menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Збройна агресія росії загрожує існуванню спадщини»: висновки панельної дискусії на Конгресі у Польщі

07.03.2023 18:10

На форумі обговорили питання збереження культурної спадщини Карпатського регіону та його туристичну привабливість

Спільним багатством Карпатського регіону є справжня та різноманітна культурна спадщина гірських регіонів України, Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Чеської Республіки. Під час панельної дискусії «Спадщина та майбутнє Карпатського регіону» обговорили питання збереження та просування культурної спадщини, джерела фінансування спільних проєктів, а також способи просування туристичної та інвестиційної привабливості Карпатського регіону, повідомляє I-VIN.INFO.

«Під час війни для Івано-Франківщини фактично основним завданням стало збереження традицій та історії Карпатського регіону. Все тому, що у воєнний час актуальності набуває питання збереження спадщини, яку росія збройною агресією поставила під загрозу існування. А Івано-Франківщина має велику природну та культурну спадщину. Це туристичний край, який має світове значення в європейській культурі», - каже заступник мера Івано-Франківської міської ради Віталій Федорів.

У місті, за його словами, за збереження природної спадщини відповідає кілька інституцій. Ціла область у заповідниках. Так, визначне місце в збереженні національної спадщини відіграє Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, у якому містяться більше 50 тисяч експонатів. Цей музей відомий багатьма проєктами, які реалізуються в країнах карпатського регіону. Такі речі як фольклор, різьбярство, вівчарство чи інше музей збирає протягом багатьох десятиліть.

Також у місті Косів, селі Яворів є близько 200 майстрів, які роблять ліжники. Завдяки цьому ліжникарство внесене як елемент культурної спадщини на національному рівні. Крім цього, головне місце в культурній спадщині займає косівська кераміка, яка внесена до переліку Національної культурної спадщини України. Ця кераміка відображає побут гуцулів і демонструє, що Україна має багатовікову історію. До того ж, через воєнні дії призупинили реалізацію проєкту культурно-мистецького центру в передмісті старого Косова.

Зокрема, у самому Івано-Франківську теж є музеї, які відповідають за карпатську спадщину. За сприяння асоціації місцевого самоврядування регіону Карпат є дві церкви, що занесені до міжнародної спадщини ЮНЕСКО і є пам’яткою архітектури світового рівня. І дійсно визначне місце виділяється для карпатських та франківських фестивалів.

Для прикладу, у середмісті також є Палац Потоцьких, де часто відбуваються презентаційні промоції, щоб турист або звичайний мешканець міста знав свою історію та ті пам’ятки, які є у місті.

Проте президент правління ТОВ «Фонд РОЗВИТКУ Підкарпаття» у Польщі Кшиштоф Сташевський наголошує, що потрібно робити впізнаваними туристичні родзинки:

«Коли ми говоримо про Карпати, зокрема, то варто розуміти, з чим вони асоціюються для пересічної людини. Два роки тому мав розмову з представниками Польщі і ми розглядали питання, якою є впізнаваність Карпат для ЄС. Тоді виявилось, що знання стосовно цього дорівнюють нулю. Тобто, без пропагування фактично нічого не можна зробити, хоча є культурний та історичний потенціал. Карпати – найбільш привабливі гори для Європи в природознавчому аспекті. І люди дійсно хочуть їхати в гори. Тому варто шукати ті туристичні родзинки, які можуть стати основним двигуном, і проводити певні дослідження. Одне з таких може стосуватись питання дороги до гір – як людям краще добиратись. Коли є пропозиція – є попит. Тож потрібна економіка, яка сприяє розвитку туризму».

Водночас, як додає Віталій Федорів, є низка інших проблемних питань:

«Насамперед це стосується зміни клімату, антропогенного навантаження, незаконного полювання та недостатніх заходів з охорони територій, демографічної кризи, обмеженої можливості фінансування культурних інституцій та відсутність цільової регіональної програми. Звичайно, проблем багато. Крім того, у нас воєнний час, і проблеми поглибились та загострились. І хоч у нас немає можливості зробити щось нове, але потрібно зберегти те, що ми вже маємо і передати це наступним поколінням».

Нагадаємо, «Вирішили жити по-іншому, тому почали діяти по-іншому»: українці на конгресі у Польщі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: I-VIN.INFO

Читайте також