menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наша мета - здорове та щасливе майбутнє дітей»: директор агрокластера на Вінниччині (ФОТО)

16.02.2023 10:10

Аграріям в Іллінецькій громаді презентували інноваційні добрива

У Іллінецькому аграрному коледжі Вінниччини вчора пройшов семінар серед аграріїв та представників торгової марки «Добродій». На семінарі були представлені наукові дослідження добрива, а учасники мали змогу отримати відповіді на власні запитання, повідомляє I-VIN.INFO.

«В першу чергу хочемо подякувати усім присутнім за те, що знайшли змогу у такий непростий час приїхати на нараду-семінар «Світові тенденції та інновації в сільському господарстві». Цього року на базі саме Іллінецького аграрного коледжу проводяться дослідження не тільки продуктів ТМ «Добродій», а й багатьох різних компаній. У нас виходять хороші результати дослідження, тож у майбутньому ми запрошуватимемо аграріїв на ці ділянки, аби вони могли переконатись у екологічності добрива. Наша мета - здорове та щасливе майбутнє дітей, про що дбає кожен на власному «фронті», - каже директор Міжнародного агрокластера «Дністер» Вадим Мохник.

На семінарі кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води НУБіП України Ольга Кравченко презентувала наукові дослідження впливу препаратів ТМ «Добродій» на воду та ґрунт. 

Та головний агроном ТОВ «Поділляагрозахист» Василь Підосичний наголосив, що наукові дослідження - це теоретична частина, яку досить легко підкріпити практичною:

«Якщо розглядати всю лінійку продуктів цієї торгової марки, то вони заслуговують на велику повагу. Беручи до уваги критичні кліматичні зміни, то на весну якраз можна працювати з органо-мінеральним добривом від «Добродій». Вони допомагають рослині відновитись і закласти основу репродуктивно-регенераторних органів на майбутнє. Так, «Добродій калій актив» дає можливість рослинні долати стресові ситуації і схожу дію має цинк-мідь. Ці продукти дають хороший урожай і захищають рослини на хімічному рівні. Зокрема, на Вінниччині поширені прикореневі і кореневі захворювання рослин і в такому випадку допоможе Комфорт універсальний. І головне - немає звикання у рослин до діючих речовин».

І те, що ця продукція є ефективним засобом переходу від хімічних до органічних речовин, зауважив кандидат сільськогосподарських наук, директор Іллінецького державного аграрного коледжу Василь Пиндус. Він додає, що препарати ТМ «Добродій» зменшують хімічну шкоду рослинам і мова йде насамперед про здоров’я людей.

Так, для аграріїв цей семінар став можливістю отримати відповідь на найбільш хвилюючі питання:

-Ми прослухали цікаву доповідь науковців, але хотілось би почути реальні цифри, тобто скільки коштів у фермера залишиться після співпраці з «Добродієм» і яким буде ймовірний результат? - запитував учасник семінару пан Василь.

Генеральний директор ТОВ «Поділляагрозахист» Олександр Суворов наголосив: «Одна з найбільших проблем в агрономії - несвоєчасність внесення продукту на випередження. Ми говоримо про продукт, який не наносить шкоду. У кожного господарства прибутковість коливається у різних цифрах. Але якщо ви кілька місяців будете вкладати на тисячу, то восени можна буде отримати п’ять тисяч. Варто знати, що ми працюємо під протокол. Тобто, коли хтось купує добрива, то мусить слідувати рекомендаціям агронома. У нас є зацікавленість, аби решта господарств спробували працювати з «Добродієм» теж, і, за необхідності, спеціалісти можуть поспілкуватись з вами окремо. Зрозуміло, що науковці - це інша каста, але важливо, коли вони допомагають виробнику бути успішним. Ми прагнемо поєднати роботу науковців і безпосередньо аграріїв для більшої успішності».

Важливість продуктивності землі підкреслив директор ТОВ «Майбутнє будуємо разом» Василь Мельникович: «Торік одне з господарств Вінниччини намагались врятувати врожайність соняшнику. Вони отримали більше 574 кілограм урожаю серед конкурентів. Затратна частина становила 2050 гривень на гектар. Вони використовували продукти ТМ «Добродій» разом з Комфорт універсальний, який виконував фунгіцидну функцію. Та є ще один аспект. Ми багато років застосовували фунгіцидні обробки, і останні роки рослини швидше отримують бактеріальне захворювання. Сьогодні всі визнають, що бактеріальні захворювання - це загроза. Проте ми спостерігаємо, що «Добродій» бореться з усіма бактеріальними збудниками чи грибковими захворюваннями.

-Цей препарат застосовується на насіннях соняшнику і по суті є медоносом. Як він впливає на бджіл? - запитував заступник начальника управління економіки Іллінецької міської ради Віктор Ярославський.

Технічний координатор проєкту «ДоброДій» Костянтин Тимофенко відповів: «Було одне дослідження, згідно з яким, бджоли, оброблені Комфортом, жили довше, аніж решта бджіл. Це показує, що препарат працює саме з вірусами. Всі препарати мають органічну сертифікацію і це говорить про безпечність». 

І, за словами Василя Підосичного, характерним для Комфорту є те, що коли наступає весна, препарат починає працювати від 5 градусів тепла і виконувати повну захисну функцію. А якби це був хімічний препарат, то його дія розпочиналась лише від 8 чи 15 градусів.  

Насиченість корисною інформацією та ефективність семінару підсумував голова Іллінецької територіальної громади Володимир Ящук. Він побажав усім можливості налагодити співпрацю та впроваджувати нові технології у себе на полях.

Нагадаємо, на Вінниччині презентували результати досліджень, які допоможуть аграріям України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Діана Праведна


Читайте також