menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«На той час він був один у світі»: на Вінниччині стоїть унікальний пам’ятник

19.09.2021 09:15

В Могилів-Подільському розташований один з чотирьох пам’ятників Джону Леннону

Одна з унікальних пам’яток на Вінниччині розташований у серці Міського парку міста Могилів-Подільський. За ініціативи школярів тут розробили скульптуру Джону Леннону, яку створили у 1980 році. Історія цієї пам’ятки надзвичайно цікава, адже за радянських часів чинилось багато перешкод у запровадженні подібних ініціатив, тому не виключенням став і цей ексклюзивнмц пам'ятник. Кореспондентка Інформаційної Вінниччини прогулялась парком, на території якого розташована скульптура Джона Леннона, та дізналась більше цікавих фактів про його спорудження у Могилів-Подільському.

Спочатку пам’ятник стояв навпроти Міського парку, проте згодом його демонтували та перенесли у самісінький парк. З площі його перенесли до зазеленої місцевості з надзвичайно гарним ландшафтом. Тут шумить струмок, а біля нього є невеличкий міст, буянять фонтани, а також стоїть обладнання для тренувань. Напевно, сама природа Міського парку притягнула до себе Джона Леннона.

Проте такий спокій навколо цієї пам’ятки культури був не завжди. Ще у далекому 1978-му році школярі 8-класу вирішили поставити Джона Леннона у своєму місті. Тоді вони зібрали усі фото і касети та віднесли місцевому скульптору Олексію Альошкіну. Чоловік не втримався від надзвичайного пориву дітей та виконав їхнє прохання. І вже за 1,5 років завершив пам’ятник. Проте ідея створення сподобалась явно не всім.

Радянська влада докучала скульптору та намагалась знищити пам’ятник, який тоді був не тільки єдиним у СРСР, а ще й у світі. Самотужки зроблений ексклюзив навіть хотіли викинути в Дністер, проте, на щастя, цього не сталось. Також відомо, що на фото цей пам’ятник бачила дружина рок-музиканта Йоко Оно.

Наразі, аби хоч глянути на нього, фанати «Beatles» приїжджають звідусіль. Всього у світі встановлено чотири скульптури Джону Леннону: в Ліверпулі, Нью-Йорку, Гавані і Могилів-Подільському.

Нагадаємо, про найдавніші монастирі, що розташовані на Вінниччині.


Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також