menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Міжнародна дискусія: співпраця заради розвитку громад Вінниччини (ФОТО)

28.11.2023 16:00

На Закарпатті відбувся міжнародний круглий стіл «Влада, бізнес, громадянське суспільство: об’єднання зусиль заради здорової нації»

Партнерська публікація

Розвиток громад – надважлива задача, вирішенням якої повинна займатися не лише місцева влада. В умовах війни як ніколи потрібне об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадянського суспільства заради розвитку сильної та здорової нації. Міжнародний круглий стіл саме з такою назвою пройшов у місті Берегове на Закарпатті. Активно брали участь у ньому й представники громад Вінниччини, повідомляє I-VIN.INFO.

«У вересні 2022 року на зустрічі у Вашингтоні один з нобелівських лауреатів зазначив, що Україна вистояла у цій війні завдяки тому, що ми завчасно провели реформу децентралізації та створили спроможні громади. Хто б що не говорив, а будь-яка держава тримається на системі організації влади. Мова йде і про місцеву владу, і про виконавчу, і про законодавчу. Ми не маємо права допустити, щоб ця система була розбалансована. Окремі особи говорять про те, що в умовах війни слід відкотитись до централізації і створити чітку вертикаль влади. Але це не так. Саме реформи на принципах децентралізації є шляхом до сильної України», - зазначає керівник офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

Під час круглого столу наголошували на необхідності співпраці територіальних громад з соціально-відповідальним бізнесом. Також обговорювали можливість налагодження співробітництва з молдавськими та румунськими партнерами. А найактуальнішими питаннями були зміни у регіональній політиці в умовах війни.

«Сьогодні підіймається дуже важлива тема. Ми будемо з вами дискутувати, обмінюватися досвідом та визначатись, який формат співпраці буде найефективнішим для наших територіальних громад. Ми чітко усвідомлюємо, що від кожного з нас залежить становлення сильної, успішної України. Багато чого нам вже вдалось досягти, але залишається безліч питань, які нам ще треба вирішити. Ці питання виникають і в суспільстві, і у владі, і в бізнесі. Дуже важливо сьогодні у спільній дискусії наблизитися до відповідей на всі ці нагальні питання», - зазначає голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

Про успішні практики розвитку громади та оздоровлення її мешканців в умовах війни розповів голова Агрономічної територіальної громади Вінницької області Сергій Сітарський:

«В нашій громаді десять відсотків усього населення становлять ВПО, тож до нас звернулась Міжнародна організація з міграції, яка профінансує побудову житла для переселенців. Також в нашій громаді в одній з перших учні вийшли на офлайн навчання, коли це дозволили. Ми зробили все заради цього і продовжуємо робити більше. Викликів сьогодні вистачає, але треба не просто скаржитися на них, а працювати над їх вирішенням».

На тему децентралізації місцевих бюджетів в умовах війни висловився голова Шаргородської міської територіальної громади Володимир Барецький. На його думку, більшість проблем, які мають сьогодні громади, викликані тим, що реформа децентралізації в Україні проведена не до кінця і існує багато розбіжностей в законодавстві.

«У мене є питання до державної влад щодо нового закону про перерозподіл «військового» ПДФО. Ці кошти дійсно необхідні для потреб оборони України, або ж центр просто побачив, що громади розбагатіли настільки, що можуть прокласти сто метрів бруківки? Закон є закон, і ми будемо його виконувати, але я не знаю, що будуть робити громади із формуванням бюджету наступного року, будуть величезні проблеми із цим», - зазначає голова Шаргородської міської ТГ.

Продовжуючи цю тему, з коротким, але змістовним спічем в онлайн-форматі виступила народна депутатка України Лариса Білозір. Пані Лариса виступала проти закону про «військовий» ПДФО в тому вигляді, в якому його прийняли.

«На жаль, мої правки, які передбачали вилучення ПДФО хоча б з першого січня та залишення в громадах податків поліцейських та бійців ДСНС, не були почуті. Проблема в тому, що ми вирішуємо це питання у короткостроковій перспективі. А треба кардинально реформувати систему ПДФО. Про це нам говорять і європейські партнери. ПДФО має сплачуватись за місцем реєстрації людини. Я сподіваюсь, що ми до цього врешті-решт дійдемо», - розповідає народна депутатка України.

Щодо іншого питання круглого столу, а саме – співпраці громад з соціально-відповідальним бізнесом, висловився директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП Павло Мороз. Компанія МХП ініціює проєкти з підтримки мікробізнесу.

«Ви скажете, що мікробізнесом ми не вирішимо проблему глобально. Проте, розвиток мікробізнесу може вилитися в додаткові податкові надходження в бюджети громад. Якщо ми допоможемо людям правильно організувати власну справу, в стратегічному вимірі ви відчуєте цей ефект точно», - звернувся до голів громад Павло Мороз.

