menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині планують масштабну цифрову трансформацію громад (ФОТО)

18.02.2022 19:50

Питання цифрового розвитку громад обговорювали на прес-конференції

Сьогодні, 18 лютого, презентували проєкт «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», на якому розповідалося про впровадження стратегії цифровізації регіонів Вінниччини. I-VIN.INFO вдалося дізнатися, як проходитиме цифрова трансформація громад.

Впровадженням нової стратегії займатиметься проєктний офіс Digital Vinnytsia Region. Вже протягом цього року десять громад Вінниччини будуть залучені до розробки та реалізації програм цифрового розвитку.

Для участі у проєкті громада має пройти конкурсний відбір, одним із головних критеріїв якого є наявність відповідальних та обізнаних в сфері цифрового розвитку кадрів. Як зазначалося на пресконференції, вже 58 з 63 громад Вінницької області призначили своїх цифрових лідерів, тому наявність досвідчених в цьому плані людей в наших громадах залишається поза сумнівом. Проходити конкурс буде до 18 березня цього року.

«Якщо громада хоче цифровізуватися, але не знає з чого почати, цей проєкт саме для таких громад. Фактично вона отримує конкретну стратегію та програму реалізації цифрового розвитку, починаючи зі звичайного аудиту, закінчуючи реальними кроками у бік цифровізації усієї громади», - розповіла про користь програми для громад заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Цифровізація громад допоможе мешканцям спростити процедури отримання документів, сплати комунальних послуг, стане позитивним явищем для усієї сфери освіти та навіть медицини.

«Для пілотних громад буде запропонована експертна підтримка у розробці проєктів нормативних документів для впровадження інструментів електронної демократії. Втім, наш проєктний офіс відкритий до співпраці та консультацій з усіма громадами області, навіть тими, які не потраплять до проєкту», - додає керівниця проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» Анастасія Ланова.

Також Анастасія Ланова розповіла про те, як буде працювати офіс Digital Vinnytsia Region:

«Робота проєктного офісу Digital Vinnytsia Region буде зосереджена за трьома напрямками. Перш за все – це підтримка Вінницької ОДА у реалізації політики цифрової трансформації на регіональному та місцевому рівні. Другий напрямок – це підтримка територіальних громад у розробці та реалізації місцевої політики цифровізації. І останній, але не менш важливий напрям проєкту – це популяризація процесу цифрової трансформації як на регіональному, так і місцевому рівнях».

Про конкретні виклики та проблеми на шляху до цифрового розвитку громад розповів експерт проєкту з питань цифрової трансформації Юрій Войціцький:

«Розробляючи стратегію цифрового розвитку в регіонах, ми зіткнулись з проблемою поганого покриття мобільним зв`язком північно-східних громад Вінницької області, там дуже погано ловить Київстар, Vodafone та Life. Це дозволило нам по-новому оцінити туристичну та інвестиційну привабливість цих регіонів, і взагалі, завдяки таким більш глибоким аналізам ми зможемо якомога фокусно вирішувати проблеми мешканців громад».

Під час сьогоднішньої прес-конференції було підписано договір про співпрацю Вінницької ОДА та проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад». Також реалізація проєкту відбуватиметься за підтримки Вінницького центру підвищення кваліфікації, ГО «Право», Фонду Східна Європа та Міністерства цифрової трансформації України.

«Наразі цифровізація є доволі актуальним питанням як у Вінницькій області, так і по всій Україні. Щоб щось реалізувати, треба спочатку зрозуміти, що ми маємо на даний момент і розробити чітку і покрокову стратегію, тільки так можна досягти цілі. Цей проєкт якраз таки буде закладати фундамент майбутньої цифрової трансформації громад, який в подальшому допоможе досягнути нашої мети», - заявив заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку Андрій Кавунець.

Реалізація проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стала можливою завдяки підтримці програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)».

Про деталі конкурсного відбору для громад можна дізнатися за цим посиланням, або за телефоном (093)347-10-07.

Дедлайн подачі заявок – 18 березня 2022 року.

Нагадуємо, в громаді Вінниччини виділили 400 тисяч на територіальну оборону

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Фото: Степан Вігер

Читайте також