menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Неформальний тренінг для жінок-лідерок провели на Вінниччині (ФОТО)

17.07.2023 13:20

Вінничанки організували навчання «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу громадських організацій людей з інвалідністю в умовах військового часу»

Щодня люди з інвалідністю стикаються з різними викликами та порушенням своїх прав. Особливо під час війни. Чимало громадських організацій в Україні допомагають людям з інвалідністю у різних напрямках. І для їхньої успішної роботи варто набиратися досвіду, відстоювати свої права. Про це та більше говорилижінки-лідеркина неформальному тренінговому навчанні «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу ГОІ в умовах військового часу». Його проводила Громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», що базується на Вінниччині, спільно з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю в Україні. Загалом тренінг проходив з 12 по 14 липня. I-VIN.INFO побував на заході, дізнався в організаторів про особливість такого навчання та враження учасниць.

Тут зібралися лідеркигромадського руху людей з інвалідністю з усіх областей України, зокрема: жінки з інвалідністю, матері (разом з дітьми), які опікуються дітьми та недієздатними особами з інвалідністю. Вони приїхали з різних куточків нашої країни: Дніпро, Запоріжжя, Буча, Одеса, Житомирська область, Вінницька область та інші.

Як зазначила заступниця голови Ради Асоціації «Відкритті серця» Наталія Головко, основна мета цього заходу– підвищити у лідерок громадського рухукомпетентності по розвитку спроможності своєї організації, адвокації прав людей з інвалідністю в умовах військового часу.

«Ми завжди працювали, аби підтримувати жінок і дітей з інвалідністю, щоб дати їм можливість самореалізуватися. І ось цей тренінг – це навчання для лідерок громадських організацій, організованих груп, які ще не стали юридично громадською організацією, але намагаються нею стати. Серед наших учасниць є ті, хто багато років працюють як організація, займаються підтримкою людей з інвалідністю. Але війна дуже змінила їхню роботу. Є багато випадків, коли з початку вторгнення організації розформовувалися. Тому наш західмає на меті ще підсилити жінок-лідерок у їхній діяльності. Надихнути на нові звершення.І ми вдячніНАІУ та ООН Жінки в Україні та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги за надану нам можливість провести таке навчання», - каже Наталія Головко.

За її словами, найчастіше у сім’їжінка доглядає та піклується про дітей з інвалідністю. І їй простіше себе реалізувати, коли у її громаді є соціальні послуги та підтримуючі соціальні сервіси.

«Нам здається, що мами таких дітей, родини, громадські організації, які опікуються людьми з інвалідністю, достатньо сильні, щоб взяти на себе створення тих чи інших соціальних послуг, які потрібні в громаді на даний момент. І у цьому семінарі ми ділимося досвідом того, які соціальні послуги ми надаємо та яких результатів досягнули. Також жінки-лідерки можуть звернутися донас за консультацією, аби у себе на місцях відкриватитакі послуги», - зазначає менеджерка-координаторка.

Загалом тренінг розрахований на 30 учасниць. Навчання особливе та унікальне ще тим, що жінки могли приїхати сюди разом зі своїми дітьми. Адже не завжди вони мають можливість залишитиїх на когось.

«І саме слово діти у цьому значені – не означає вік. І дорослі люди, які потребують постійної допомоги, залишаються дітьми для своїх мам. Члени нашої організації, які мають важкі порушення життєдіяльності, вони і в дорослому житті залишаються для нас дітьми, бо завжди потребують нашої допомоги та підтримки. Тому більшість наших програм направленні на їх підтриму та підтримку їх родин», - каже пані Наталія.

Тренінг проходив у доступних та затишних приміщеннях Асоціації «Відкриті серця». На другому поверсі відбувалося навчання для жінок-лідерок. А на першому поверсі для їхніх дітей організували різні майстер-класи, дозвілля, забезпечуючи можливість самореалізації, здобуття досвіду самостійності, спілкування з іншими.

«Діти танедієздатні особи мають різні порушення та діагнози, але для нас це немає значення. Нам важливо, аби вони отримали досвід спілкування зі своїми однолітками, завели нові знайомства і отримали можливість соціалізації без батьків. Віддалилися трохи від них та побачили іншу комунікацію», - зауважує Наталія Головко.

Додає, зжінками-лідерками говорили: і про вигорання та як уникнути цього, про стійкість та сталість громадських організацій, роботу з командою, як покращити фінансову спроможність організації, адвокацію прав людей з інвалідністю, обмін досвіду тощо.