Про діяльність Благодійного фонду «МХП-Громаді» розповіла його директорка Тетяна Волочай. Метою фонду є допомога мешканцям громад у вирішенні їхніх економічних, соціальних, екологічних та інших важливих питань.

«Щороку ми реалізуємо щонайменше півтори тисячі локальних проєктів в громадах. Зараз наш фонд працює в тринадцяти областях України. Доступ до наших програм мають 700 населених пунктів. Ми прагнемо навчити активних людей в селах та містах фандрейзити і використовувати різноманітні способи залучення коштів в свої громади».

Активно співпрацює з громадами Вінницька територіальна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

«Ми бачимо великі перспективи в співпраці з нашими партнерами та громадами. Мова йде про оздоровлення та реабілітацію, міжнародну та грантову діяльність, туризм та патріотичне виховання. Ми зрозуміли, що нам потрібні не тільки спортивні заходи, а й круглі столи, конференції та навчання для того, щоб зростати в усіх цих сферах. Ми відкриті, вміємо працювати та долати виклики. Тож закликаємо приєднуватись до співпраці з нами», - презентувала «Колос» заступниця голови організації Світлана Коновалова.

Захід відвідав керівник відділу планування, програмування та розвитку проєктів Регіонального офісу транскордонного співробітництва міста Сучава (Румунія) Богдан Танаса. Пан Богдан розповів про нюанси написання та реалізації успішних проєктів в рамках міжнародної співпраці. Також він акцентував увагу на необхідності стратегічного планування в громадах.

Очільник Тульчинської районної державної адміністрації Олександр Гаврилюк розповів про співпрацю між органами місцевого самоврядування та державою в сфері підтримки обороноздатності нашої країни.

«Через наш район проходить кордон із невизнаною Придністровською республікою. Сьогодні спільна робота держави та органів місцевого самоврядування полягає і в захисті нашого кордону. Потенційно у цій невизнаній республіці є до п’яти тисяч військових рф, які можуть здійснювати провокації. Тож громадами виділялися кошти на підтримку прикордонного загону. Також на базі нашого району був створений 169 батальйон, який зараз приймає активну участь в обороні нашої держави», - розповідає пан Олександр.

Доктор економічних наук та голова Вінницької обласної державної адміністрації 2015-2019 років Валерій Коровій у своєму виступі наголосив на необхідності впровадження в Україні інституту префекта.

«Якщо б у нас працював інститут префекта, то більшої кількості кримінальних справ, пов’язаних із корупцією в органах місцевого самоврядування, просто не було б. Інститут префекта через свої внутрішні механізми просто припиняв би прояви корупції», - переконаний Валерій Коровій.

На важливості комунікації громад України з закордонними партнерами наголосив голова Літинської територіальної громади Анатолій Бичок.

«Важливо виходити за рамки територіальної громади та навіть за рамки нашої держави. Ми маємо постійно знайомитися із досвідом успішних європейських країн. Ще задовго до війни, починаючи з 2007 року, в нашій громаді вдалося налагодити активну комунікацію з Польщею. Наші поліцейські, пожежники, лікарі, вчителі та представники інших галузей мали змогу постійно обмінюватись досвідом з польськими колегами. Така співпраця вилилась в те, що вже на другий день повномасштабної війни наші польські партнери дзвонили нам та пропонували всебічну допомогу», - розповів пан Анатолій.

Про популізм на темі доцільності розвитку інфраструктури в громадах під час війни висловився очільник Роменської міської ради Сумської області Олег Стогній:

«Зараз існує величезний суспільний резонанс, чи потрібно прокладати бруківку в містах. Мовляв, краще ці кошти виділити на армію. Я вважаю, що це популізм, адже забезпечення життєдіяльності громади в розумних межах необхідне. Ці самі хлопці та дівчата, які зараз б’ють ворога на фронті, згодом повернуться у свої громади. І ці громади мають бути комфортними, зручними та затишними. Вони мають бути успішними, адже вони розвиваються завдяки нашим захисникам та захисницям».

Народний депутат України 8-го скликання та голова Академії спроможності територіальних громад Сергій Кудлаєнко наприкінці засідання круглого столу закликав усіх голів територіальних громад до максимальної міжмуніципальної співпраці, а також запропонував провести наступний подібний захід вже у Вінниці.

За підсумками міжнародного круглого столу «Влада, бізнес, громадянське суспільство: об’єнання зусиль заради здорової нації» буде розроблена резолюція, яка включатиме усі поставлені питання та запропоновані рішення. Ця резолюція буде направлена для ознайомлення уряду України.

Читайте також, голови громад Вінниччини та України змагались у 6 видах спорту.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також