menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Нашому проєкту немає аналогів в Україні»: Микола Чумак про аматорську лігу з волейболу на Вінниччині

21.12.2022 21:15

Зараз у змаганнях «Ліга Поділля» беруть участь 8 команд з різних куточків Вінницької області

На Вінниччині триває перший Чемпіонат Вінницької області з волейболу «Ліга Поділля». Це змагання, в яких беруть участь вісім аматорських команд з різних громад області. I-VIN.INFO поспілкувався з президентом Вінницької обласної федерації волейболу та співзасновником «Ліги Поділля» Миколою Чумаком про значення цього чемпіонату для спортивного життя Вінниччини та про виклики, можливості і перспективи розвитку волейболу в громадах.

- На відкритті чемпіонату «Ліги Поділля» неодноразово звучали слова про те, що це історична подія, чому це так?

- Я опікуюсь обласною федерацією волейболу вже 18 років, а взагалі працюю в спортивній сфері вже дуже-дуже багато років. Формат проведення аматорської ліги Вінниччини з волейболу, дійсно, історичний тому, що змагання проходитимуть протягом чотирьох місяців, а формат подібний до професійних Всеукраїнських змагань. Спочатку пандемія коронавірусу, а потім і повномасштабна війна далися взнаки. Наша аматорська арена, не тільки волейбольна, у зв’язку із всім цим стала набагато менш активною, тому започаткування волейбольної «Ліги Поділля» - це унікальна подія, яка призведе до розквіту аматорського спорту в області.

- Як створювалася «Ліга Поділля» та які головні виклики були із цим пов’язані?

- У нас вже був досвід проведення подібних змагань навіть на межрегіональному рівні, але за протяжністю вони були набагато менші. Тому на перших організаційних засіданнях ми вирішили дещо змінити підхід. Ми вирішили не запрошувати команди з інших областей, провести все це в межах Вінницької області, але зробити повноцінний чемпіонат, в якому буде декілька турів, потім плей-оф. Щоб це були серйозні змагання, які б могли підготувати спортсменів-аматорів до професійного рівня. Звичайно, в умовах війни постає багато викликів під час організації проєктів подібного масштабу, починаючи від недостатності коштів на дорогу, харчування, спортивний інвентар, закінчуючи безпековими заходами, пов’язаними із безпосередньою загрозою ракетних атак.

- Які головні цілі створення «Ліги Поділля»?

- Ми створили «Лігу Поділля» з метою дати можливість молодим обдарованим волейболістам підтримувати той рівень майстерності, який дасть їм можливість вийти на рівень професійних спортсменів та захищати честь України на міжнародних змаганнях. Ми хочемо, щоб перспективні спортсмени набиралися досвіду саме в аматорській сфері. Раніше наші спортсмени з Вінниччини могли проявити себе у вищій волейбольній лізі України, щоб потрапити на Суперлігу – найвищий Всеукраїнський рівень. Цьогоріч вища ліга дуже ослабла за чисельностю команд, що беруть в ній участь. І ми вирішили вперше за 5-6 років не висувати команди з Вінниччини на цю лігу, а зекономити кошти та відкрити свою аматорську лігу.

- В чому головна відмінність професійних спортсменів від аматорів?

- Професійні спортсмени займаються лише волейболом, у них тренування по сім годин в день, вісім-дев’ять разів на тиждень. А аматори – це люди, у яких є основна робота і у вільний від неї час вони займаються волейболом. Вони знаходять по дві-три години на день на тренування, переконують своїх рідних, що це пропаганда здорового способу життя і що це розвиває їх тіло і дух.

- Чи сприятиме «Ліга Поділля» спортивному розвитку громад Вінниччини?

- Ті спортсмени, які зараз беруть участь у чемпіонаті, раніше збиралися із друзями десь у себе на місцях, на спортивних майданчиках у літню пору року та грали у волейбол. Волейбол займав велику частку їхнього життя, але у них не було такої системної організації, як аматорська ліга. Тому відкриття такої ліги дає можливість побачити, яка у нас ситуація зі спортом в громадах, як гравці з різних куточків Вінниччини себе показують, в яких громадах волейбол розвинений краще, а де гірше. В майбутньому, звісно ж, потрібно підтримувати та розвивати прагнення мешканців громад займатись спортом.

- У Вінницькій області вже організовували подібні ліги, чи це перший такий проєкт?

- У такому форматі змагання на Вінниччині ніколи раніше не проводилися. Чемпіонат проходитиме в два етапи. Перший – це сім турів, за результатами яких визначиться четвірка кращих. Ті команди, що займуть 5-8 місця, будуть змагатися безпосередньо за розподілення цих місць, а четвірка кращих буде змагатися між собою за першість чемпіонату. Ніколи на Вінниччині не проводилося подібних змагань аматорського рівня, які б проходили протягом чотирьох місяців в таких масштабах. Більше того, скажу, що аналогів подібних змагань немає ніде в Україні.

- В рамках цього чемпіонату змагаються як і зовсім молоді спортсмени зі спортивної школи, так і дуже досвідчені волейболісти, наприклад з ВК «Браїлів», чи не створює це певний дисбаланс?

- Як я вже казав, основна мета «Ліги Поділля» - це дати можливість молоді проявити себе та вийти на вищий спортивний рівень. Саме змагання із більш досвідченими спортсменами допоможе їм розвивати свою майстерність. Так, в тому ж ВК «Браїлів» є дуже досвідчені волейболісти і якщо молоді гравці хочуть покращити свої результати їм доведеться грати із ними і обігрувати їх, тільки так стають кращими.

- Як професійні волейболісти Вінниччини показують себе на Всеукраїнському рівні?

- Я не побоюся сказати, що наразі Вінниччина є найкращою за показником розвитку волейболу по всій Україні. Зараз команди нашої області представлені в чоловічій та жіночій Суперлізі – в еліті українського волейболу. Жінки у нас зараз на першому місці в лізі, а чоловіки – на третьому. Наші волейболістки мають реальний шанс потрапити у фінал Кубку України з волейболу. Це вперше взагалі в історії нашої країни, коли вінничани та вінничанки показують такі результати.

Порівняно з іншими країнами, наскільки розвинений волейбол в Україні?

- Якщо порівнювати із нашою країною-побратимом Польщею, то ми зараз полякам поступаємося не тільки в спортивній інфраструктурі, в умовах, в яких тренуються наші та їхні діти, а ще й в спортивній майстерності. Нещодавно пройшли змагання юнацьких збірних U-15 і наші збірні дівчат та хлопців стали срібними призерами, адже вони поступилися саме збірним Польщі. У зв’язку із цим ми плануємо організувати для наших провідних дитячих тренерів тижневе стажування у наших добрих сусідів поляків.

- Чи планується в майбутньому долучати більше громад до змагань «Ліги Поділля»?

- На жаль, у нас є багато громад, які мають розвинені волейбольні традиції, але не представлені на чемпіонаті «Ліги Поділля». Це Могилів-Подільська, Калинівська, Хмільницька, Козятинська, Ямпільська територіальні громади. Їх ще є багато, але в силу певних обставин у них не було можливості представити свої команди. Звісно, в планах у нас масштабувати лігу і залучати в майбутньому більше команд. Ми сподіваємося, що цей перший чемпіонат дасть певний поштовх, і своїм прикладом продемонструє інших громадам, що це успішний проєкт і до нього слід долучатися.

Нагадаємо, запекла боротьба Тростянця проти Стрижавки і чергова «суха» перемога Браїлова: на Вінниччині триває «Ліга Поділля».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер, Діана Праведна

Читайте також