menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Найкраще — їх посмішки»: у громадах Вінниччини провели акцію «Україна понад усе» (ФОТО, ВІДЕО)

16.04.2022 11:30

Українці активно долучаються до культурно-мистецької акції «Україна понад усе» та проводять різноманітні заходи

За час війни українці об’єднались ще більше: вони підтримують один одного психологічно, надають матеріальну підтримку та допомагають адаптуватись на новому місці тим, хто тікав від жахіть війни. Однією з таких форм підтримки є акція «Україна понад усе». Вперше це гасло з'явилося 17 вересня 1918 року. А вже з 90-х років воно стає популярним серед українських націоналістів, особливо під час Євромайдану. I-VIN.INFO дізнався як проводили та чи планують надалі проводити заходи приурочені цій акції у Козятинській та Тульчинській міських громадах.

У Козятинській міській громаді заходи в рамках акції «Україна понад усе» проводились вже тричі, куди приходили діти віком від 5 до 15 років. Перший майстер-клас провели від керівник гуртка «Сувенір», де внутрішньо переміщені діти робили з стрічок сердечка. На другому діти робили прикрасу на одяг, а вже під час третього — плели браслети з бісеру. Спочатку прийшли 34 дитини, та вже на третьому майстер-класі їх було 18.

Аби про захід дізнались якомога більше дітей, керівники гуртків особисто приносили до гуртожитку залізничного училища, де вони мешкають, оголошення.

Методистка Козятинського центру дитячої та юнацької творчості Ольга Ткачук розповідає: «Спочатку війни допомагали в основному нашим бійцям, тому плели сітки. Але далі зібрали нараду й думали як допомогти внутрішньо переміщеним дітям, щоб познайомити їх з місцевістю, її жителями. Тому виникла ідея організовувати такі майстер-класи, аби внутрішньо переміщені діти знайшли нових друзів. Кожний керівник гуртка окремо щось проводить та бере своїх учнів, які допомагають їм у підготовці до того чи іншого заходу. Діти задоволені та щасливі, а для нас найкраще це були їх посмішки. До того ж матері вдячні, що їх діти чимось зайняті, адже вони нікого не знають і просто сидять вдома. Можна сказати, що на третій майстер-клас всі дітки були як рідні».

Ольга Ткачук зазначає, що спочатку перед керівниками гуртків стояла велика організаційна робота. Вони налагоджували зв’язок зі своїми учнями, проводили опитування, аби визначити хто буде приходити, записували відео майстер-класів та викладали їх на ютуб.

«Так як ми обмежені в фінансах, то самі докладаємо гроші, аби все підготувати до уроку та придбати. І добре, що для дітей це не проблема — вони отримують емоції від спілкування та від того що щось разом роблять, для них це цікаво. На наступний тиждень від педагога організатора планується розважальний вечір: конкурси, забави, чай, можливо щось будемо пекти. А до цього вони танцювали, вчили слова пісні «Ой у лузі червона калина» та співали її», - додає методистка.

У Козятині гуртки продовжують функціонувати. Загалом, в центр ходять 500 дітей. Робота продовжується у змішаній формі, оскільки з 1 квітня в кабінетах прохолодно через відсутнє опалення. Проте, на час проведення майстер-класів викладачі обігрівали актову залу. Внутрішньо переміщені діти й надалі зможуть відвідувати гуртки. У кожного керівника гуртка є в мережах групи, тому вони контролюють організаційні моменти, чи виходять діти на зв’язок, хто працює. А що стосується повітряних тривог, то є офіційне бомбосховище та відповідні дії обговорили з керівниками гуртків.



У Тульчинській міській територіальній громаді поки що провели один захід 14 квітня в рамках акції «Україна понад усе». Його організували викладачі та студенти Тульчинського фахового коледжу культури, кількість учасників яких склала близько 30 людей. А глядачами стали внутрішньо переміщені особи, від малечі до дорослих.

«Наш заклад творчий, тому ми не можемо довго перебувати поза творчою діяльністю. В нас 18 творчих колективів: солісти, інструментарії, пісенні, танцювальні. Всі хочуть працювати, долучатись до акцій, які проводяться на підтримку наших воїнів. Навіть незважаючи на військовий стан, чимало студентів місцевих за дозволом батьків змогли долучитись до цієї акції», - коментує подію заступниця директора з навчально виховної роботи Світлана Омельченко.

Майже на годину затримався початок заходу через повітряну тривогу у цей день. Тому почався він о 12:00, що не вплинуло на настрій артистів чи глядачів. Студенти співали, танцювали, читали поезію патріотичного змісту. Але перед цим активно залучались до репетаційних процесів, адже були режисери, хоровики, вокалісти, інструменталісти, хореографи. Оскільки попередньо дистанційне навчання ослабило їх фахову підготовку фахову, то тренування проводились майже два тижні.

Світлана Омельченко додає: «Наразі, студентський театральний колектив готує дві культурно-мистецькі акції, виставу для дітей переселенців. Щодо залученості внутрішньо переміщених дітей, то ми над цим працюємо. Поки плануємо залучити дітей до розпису пасхальних крашанок напередодні Великодні. Його проведуть викладачі та студенти спеціальності образотворче прикладне мистецтво».

Нагадаємо,на Вінниччині провели безкоштовні екскурсії.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: сторінки у Facebook



Читайте також