Організатори забезпечили всім учасникам зустріч з вокзалу, проживання, харчування та відшкодували проїзд. Насамперед, надали комфортні умови для перебування на тренінгу, забезпечили правильне харчування, організували окрему програму для дітей та проявили до них турботу. Це було не меншим пріоритетом, ніж проведення тренінгу. Як розповіла регіональна представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ) у Вінницькій області Світлана Демко, кожнажитлова кімната обладнана функціональними ліжками, приліжковимитумбами-столами, ванними кімнатамиз душами- трапами, гігієнічними душами, поручнями для фіксації та підтримки, все це забезпечую зручність, доступність та безпечністьлюдям з інвалідністю.

«У нас навіть у ванній кімнаті дзеркало розташоване трохи нижче, аби люди на візочках могли подивитися на себе. Також усюди є безпечні поручні. У наших приміщеннях ви побачите багато жовтого кольору. Чому? Бо люди зі слабкозорістю сприймають лише жовтий колір. Для них зробили жовті лінії, поручні та інше», - каже Світлана Демко.

На кожному поверсі є санітарна кімната, в якій обладнано місця для прання. Чимало речей для облаштування кімнат наша команда підглянули закордоном. Також писали чимало проєктів, залучали різні фонди для створення комфортних умов. Навіть підйомник поставили для зручності пересування людей на кріслах колісних. Він облаштований за спеціальною технологією, яка дозволяє людині на кріслі колісномусамостійно піднятися. Зараз працює у тестовому режимі.

Для дітей організували різні заняття: квілінг, різьба по дереву, майстер-класи з арт-терапією, музикотерапія, казкотерапія та чимало іншого. А для забезпечення правильного харчування тут діє ціла система. Попередньо наша команда проводитьобстеженнядітей та опитування батьків, щодо рекомендацій лікарів по харчуванню дітей та особливостях поведінки. Тоді відповідно до потреб,розробляємо меню і готуємо дієтичні страви. Частинупродуктів купуємо, а деякі вирощуємосамостійно на власних городах та у теплицях.

«Учасники тренінгу мають змогу ознайомитись з різними діючими програмами, в тому числі тими що реалізуються спільно з комунальним закладом «Вінницький обласний центр соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», – уточнює пані Світлана.

Ми багато зробили та вклали в наші спільні програми. І про цей досвід можливостей та розвиткуми говоримо з учасниками тренінгу.Нам відгукувалися різні фонди та організації з Японії, США, Британії та інші. Маємо чудову конференц-залу, яка може трансформуватися. Тобто додати сюди столи і стільці – можна проводити конференції. А якщо доставити ліжка – можна прийняти багато переселенців. Вона універсальна, бо є ще ігрові зони. Ми дуже мріяли про це. Адже готелі не дуже радіють матусям та дітям з інвалідністю, коли таких людей багато. Тому ми можемо прийняти їх і проводити різні заходи для них», - каже Світлана Демко.

Асоціація «Відкриті серця» навіть старий будиночок, що розташований поруч, теж облаштувала для проживання. Тут зробили сучасний ремонт кухні та ванної кімнати. Проте залишили стару піч і додали петриківського розпису на білі стіни, як колись робили наші предки. Сюди можуть заселити окремо родину за їхнім бажанням. Також окремої уваги заслуговує спортивний майданчик та смуга перешкод для навчання користуватись кріслом колісним. Тут зробили різну дорогу, щоб навчити долати перешкоди на кріслі колісному за будь-яких умов. А коли лунає повітряна тривога, всі спускаються в укриття навіть вночі. Там є все необхідне. Як зазначила Світлана Демко в планах зробити мобільне укриття. Адже людей на кріслах колісних дуже важко спускати по сходах , навітьпо дерев’яному відкидному пандусу та піднімати назад вгору.

Своїми враженнями щодо навчання та проживання поділилася керівниця громадської організації «Аутизм. Свідоме батьківство» Наталія Острогляд. До Вінниччини вона приїхала із Запоріжжя. Має деякий досвід у громадській діяльності.

«За період війни та ковіду я вперше приїхала на такий захід сюди і побачила, як організатори тренінгу відбудували своє приміщення. Це дуже крутий результат. Мені було важливо побути в колі однодумців. Адже розумію, що зараз тут зібралися з різних регіонів: зі східних, західних регіонів, а ще й з Вінницької області та інших. Хоч всі виснаженні, та думки, ідеї перетинаються. І тут багато тих, хто налагоджував співпрацю з різними фондами, іншими громадськими організаціями та місцевою владою, аби підтримати не тільки дітей та людей з інвалідністю, а людей похилого віку. І це дуже класно обмінятися досвідом та почути для себе щось нове», - запевняє Наталія Острогляд.

Захід проходив у рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», за підтримки ООН Жінки в Україні та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги. Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи,надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Довідково.

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудови міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

Нагадаємо, єдність родини у фізичному вихованні: на Вінниччині змагались сім'ями.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак, Валентин Вінницький


Читайте також