menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Українцям в Польщі пропонували можливості міжнародної співпраці (ФОТО)

08.03.2023 19:40

Обговорення проходило в рамках VIII Європейського конгресу органів місцевого самоврядування

Європейські об’єднання територіального співробітництва – це поширена в Європі практика міжнародної співпраці для розвитку громад. Залучення України в такі форми співпраці є хорошим варіантом для вирішення проблем українських громад, які виникли через повномасштабну російську агресію. Саме тому на VIII Європейському конгресі органів місцевого самоврядування українські представники міжнародних громадських організацій ділилися із європейськими колегами досвідом своєї роботи та обговорювали можливості подальшого залучення України в проєкти міжнародної співпраці, повідомляє I-VIN.INFO.

Про досвід своєї організації розповів голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк. Ця організація вже багато років реалізує сотні успішних проєктів в рамках співпраці України, Молдови та країн Євросоюзу.

«В Європі вже є стала система територіального співробітництва. Для України ж це нові виклики, які нам ще слід опанувати. Наша команда за більш ніж 20 років міжнародної діяльності та роботи з громадами завжди брала за приклад європейські практики роботи органів місцевого самоврядування для того, щоб втілити їх в подальшому в Україні. Якраз за європейським зразком ми створили Асоціацію місцевого самоврядування у Вінницькій області, де об’єднали ради всіх рівнів: сільські, селищні, міські та обласну. Ця Асоціація почала працювати та об’єднувати інтереси всіх рівнів для того, щоб напрацювати єдину модель, яка б відповідала європейським стандартам», - розповів Сергій Татусяк.

Директор із зовнішнього співробітництва та EWT, Ради Любуського воєводства Польщі Радослав Бродзік поділився із українськими колегами трьома основними умовами для створення ефективного об’єднання територіальної співпраці із країнами Євросоюзу.

«Європейські об’єднання територіальної співпраці – це наступний крок у розвитку громад та регіонів. Наше об’єднання, яке з’явилося у Любуському воєводстві, складається з представників Польщі, регіону Саксонія та регіону Бранденбург, тобто це Польсько-Німецьке об’єднання. Для того, щоб створити подібне об’єднання, між регіонами має бути визначена чітка мета. Якщо в Україні ви колись захочете створити подібне об’єднання, чого я вам бажаю після вступу в ЄС, то ви маєте усвідомлювати, що така співпраця має проводитися для реалізації читко визначених цілей з обох сторін. Друга важлива річ – це фінансування та розташування об’єднання, тобто, на якій території буде знаходитися офіс об’єднання та як будуть проходити усі фінансові операції в рамках спільних проєктів. І третій аспект у створенні європейського об’єднання є готовність до розширення співпраці. Якщо проєкти будуть реалізовуватись і співпраця буде плідною, то завжди виникає можливість залучення більшої кількості громад, тому до цього теж треба бути готовими», - розповів Радослав Бродзік.

Фонд «Вища школа професійної політики» займається тим, що допомагає невеликим українським громадам опановувати можливості, що дає децентралізація, та знаходити європейський партнерів для співпраці та фінансування. Саме тому президент фонду Олег Вострих звернувся до усіх присутніх із конкретною ініціативою.

«Багатьом громадам нашої держави буквально загрожує спустошення, адже багато людей пішли в лави Сил оборони України, а інші були вимушені їхати за кордон. Наші органи місцевого самоврядування з’явились лише у 2014 році, тому мають дуже мало досвіду. Органи місцевого самоврядування в Польщі існують вже 30 років, тому багато в чому ми намагаємося використовувати приклади їх роботи з розвитку громад. Я переконаний, що саме ініціативи об’єднаної територіальної співпраці зможуть вирішити проблеми наших громад. Поки Україна ще не в ЄС, ми співпрацюємо переважно з Польщею, з якою у нас давні тісні зв’язки. Більш віддалені країни Європи, такі як Франція, поки нам кажуть, що ще не дуже добре розуміють нас і не так активно йдуть нам на зустріч. Я вважаю, що ця проблема може вирішуватися тристороннім співробітництвом, наприклад, створенням об’єднання Україна – Польща – Франція. Саме такі ініціативи можуть допомогти Україні якнайшвидше влитися в європейську родину», - зазначив Олег Вострих.

Читайте також, мужні українські мери розповіли у Польщі про незламність українців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько

Читайте також