймовірні захворювання.

Хочете виховувати дитину, то виховуйте себе. Тоді замість поради у друзів чи інтернету, діти швидше за все звернуться до вас. Чим довше ви будете єдиним надійним джерелом інформації, тим краще. Якщо діти говорять з вами про секс, то знають, що з вами можна говорити про що завгодно. Це означає якісну комунікацію.

Захід організований Synergy Club та Спілкою молодіжних організацій Вінниччини.

Нагадаємо, неформальний тренінг для жінок-лідерок провели на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна




Читайте також