menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Місцеве самоврядування має займатися діджиталізацією шкіл»: мер польського міста (ФОТО)

07.03.2023 19:40

На VIII Європейському конгресі органів місцевого самоврядування обговорювали питання покращення системи освіти

Під час війни навчальним закладам в Україні довелось долати виклики, пов’язані з безпекою дітей. На плечі місцевої влади лягали всі турботи про освітній процес. Сьогодні на VIII Європейському конгресі органів місцевого самоврядування зазначили, що місцева влада відіграє важливу роль у підтримці місцевої освіти. Вона розпоряджається коштами, отриманими з центрального бюджету, а також виконує комплекс завдань, пов'язаних з освітою, гарантуючи виділення коштів на функціонування шкіл, контролюючи витрати або заміщаючи посади директорів. На Конгресі працівники освіти та органів місцевого самоврядування Польщі та України відповідали на питання про те, як місцева влада виконує свої завдання, пов’язані з освітою, де вони стикаються з найбільш значними труднощами і що слід поліпшити. Представники українських громад уважно слухали та переймали досвід своїх колег, повідомляє I-VIN.INFO.

Передбачається, що втручання органів місцевого самоврядування в освітній процес створить правильні умови для сучасної школи. Але протягом багатьох років ми чуємо про недостатнє фінансування освіти, а розрив між витратами та субсидіями занадто великий. На питання, чи можливо досягти успіху в освіті за нинішньої системи, відповідав мер польського міста Моравиця Маріан Бурас.

«Дуже важливо забезпечити хорошу комунікацію між учнями – дітьми, що народилися після 2000 року та не уявляють життя без гаджетів та інтернету, та старшими вчителями, які звикли лише до паперових книжок та листів. Я розумію, що учням може бути нудно в школі, адже результати умовної контрольної він може чекати днями, а комп’ютерну гру можна запустити в два кліки. Тому місцеве самоврядування має займатися діджиталізацією шкіл, забезпечувати їх електронними щоденниками та іншим технологічним обладнанням, хоча це і потребує великих видатків з бюджету», - переконаний Маріан Бурас.

На VIII Європейському конгресі органів місцевого самоврядування були присутні і українські доповідачі. Так, ректор академії сучасного мистецтва імені Сальвадора Далі, що у Києві, Олександра Гуменна розповіла про свій досвід комунікації з київськими органами місцевого самоврядування.

«Зараз ми найчастіше комунікуємо з місцевим самоврядуванням з безпекових питань – з питань створення та облаштування укриттів, які ми використовуємо під час повітряних тривог. Нам дуже важливо знаходити спільну мову з органами місцевого самоврядування саме по цьому питанню, адже попри усі ризики, пов’язані із війною, у батьків існує запит саме на живе (офлайн) навчання. Навіть під час повного блекауту у листопаді, батьки приводили до нас своїх дітей, вважаючи, що інколи це може бути безпечніше, ніж залишати їх вдома», - розповідає Олександра Гуменна.

Також пан Маріан Бурас розповідав про недостатність коштів, які доходять до органів місцевого самоврядування з державного бюджету на освіту. Мовляв, створення сучасної технологічної системи освіти вимагає набагато більше грошей. Також наголошував на важливості розвитку технічної освіти, яка могла б підготувати хороших спеціалістів, які в подальшому і ставали б рушіями того самого вдосконалення та технічної модернізації системи освіти.

У панельній дискусії на тему ролі місцевого самоврядування в освітньому процесі також брали участь:

Кшиштоф Барановський, окружний губернатор, районна рада Липно, Польща.

Христина Данилецька-Воєводзка, мер міста Слупськ, Польща.

Мирослав Хіспанський, генеральний директор, ТОВ «Науководослідний і навчальний інститут», Польща.

Ельжбета Піневська, голова Асамблеї «Куявсько-Асамблея Поморського воєводства», Польща.

Читайте також, «Вирішили жити по-іншому, тому почали діяти по-іншому»: українці на Конгресі у Польщі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько

Читайте також