menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Можливості розвитку сільських громад обговорювали в Польщі (ФОТО)

10.03.2023 19:40

Європейська програма LEADER допоможе підвищити якість життя в українському селі

Нещодавно в Польщі пройшла зустріч керівників територіальних громад України із представниками польських локальних груп європейської програми розвитку сільських територій під назвою LEADER. На цій зустрічі обговорювали, як програма LEADER може допомогти Україні після війни. Як вона сприятиме забезпеченню економічного та соціального розвитку сільських територій, які зазнали збитків від повномасштабної російської агресії, повідомляє I-VIN.INFO.

Європейська програма LEADER є ініціативою Європейської Комісії, спрямованою на підтримку розвитку сільських територій. Програма була започаткована в 1991 році та є частиною загальної Європейської програми розвитку сільського господарства.

Метою програми є підтримка ініціатив та проектів, які сприяють розвитку сільських територій, зокрема в тих регіонах, які зазнали економічного чи соціального спаду. Програма LEADER надає фінансову та консультативну підтримку місцевим ініціативам, що сприяють розвитку сільського господарства, розвитку малих підприємств, створенню нових робочих місць, підвищенню якості життя в селі, та іншим аспектам розвитку сільських територій.

«У 2012 році ми підписали угоду про співпрацю Вінницької області та Мазовецького воєводства. Пан Адам Струзик – маршалок Мазовецького воєводства - є не просто партнером, а другом України. З першого дня повномасштабної війни пан Струзик надавав нашій країні велику підтримку і надалі робить дуже багато для того, щоб Україна розвивалась. Завести програму «Лідер» в Україну дуже нелегко, я займаюсь цим питанням тривалий час. І саме Адам Струзик пообіцяв, що лобіює рішення про приєднання України до програми «Лідер» у Європейській комісії. Я впевнений, що наші сподівання не виявляться марними і ця програма стане потужним стимулом для розвитку саме сільських населених пунктів України», - розповів голова Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк.

У рамках програми LEADER створюються місцеві групи дій, які об'єднують місцеві організації та громадськість. Ці групи самі визначають пріоритети та напрямки розвитку своєї території, а Європейська Комісія надає фінансову та консультативну підтримку для реалізації проектів та ініціатив, які розробляються місцевими групами дій.

«Я працюю в маршалковій управі Мазовецького воєводства. І вже 20 років співпрацюю з людьми, які впроваджують програму LEADER в нашому воєводстві. Я можу сказати, що це є надзвичайно ефективна програма з розвитку сільських територій, якщо всі суб’єкти, які працюють в даній програмі, по-справжньому зацікавлені у розвитку території», - розповідає заступник директора депаратменту маршалкової управи Мазовецького воєводства Каземір Поребський.

На зустрічі були присутні багато голів територіальних громад, які знають про головні проблеми та виклики в своїх громадах. Тому для них було дуже важливо почути рекомендації про те, як запустити програму «Лідер» на своїх територіях.

«Програма LEADER існує вже 30 років. Спочатку вона з’явилась просто як пробна програма, а зараз є однією з основних програм з розвитку сільських громад в Європі. Ця програма є дуже різноманітною, та може охоплювати такі питання як: прибутковість сільського господарства, охорона навколишнього середовища, або безпека продовольства. Проте головним пріоритетом програми є розвиток територій сільських громад та покращення життя мешканців цих територій», - розповідає Пані Мартина з департаменту розвитку сільських громад маршалкової управи Мазовецького воєводства.

Програма LEADER може стати хорошим стимулом для післявоєнного відновлення та розвитку сільських громад України. Завдяки цій програмі, місцеві групи дій зможуть зосередитися на розвитку підприємництва, в тому числі, на створенні нових робочих місць в сільській місцевості. Це може допомогти зменшити безробіття, яке може збільшитися після війни.

Крім того, програма LEADER може сприяти відновленню інфраструктури села та підвищенню якості життя місцевого населення. Наприклад, ремонт доріг, розвиток інформаційної та комунікаційної інфраструктури, підвищення рівня освіти та охорони здоров'я в сільських районах.

Програма працює за принципом «самодопомоги», що означає, що місцеві групи дій мають можливість самостійно визначати пріоритети та напрямки розвитку своєї території. Це може допомогти забезпечити сталість та ефективність розвитку сільських територій в майбутньому.

Про практичний досвід реалізації програми «Лідер» у Мазовецькому воєводстві українським колегам розповів Едвард Трояновський – голова Асоціації програми LEADER Zalew Zegrzyński, яка реалізує цю програму у Леґьоновському повіті ще з 2006 року.

«Саме тоді ми створили локальну групу Zalew Zegrzyński та отримали перше фінансування з програми «Лідер плюс» – це був додатковий фонд програми, створений саме для Польщі. У 2009-2013 роках була наступна каденція програми «Лідер», і тоді було створено додатковий фонд для місцевостей, які пов’язані із риболовлею. Завдяки тому, що в місцевості нашої групи є велике озеро, ми почали реалізовувати проєкти з розвитку риболовства ще і з цього фонду. За допомогою цих коштів ми розвиваємо території, на яких проживає 133 тисячі поляків. До нас приходили місцеві, які планували відкрити якесь сільське господарство, щоб надавати послуги громаді та створювати робочі місця, то ми виділяли їм від 70 до 100 тисяч злотих, за які вони потім звітували. Також ми виділяли кошти на вже існуючі господарства, на ці потреби можна було отримати до 200 тисяч злотих. В сумі за останньої каденції програми ми допомогли реалізувати проєкти більш ніж на 27 мільйонів злотих», - розповів Едвард Трояновський.

Читайте також, українцям в Польщі пропонували можливості міжнародної співпраці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько

Читайте також