menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині запустили проєкт підтримки ветеранського мікробізнесу

20.11.2023 20:35

Участь можуть взяти ветерани та члени їх родини

Партнерська публікація

На Вінниччині запустили проєкт підтримки ветеранського мікробізнесу. Місцеві ветерани та їхні родини зможуть пройти безоплатне навчання з основ ведення бізнесу та отримати по 100 000 грн на розвиток власної справи, повідомляє I-VIN.INFO.

Одними з тих, хто займається реалізацією проєкту є громадська організація «Соціальний Центр Вінниччини». Власне, нещодавно вони отримали відзнаку Міністерства оборони України. 

Керівниця проєкту Мар’яна Нарожна розповіла, що об’єднали зусилля разом із благодійним фондом «МХП-Громаді» ще з 25 лютого 22-го року. Основна мета запуску проєкту - допомога військовим, аби вони повернулись до нормального життя і відкрили власні справи:

«Йде час. Потреби військових та обставини змінюються. Хлопці починають повертатися до цивільного життя, роблять спроби підприємництва, але у багатьох опускаються руки. Нещодавно почула гарні слова: «Не хлопці мають підлаштовуватись під суспільство, а суспільство під них». Тому ми хочемо бути прикладом для інших громадських організацій, влади та кожного, хто може допомогти. Це розвиток економіки та громад, робочі місця та податки»

Досягненнями після перемоги у попередньому конкурсі  #Варто «РобиТИ своє»поділився батько загиблого бійця Микола Боднаренко. Пригадує, що коли подавав заявку, надії було мало. А ідея відкрити ветеринарну аптеку зародилась давно.

«Коли загинув син, рік не хотів нікого бачити. Це дуже важко пережити. Із появою проєкту з’явилась іскорка та стимул жити. У мене 25 років стажу на посаді ветеринарного лікаря на різних засадах. Подали заявку, пройшли всі етапи. З 10-ти переможців зайняли четверте місце. Почали працювати».

Так, за чотири місяці ветеринарна аптека готова до повноцінної роботи. Медикаменти вже завезли, за тиждень планується відкриття. Та на цьому не зупиняються. Як зауважив Микола Боднаренко, коштів вистачає, тому вирішили відкрити ще клініку ветеринарної медицини. Ліцензія отримана, мають встановити УЗД-апарат для тварин, обладнати сучасну операційну. Крім цього, у планах створення притулку для тварин.

Зрозуміла, що люди потребують допомоги, і мати загиблого у вересні минулого року захисника Зінаїда Джураєва. Вона є головою громадської організації «Простір Турбота». Та нещодавно їх родина зазнала болючих втрат: загинув член сім’ї та зник безвісти ще один. 

«Ми опікуємося всіма військовими, які повертаються додому, чи знаходяться на лікуванні у медичних закладах. Я був шокований інформацією, що там військові можуть випити за один день десь по 20-30 енергетиків, а каву п'ють як чифір. Тобто, у них серйозна травма. Адже, відверто кажучи, ніхто не був готовий до війни, досвіду проведення бойових дій не було майже ні у кого», – наголошує керівник проєкту «Турбота» Сергій Кудлаєнко. 

Проєкт «Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їх родин: від ідей до реалізації на Вінниччині»

Деталі участі у проєкті розповів керівник відділу національних проєктів фонду «МХП-Громаді» Володимир Панченко. 

Для кого проєкт? Для ветеранів, членів сімей ветеранів, членів загиблих захисників.

Цілі проєкту? Економічна самодостатність ветеранів та їх родин. Це може бути масштабування діючого бізнесу, але важлива ще економічна складова (створення робочих місць). 

«Наші переможці мають бути фізичними особами підприємцями (ФОП), мають працювати у себе в громадах, бути зареєстрованими, тому що ми за офіційний бізнес. Той, який буде працювати на громаду, долучати нових працівників, приносити податки, за які будуть працювати школи, медичні заклади та уся інфраструктура», – конкретизує Володимир Панченко. 

Також серед цілей – популяризація ветеранських брендів. Щоб продукція від ветеранів свідчила про надійність і якість. 

Далі – мережевий розвиток. Ветерани мають комунікувати між собою, розповідати про кращі практики. 

Наостанок – доступ ветеранів до навчальних програм. У межах проєкту буде допомога з написання проєкту (як відкрити ФОП, додатковий найм бухгалтера для комплексного супроводу тощо). 

Крім цього, запускається онлайн-платформа – розробка сайту, який буде направлений на підтримку ветеранів. Там вони зможуть розміщувати свою продукцію, пройти безкоштовне навчання. Це буде також  можливість бачити, де знаходяться ветерани та як їм взаємодіяти. Наразі у розробці і посібник з методичними матеріалами. 

Тож наступні два з половиною місяці триватиме реєстрація (до 27 листопада), онлайн-навчання (шість навчальних модулів по три години), підведення підсумків, розробка бізнес-плану, конкурс бізнес-ідей, реалізація ініціатив. 

Передбачається бюджет у розмірі один мільйон гривень (тобто, орієнтовно 10 переможців отримають по 100 000 гривень). 

Нагадаємо, вінничанам надали 160 міні-грантів на професійне зростання.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Головне фото: acmc.ua

Фото: Руслана Сивак 


Читайте також