menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Напад ХАМАС – це копіювання дій Путіна»: думки експертів щодо значення війни в Ізраїлі для України

11.10.2023 18:30

ХАМАС, Ізраїль, Іран, росія та Україна – як пов’язані глобальні конфлікти в різних частинах світу

Нещодавно, 7 жовтня, у річницю першого успішного ураження Керченського моста українськими силами оборони на Близькому Сході відновилась гаряча фаза ще одного давнього конфлікту. Бойовики палестинського угрупування ХАМАС з Сектору Газа напали на Ізраїль, випустили тисячі ракет по його території та захопили низку прикордонних населених пунктів. Цей конфлікт триває вже п’ятий день і невідомо, чим він закінчиться. Проте, вже зараз деякі українські експерти та експертки з геополітики проводять аналогії між війною в Україні та Ізраїлі, а також виділяють уроки, які Україна та весь світ мають винести з цього конфлікту, повідомляє I-VIN.INFO.

Передісторія

Для того щоб вникнути в суть ізраїльсько-палестинського конфлікту, доведеться витратити не одну годину на вивчення історичних передумов. Якщо пояснювати це дуже грубо та коротко, то ізраїльсько-палестинський конфлікт – це суперечка між двома народами, які мають претензії на суверенітет над однією територією.

Враховуючи тему цієї статті, нас цікавить саме територія під назвою Сектор Газа. Внаслідок шестиденної війни, про яку ми писали в цьому матеріалі, Ізраїль зайняв цю територію у 1967 році. Проте, у 2005 році всі мешканці єврейських поселень та ізраїльські військові покинули Сектор Газа, виконуючи План одностороннього розмежування. Вже за рік після цього до влади у Секторі Газа прийшла організація ХАМАС.

ХАМАС – це радикальне ісламістське угрупування, яке виступає за повне знищення Ізраїлю та створення ісламської держави на території «історичної Палестини». ХАМАС визнаний терористичною організацією в низці країн, зокрема США, ЄС та Великій Британії. Проте в Україні ХАМАС не визнаний терористичною організацією.

Вторгнення ХАМАС в Ізраїль

В суботу, 7 жовтня, бойовики ХАМАС несподівано прорвали оборону армії Ізраїлю на кордоні із Сектором Газа та вторглися в прикордонні ізраїльські громади. Водночас бойовики з території Сектора Газа випустили тисячі ракет по ізраїльськім містам та військовим об’єктам.

Попри те, що атака ХАМАС дійсно застала Ізраїль зненацька, сили оборони Ізраїлю вже через два дні відновили контроль над захопленими населеними пунктами. Зараз Ізраїль здійснює потужні повітряні удари по території Сектора Газа. Кількість загиблих з обох боків вже рахується в тисячах. Очікується, що найближчим часом ізраїльська армія розпочне наземну операцію у Секторі Газа.

Думки експертів

Три дні тому український політолог та голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко на своїй фейсбук-сторінці опублікував текст під назвою «Війна між палестинцями та Ізраїлем: уроки для світу, Ізраїлю та України». В цьому тексті пан Володимир виділяє чотири основні тези.

1. Спроба ХАМАС силовим шляхом змінити політичну ситуацію у відносинах між палестинцями та Ізраїлем – це прямий наслідок агресивної війни росії проти України.

2. Україні не можна приносити національну безпеку в жертву внутрішньополітичним конфліктам. Усі останні роки Ізраїль був поглинений такими конфліктами.

3. Несподіваним був провал ізраїльської розвідки. Ізраїльська армія була не готова до масованої та підготовленої атаки палестинців. Україна має бути завжди готова до нової атаки з боку росіян вже після повномасштабної війни.

4. Палестинці у маленькому секторі Газа зі своїми обмеженими можливостями виготовили та використали одномоментно кілька тисяч ракет. Україна має зробити те саме проти нашого ворога.

Інший український політолог Сергій Таран у дописі на своїй фейсбук-сторінці акцентує увагу на реакції США на військовий конфлікт в Ізраїлі.

«Зараз на прикладі Ізраїлю ми побачимо, як працюють двосторонні гарантії безпеки, які США надали Ізраїлю. Схожу модель безпеки Білий Дім може надати і Україні, і перемовини про це вже почалися. Зрозуміло, що політичний і історичний контекст американо-українських і американо-ізраїльських відносин дуже різниться. Але всі, хто від імені України зараз веде перемовини про двосторонні гарантії безпеки, має зараз з олівчиком в руках дуже уважно спостерігати за кожним кроком Вашингтону і врахувати потім цей досвід для вироблення кращої моделі безпеки для України», - вважає Сергій Таран.

Центр протидії дезінформації прогнозує, що конфлікт в Ізраїлі може вплинути на Україну в негативному сенсі:

«Атака ХАМАС призведе до певного ослаблення уваги світової спільноти до українського кейсу та ймовірності тимчасового послаблення військової та фінансової допомоги Заходу. Зокрема, Сенат США ухвалив рішення про перенаправлення допомоги для України (30 танків «Абрамс», 10 винищувачів F-16, а також надання 8 мільярдів доларів) на підтримку сил оборони Ізраїлю. Глава європейської дипломатії Ж. Боррель заявив, у разі затягування фінансування України з боку США, Євросоюз у короткостроковій перспективі не зможе компенсувати таких втрат».

Але Сергій Таран виділяє і іншу «сторону медалі».

«Масштабна війна відволікатиме не лише Захід. Ірану можуть скоро теж знадобитися ракети. Тим більше, що важко повірити у те, що 5000 ракет, які палестинці приготували для Ізраїлю вони виготовили самі. Тому у росії можуть не опинитися всі ті іранські ракети, на які вона розраховує. Є шанси, що і військові потужності Ірану теж зменшаться. І не через санкції, а авіаудари Ізраїлю або навіть західної коаліції», - вважає політолог.

Підсумовуючи, можна дійти висновку, що будь-який військовий конфлікт у будь-якій точці світу в наші часи ризикує стати конфліктом глобальним. Конфлікт між ХАМАС та Ізраїлем не є виключенням. Цей конфлікт може суттєво вплинути не тільки на ситуацію на Близькому Сході, але й в Україні та світі.

Читайте також, флешмоб, фотосесія та дискусії: у Вінниці відзначили День ментального здоров’я.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: bbc.com, espreso.tv, ukrinform.ua та focus.ua

Читайте також