menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Молитвою за Україну у виконанні артистів та учасників АТО/ООС завершилась історична постановка на OPERAFEST TULCHYN-2021 (ФОТО)

29.08.2021 18:45

«Майська ніч» на Вінниччині вразила гостей поєднанням балету та хорового співу

Другий день OPERAFEST TULCHYN-2021, 28 серпня, зачаровував всіх неповторною атмосферою музичного свята. Однією з частиною програми був балет Євгена Станковича «Майська ніч». Жива музика, романтична та цікава історія постановки, яскраві костюми, багато дійових осіб - це все викликало безліч позитивних емоцій та залишило після себе лише приємні враження. На фестивалі перебувало близько 5 тисяч людей, які прагнули насолодитися цією феєрією опери та балету. Інформаційна Вінниччина й на собі відчула цю незабутню атмосферу, а також детальніше дізналась про виставу Євгена Станковича.

 

Балет «Майська ніч» поставили за мотивами творів відомого письменника Миколи Гоголя. Хормейстер-постановник Анжела Масленнікова на брифінгу для журналістів зазначила, що у постановці залучили ще й хор:

 

«Ми будемо співати в балеті. Не так часто можна зустріти таке різне поєднання. Проте це додає такого колориту, про яке і Гоголь хотів сказати. В театрі ми зазвичай співаємо на балконі, тому інколи навіть публіка не розуміє звідки йде звук і голоси. Таке поєднання голосу і балету доповнює дійство, яке подобається всім», - додала Анжела Масленнікова.

 

В сюжеті балету «Майська ніч» йдеться про історію закоханих Ганни та Левка. Батько хлопця, старий голова, не дозволяє їм одружуватись. Проте, незважаючи на це, одного травневого вечора закохані щасливо гуляють на березі озера. І Ганна просить хлопця розповісти історію про покинутий панський маєток. Левко говорить, що колись там жила панночка, а зла мачуха-відьма вигнала її з дому і дівчина втопилась в озері. Потім вона перетворилася на русалку. Після цього панночка з новими подругами-русалками затягнула мачуху під воду, але та стала однією з них. І з тих пір вона все ніяк не може знайти серед тих русалок злу відьму.

 

Далі історія закоханих Ганни і Левка продовжується тим, що дівчата жартують над п’яним Калеником, який замість своєї хати йде ночувати додому до голови. А там старий залицяється до Ганни. Хлопець після того. як почув його слова, вирішує провчити голову і робить справжній ґвалт. А поки селяни розбираються один з одним, Левко допомагає панночці визначити серед русалок її злу мачуху. Коли діло завершено, та віддячує йому листом від комісара, на якому написано, що голова має одружити Левка та Ганну. Ця історія завершується щасливим коханням та хепі-ендом.

 

Після вистави глядачі аплодували стоячи та кричали: «Браво!» . Історія найбільше зацікавила не тільки любителів балету, а ще й поціновувачів цікавих сюжетів. До прикладу, пані Тетяна, яка приїхала на OPERAFEST TULCHYN-2021 з Вінниці розповіла:

 

«Насправді все дуже круто. Ця вистава, персонажі та костюми надзвичайно гарні. Дуже зручно, що виставу показують на багатьох екранах, яких помітно звідусіль. Я задоволена на всі 100, що приїхала. Також, якщо говорити в загальному про фестиваль, сподобалось, що тут дуже чисто, достатньо цікаві та різні локації для фото і зручні місця для відпочинку. Саме після таких заходів позитивних емоцій набираєшся надовго. А у зв’язку з карантином цього людям дуже не вистачає, тим більш подібних культурних заходів. Чесно кажучи, я до останнього точно не знала, чи вдасться приїхати сюди, на OPERAFEST TULCHYN, адже маю маленького сина, якого не ризикнула брати в довгу дорогу. Не дивлячись не те, що я ще раніше була на цьому фестивалі, вирішила зробити все, аби знову потрапити, тому довелось синочка залишити на його бабусю, яка розуміє мою любов до цього фестивалю та погодилась допомогти», - поділилась вінничанка.

 

Більшості сподобався не тільки виступ, а ще й організація свята. Тут точно було цікаво і дітям, і дорослим. Тут присутня своя неповторна атмосфера, яка вирізняється з-поміж інших фестивалів.

«Я точно не знаю, чи це Потоцькі винуваті, чи це прекрасні організатори, але тут надзвичайна аура. І вся публіка приїхала вмотивована та свідома, а це артисти дуже відчувають. Я лише можу уявити, як би чулись оплески від п’яти тисяч людей у закритому приміщенні, або в театрі», - додала про фестиваль Анжела Масленнікова.

А опера «Ярослав Мудрий» Хмельницької обласної філармонії містила сюжет про  правління та життя князя Ярослава Мудрого й про нещасливу історію кохання його доньки Єлизавети, віддану заміж у Константинополь. На завершальній арії цієї вистави на сцену вийшли учасники АТО/ООС. Вони стояли поряд з артистами, їм вручили квіти та подякували за те, що своєю участю в захисті держави вони дали змогу проводити такі фестивалі і збиратися всім українцям під мирним небом. Насамкінець хор, оркестр, артисти та атовці виконали Молитву за Україну. 


Вже ближче до опівночі розпочалась фентезі рок-опера «Орфей та Еврідіка назавжди». Артисти, виконуючи постановку, одночасно взаємодіяли з інтерактивними проекціями на сцені. Так виникали ефекти управління вогнем, прольоту крізь простір та епічних битв добра і зла.

OPERAFEST TULCHYN-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Благодійного фонду «МХП — Громаді». Амбасадори фестивалю—Микола Кучер і Лариса Білозір.

Партнери: Вінницька обласна державна адміністрація та Вінницька обласна рада.

Організатори: «Інститут культурної політики» і Тульчинська міська рада.


Нагадаємо, величезна глядацька зала, нові правила та феєричний початок: перший день Operafest Tulchyn (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.


Фото: Ірина Басенко, Руслана Сивак, Олена Горошинська



Читайте також