menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«На другий день будівництва спорткомплексу почалась війна»: голова громади на Вінниччині

30.11.2023 17:15

Голови Липовецької та Шаргороцької ТГ розповіли про розвиток спорту в їхніх громадах

Попри повномасштабну війну, що триває вже другий рік, у громадах Вінниччини намагаються дбати про здоров’я своїх мешканців. Тому спортивне життя тут не вщухає. Розбудова спортивної інфраструктури, співпраця з бізнесом та заохочення молоді до занять спортом – саме такі задачі виконуються в Липовецькій та Шаргородській територіальних громадах, повідомляє I-VIN.INFO.

Липовецька громада є дуже активною та спортивною. Одним з найпопулярніших видів спорту тут є футбол. Багато дітей з громади грають на обласному рівні. Липовецьку громаду в цьому виді спорту представляє аматорська футбольна команда «Факел».

«Факел» вважається однією з найсильніших команд області, в свій час була чемпіоном області. В цьому сезоні вона також показує хороші результати у вищій лізі чемпіонату Вінницької області», - каже голова Липовецької громади Віктор Бичков.

Доволі популярним у Липовецькій громаді є бойове мистецтво ушу. Торік два спортсмени з громади у складі збірної України були в Індонезії на Чемпіонаті світу з ушу та посіли 8 та 10 місце серед 60 команд.

В громаді активно розвивають спортивну інфраструктуру в селах. В школах облаштовують спортивні майданчики та спортивні приміщення.

«Вперше ініціатива виникла у одному з сіл, коли діти попросили обладнати одне із приміщень. Там був зроблений ремонт і тепер там діти займаються спортом – піднімають штангу, грають в теніс та інше. Друга ініціатива виникла вже в іншому селі, подібне приміщення ми облаштували для хлопців-аматорів», - розповідає Віктор Бичков.

У розбудові спортивної інфраструктури в громаді також допомагає бізнес. Так, компанія МХП допомогла місцевому самоврядуванню з ремонтом та покриттям відкритого спортивного майданчика, де можна грати у волейбол, баскетбол, теніс та мініфутбол.

«Два роки тому до мене звернулися представники футбольної дорослої команди із проханням закупити для них форму. Ми тоді попросили допомоги у МХП, і вони нам виділили 50 тисяч гривень на нову форму. Ця форма виявилася фартовою, тому що відтоді у команди покращилися результати», - розповідає про співпрацю голова громади.

Звісно, повномасштабна війна, розв’язана росією, стала на перешкоді активного розвитку спорту в Липовецькій громаді. Основною проблемою є зменшення кількості тренерів, адже частина з них зробила свідомий вибір та приєдналась до лав Збройних сил України.

«Разом з Іллінецькою, Погребищенською та Оратівською громадами проводимо змагання, присвячені пам’яті наших загиблих спортсменів. Маємо дуже тісну комунікацію з цими громадами. Інколи їхні спортсмени приїжджають до нас, інколи наші до них», - розповів Віктор Бичков.

Похвалитись високими спортивними досягненнями може також і Шаргородська територіальна громада. У Шаргороді працює комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, яку відвідують 250 дітей. Вихідцем цієї школи є п’ятиразовий чемпіон України, який входить в склад Олімпійської збірної України з боксу Ігор Ковтун.

Ще одним шаргородецем, який виборов «золото» Чемпіонату України з боксу серед юніорів, є Олександр Марчевський.

«Брати Артем та Олег Мазури – учасники чемпіонатів України з боїв без правил. Олексій Кирилюк – чемпіон України по боротьбі із самбо. Денис Димчук – багаторазовий призер Чемпіонату України з дзюдо», - перелічує досягнення земляків голова Шаргородської громади Володимир Барецький.

Він наголошує, що спорт є тим фактором, який стимулює молодь залишатися в громаді.

«Щоби молодь залишалась, потрібно їм дати роботу, а роботи у нас мало. Але у нас працюють секції з боротьби, боксу, дзюдо, боїв без правил, волейболу, футболу, гімнастики. Діти та молодь можуть розвивати свої спортивні навички та шукати себе в спорті, залишаючись при цьому в громаді», - каже Володимир Барецький.

Унікальну систему заохочень до спортивних перемог розробили у Шаргородській громаді.

«Ми стимулюємо дітей. Ті, хто займають призові місця на змаганнях, обов’язково отримують від нас грамоту, подяку і грошову премію. За зайняте перше місце у нас одна сума, за друге місце – інша сума, і так далі. Якщо перемагає команда, то грошова винагорода йде на всю команду», - розповідає пан Володимир.

В громаді планували зробити капітальний ремонт старого радянського спортивного комплексу. Наразі там діє лише спортивний зал, плавальний басейн і тир в підвальному приміщені.

«Ми хотіли, щоб цей комплекс потрапив під програму «Велике будівництво», тому розробили відповідну проєктну документацію. Київ нам поставив вимоги: «Якщо ви добудовуєте, то робите так, щоби спорткомплекс відповідав світовим стандартам. А це мінімум шість спортивних залів, в яких можна буде проводити змагання з мінімум шести олімпійських видів спорту», - розповідає очільник Шаргородської громади.

Громада виконала усі ці вимоги, шість федерацій з різних олімпійських видів спорту вже затвердили проєкт і були виділенні кошти з місцевого бюджету на відповідну долю від вартості будівництва.

Були вже навіть проведені тендерні процедури і визначений переможець тендеру. Будівельна компанія вже приїхала і розпочала виконувати будівельні роботи.

«Проте, на другий день від початку будівництва розпочалося повномасштабне російське вторгнення, яке зруйнувало нам усі плани», - зазначає Володимир Барецький.

Як і в багатьох інших громадах, неспровоковане російське вторгнення перекреслило багато планів на розвиток спортивної інфраструктури.

«Я маю надію, що війна якнайшвидше закінчиться і ми продовжимо будувати цей спортивний комплекс. Адже у наших дітей має бути можливість займатися улюбленими видами спорту. Ми не повинні шкодувати коштів для дітей, це наше майбутнє. Тому потрібно сприяти, мотивувати, допомагати їм розвиватись та перемагати», - підсумовує пан Володимир.

Читайте також, голови громад Вінниччини та України змагались у 6 видах спорту.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький, vn.20minut.ua, vin.gov.ua, noc-ukr.org

Читайте також