menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Мужні українські мери розповіли у Польщі про незламність українців (ФОТО)

Міські голови окупованих та звільнених міст розповідали про головні труднощі у відновленні на європейському Конгресі

Після початку війни переважна більшість українських голів громад залишилася в своїх містах, селищах та селах. Місцевий уряд продемонстрував надзвичайну стійкість у підтримці функціонування критично важливої інфраструктури, а також непохитність та здатність опору росіянам. В громадах відновлюють зруйновані будинки, контактують один з одним, щоб дізнатися про найважливіші потреби, і допомагають один одному, наскільки це можливо. Вчора під час VIII Європейського конгресу органів місцевого самоврядування міські голови низки українських міст розповідали про свій досвід управління органами місцевого самоврядування під час війни та навіть під час окупації, повідомляє I-VIN.INFO.

В залі, де прохилила ця панельна дискусія, раз по разу лунало «Слава Україні!», «Героям слава!». Після кожного виступу українських мерів або ж слів про незламність української нації аудиторія активно підтримувала їх оплесками.

Місто Тростянець Сумської області потрапило під окупацію ще з першого дня повномасштабного вторгнення. Звісно ж, російська окупація принесла мешканцям міста лише руйнацію та вбивства, тому після звільнення міста перед органами місцевого самоврядування постало тяжке завдання з відновлення міста та громади. Міський голова Тростянця Юрій Бова розповів про цей процес та зазначив, що ефективне відновлення можливе лише за умови згуртованості та комунікації з іншими громадами України.

«За два місяці повномасштабної війни в нашій громаді була розбита майже вся цивільна інфраструктура. Ми дуже добре відчули на собі наслідки «руського міра» - це зруйновані будинки, спалені лікарні та знищена сільськогосподарська техніка. Після деокупації у нас буквально не залишилось лікарень, які б могли надавати послуги людям. Тому я звернувся до сільських голів. Мовляв, якщо ми протягом місяця не відремонтуємо лікарні, їх закриє держава і тоді на відновлення їх роботи треба буде чекати роками. І мешканці нашої громади ще довго не повертатимуться додому. Тоді ми почали звертатися до усіх наших партнерів та друзів з інших міст та громад, які могли нам у цьому допомогти, і вже в червні нам вдалося відновити дві лікарні. Так само і у ситуації зі школами: лише комунікація з іншими громадами та фондами допомогли нам відновити життєдіяльність в нашій громаді», - розповів Юрій Бова.

На відміну від Тростянця, місто Скадовськ Херсонської області все ще знаходиться під російською окупацією. Про життя мешканців міста, які залишилися в Скадовську та про головні загрози під час окупації розповів міський голова Олександр Яковлєв.

«Сьогодні переважна більшість мешканців Скадовська виїхали з міста на територію, підконтрольну Україні, і звісно ж не планують поки повертатись. Ті ж люди, хто залишився, живуть під постійним тиском. Якщо ти не отримуєш російський паспорт, то окупанти постійно тиснуть на тебе та питають, чому ти цього ще не зробив. Вони можуть забрати твоє майно і не віддавати, поки ти не зробиш собі цей паспорт. Сьогодні від окупації дуже потерпають наші діти, адже їх батьки були змушені віддати їх в окупаційні школи. Там дітей водять на екскурсії до російських військових, які розповідають їм про «освобождєніє» та «защіту від украінскіх нацистов». Тим не менш, люди, які залишились в Скадовську, все ще чекають на ЗСУ. Вони впевнені, що Скадовськ – це Україна, хоча за такі слова та такі переконання їх можуть просто вбити», - розповідає Олександр Яковлєв.

Слово Буча стало уособленням жорсткості «руського міру». Бучанська різанина показала всьому світу обличчя росії і це стало стимулом до активної військової підтримки України у боротьбі із російським тероризмом. Про те, як місто оговтувалося від жахливих наслідків окупації та створювало умови для відновлення нормального життя мешканців, розповів заступник міського голови Бучі Сергій Шепетько.

«За час окупації Бучі було зруйновано 423 приватні будинки, 1800 квартир були пошкоджені, а 10 багатоповерхових будівель були знищені повністю. Перший місяць після звільнення пройшов у демонтажі знищеної військової техніки росіян, та, що дуже боляче – у похованні сотень вбитих мешканців міста. Наша громада отримала дуже сильну інформаційну підтримку, тому у відновленні нам допомагали багато наших міжнародних партнерів та українських міст-побратимів. На сьогоднішній день далеко не всі будинки відновлені, тому деякі люди все ще проживають у гаражах, сараях та інших вцілілих приміщеннях. Саме тому ми не припиняємо співпрацю з державою та світовими партнерами, щоб наші люди мали можливість комфортно жити в українському місті Буча та відчувати себе частиною розвиненої європейської родини», - зазначає Сергій Шепетько.

Унікальну історію, що заслуговує на голлівудську адаптацію, розповів міський голова Конотопа Артем Семеніхін:

«Другого березня 2022 року до мене в міську раду приїхав такий собі комендант від росіян та почав вимагати від мене, щоб я зібрав усіх своїх підлеглих та представив його як нового «начальніка». Тоді я сказав йому, що краще не розхитувати ситуацію в місті, адже в перші дні вторгнення в нашому місті мешканцям роздали під розпис 2500 одиниць стрілецької зброї та 450 гранатометів і що вся ця зброя знаходиться у людей в домівках і вони готові дістати її в будь-який момент. Спочатку він мені не повірив, але я нагадав йому, що у Конотопі живе близько 1500 колишніх АТОвців і розповів історію про те, що нібито чув на базарі чутки, що цієї ночі партизани збираються зачистити російський блокпост на в’їзді у місто. Також я наголосив, що зможу вмовити людей утриматись від насильства, якщо росіяни не будуть лізти в наші справи. Вся ця історія спрацювала, і росіяни забрали свої блокпости та вирішили особливо нас не чіпати. Насправді ж, я трохи прикрасив обсяги нашого озброєння. В реальності у нас була зброя, але жодного (жодного!) патрона. Однак я про все говорив дуже впевнено, це спрацювало і вони до нас більше не лізли».

Під кінець зустрічі усі мери та заступник мера висловили свої думки щодо перспектив післявоєнної відбудови регіонів України.

«Після деокупації на наших територіях ми не просто щось ремонтуємо – ми вже будуємо нову Україну. Замість усіх будинків, шкіл, лікарень, що були зруйновані росіянами, ми будуємо комфортні та технологічні заклади європейського рівня завдяки ресурсам, що нам надають наші міжнародні союзники. Я впевнений, що після перемоги наші інститути будуть розробляти багато планів найефективнішої відбудови держави. Росіяни хотіли знищити нашу країну, а у підсумку лише створили умови для її перебудови та модернізації», - підсумував міський голова Тростянця Юрій Бова.

Читайте також, «Місцеве самоврядування має займатися діджиталізацією шкіл»: мер польського міста.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько

Читайте також