menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині презентували результати досліджень, які допоможуть аграріям України (ФОТО)

01.02.2023 20:55

Вітчизняні препарати допомагають боротися із хворобами сільськогосподарських рослин

Вчора на Вінниччині науковці презентували дослідження препаратів, які впливають на збудники хвороб деяких сільськогосподарських культур. Ці вітчизняні препарати допоможуть збільшити врожайність на полях українських аграріїв. I-VIN.INFO розповідає про результати досліджень науковців.

Провідні фахівці України в сфері біологічних наук досліджували вплив препаратів торгової марки «Добродій» на збудники бактеріальних та грибкових хвороб пшениці, сої та інших сільськогосподарських культур.

Для дослідження рослини спеціально заражали хворобами та перевіряли ефективність препаратів «Добродій» як в лабораторних, так і в польових умовах.

Дослідженням антибактеріальної активності препаратів у лабораторних умовах займалася провідний інженер відділу фітопатогенниї бактерій Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України Наталія Житкевич.

«Предметом дослідження була чутливість фітопатогенних бактерій до препаратів ТМ «Добродій», роботу ми проводили у лабораторних умовах. В результаті дійшли висновку, що фітопатогенні бактерії зовсім не чутливі до пестицидів хімічного походження, вони чутливі лише до біологічних. Використання пестицидів біологічного походження пов’язано із певними ризиками, але інноваційні препарати «Добродій» залишають ці ризики позаду та зберігають таку ж ефективність, як і у біологічних пестицидів», - розповіла про свої дослідження Наталія Всеволодівна.

А дослідження впливу препаратів на збудники грибкових хвороб рослин проводила доцент кафедри екобіотехнології та біорізноманіття НУБіП України Віра Віталіївна Бородай.

«Ми досліджували антифунгальну (протигрибкову - ред.) активність препаратів ТМ «Добродій» до збудників основних грибкових хвороб сої та пшениці в лабораторних умовах. Мікроелементні препарати завжди недооцінювали в плані їх антифунгальних властивостей у системі захисту рослин. Це питання останніми роками дуже активно вивчають у світі і доходять до висновків, що вони дійсно підвищують стійкість рослин. Препарати ТМ «Добродій» показали результати на рівні з фунгіцидами, що доводить їх практичну ефективність», - розповідає Віра Бородай.

Результати лабораторних досліджень в польових умовах перевіряла науковий співробітник відділу фітопатогенних бактерій Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України Тетяна Гнатюк.

«Я займалися польовими дослідженнями препаратів ТМ «Добродій». В рамках досліджень ми штучно заражали фітопатогенними бактеріями рослини, які попередньо були оброблені препаратами, та ті, які не були оброблені. По суті, в польових умовах підтвердилися лабораторні дослідження. Під час дворічного дослідження ми також дійшли висновку, що рослинам необхідна друга обробка препаратами, через певний час – це підвищить стійкість рослин», - поділилась результатами досліджень Тетяна Гнатюк.

Препарати ТМ «Добродій» позиціонують себе як ефективні та екологічно безпечні засоби, тому для об’єктивності досліджень їх порівнювали із іншими хімічними пестицидами на предмет боротьби із хворобами рослин.

Окрім сільськогосподарських рослин, препарати також перевіряли і на плодових садових деревах, таких як слива, яблуня та черешня. Вячеслав Чоботар – один з команди науковців, перевіряв препарати у власному сімейному саду.

«У нашому невеличкому сімейному садочку ми вже третій рік використовуємо препарати ТМ «Добродій». Застосовуємо препарати до сливи, яблуні та черешні. За цим досвідом я вирішив зробити невеличке дослідження, яке показує вплив препаратів ТМ «Добродій» на захист плодових садових дерев. Окрім захисту дерев від хвороб, препарати також вплинули на смакові якості плодів. Так, наприклад, вміст цукру у яблуках з оброблених та необроблених дерев відрізнявся на чотири відсотки, тобто, яблуні, оброблені препаратами «Добродій» мали більш солодкий та насичений смак», - каже пан Вячеслав.

Будь-які штучні препарати можуть впливати на екологію, тому команда науковців досліджувала вплив препаратів ТМ «Добродій» на воду та ґрунт. Цим питанням займалась Доцент кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води НУБіП України Ольга Кравченко.

«Як говорив Луї Пастер: «Все є одночасно і отрутою, і ліками» - все залежить лише від дозування. Я рада, що нам вдалося знайти таку дозу, яка є лише ліками. Ми проводили дослідження впливу препаратів ТМ «Добродій» на стан водних ставків за допомогою дафній. Це такі ракообразні, які є дуже чутливими до змін стану води і нам вдалося підібрати такі комбінації та дози препаратів, які не тільки не шкодили їм, а ще й сприяли їхньому розмноженню», - розповідає Ольга Кравченко.

На семінар приїхали аграрії з різних куточків України, вони усі були дуже зацікавлені результатами досліджень, адже вони прямим чином впливатимуть на врожайність на їхніх полях. Учасники семінару постійно ставили уточнюючі питання до дослідників, тому кожна презентація перетворювалась на палку дискусію. Це, в свою чергу, допомагало заглиблюватися в тему та надихало науковців на нові ідеї для майбутніх досліджень.

Результати досліджень довели ефективність препаратів ТМ «Добродій» у боротьбі із хворобами сільськогосподарських рослин та садових дерев, а також їх екологічну безпечність.

«Нам дуже пощастило зібрати команду науковців, які сьогодні презентували результати своїх досліджень. Вони справжні професіонали своєї справи, які своєю сумлінною працею роблять усе, щоб наші препарати ставали краще», - підкреслив директор ТОВ «Майбутнє будуємо разом» Василь Мельникович.

Економіка України не в останню чергу залежить від агросектору, тому ефективне використання вітчизняних препаратів, які можуть збільшити врожайність принесе користь не лише аграріям, а і усім українцям.

«Повномасштабна війна в Україні, безумовно, вплинула й на процес наших досліджень, їх стало проводити набагато складніше. Але нам все ж вдалося досягти таких результатів, які допоможуть нашим українським аграріям», - підсумовує Ольга Кравченко.

Читайте також, працівники вінницького підприємства активно волонтерять.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер та Валентин Вінницький

Читайте також