menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Очільнику Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату загрожує вісім років за гратами

11.01.2023 21:15

Священика судитимуть за підтримку росії

Митрополита Вінницької єпархії УПЦ (МП) судитимуть за публічне виправдовування збройної агресії рф проти України. СБУ зібрало достатню кількість доказів та передало це діло до суду, повідомляє I-VIN.INFO.

В матеріалах слідства не вказується імені підозрюваного, але, судячи зі всього, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана.

Раніше СБУ під час обшуків знайшли у митрополита російські агітаційні листівки та пропагандистську літературу, а також техніку та мобільні телефони, на яких присутні докази підтримки підозрюваним «руського міра».

(фото: пресслужба управління СБУ у Вінницькій області)

За даними слідства, що раніше наводила пресслужба Вінницької обласної прокуратури, підозрюваний опублікував на одному з сайтів РПЦ статтю, у якій заперечує самостійність Православної Церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», а Україну у статті він називає «Малороссией». За це священику висунули обвинувачення за дискримінацію за релігійною належністю.

Сам митрополит Іонафан раніше записав відеозвернення, у якому розповідає про ситуацію із обвинуваченнями. Він зазначив наступне:

«Мої батьки поховані на Лісовому кладовищі в Києві. Мої рідні – племінники – живуть у Києві, вони вважають себе українцями. Невже я хочу, щоб їх торкнулася війна? А вона вже торкнулася їх. Все, що ви читаєте в цих газетках, – це брехня. І я думаю, що я доведу до слідчих органів, що я не ворог України, а той, хто її любить і є патріотом».

(фото: Youtube-канал Вінницької єпархії УПЦ)

Раніше Вінницька обласна рада ухвалила рішення, щодо звернення до найвищих керівних органів України із пропозицією про заборону діяльності УПЦ Московського патріархату на території країни. Про це ми раніше писали тут.

(фото: сайт Вінницької обласної ради)

Перед один з депутатів Вінницької облради сказав наступне:

«Моя особиста позиція однозначна – в Україні має бути тільки одна церква, а саме – Православна церква України. У мене один брат загинув на фронті, інший досі воює з росіянами, я не можу мати іншої позиції щодо церкви московського патріархату».

Свою думку раніше висловили і представники Православної церкви України – тієї, яку підозрюваний митрополит прямо звинувачував та дискредитував у своїх публікаціях.

«На тлі повномасштабної російської агресії і зростаючого негативу щодо цієї буцімто релігійної структури з боку все більшої кількості українців, її очільники використовують всі засоби, щоб хоч якось втриматися «на плаву». Передовсім, вони всіляко намагаються дезавуювати власну причетність до російської православної церкви. Для цього активно використовують всі свої ресурси, фінансові й інформаційні, головне – перекручуючи дійсні факти і достовірну інформацію», - каже прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна.

Схоже, що історія із митрополитом Іонафаном близиться до розв’язки, очільнику Вінницької єпархії УПЦ (МП) загрожує вісім років позбавлення волі за заклики до повалення державної влади, посягання на територіальну цілісність України, порушення прав громадян через їх релігійну приналежність та виправдовування російської збройної агресії.

Обвинувальний акт вже направлено до суду, тому ми і надалі будемо слідкувати за ситуацією та повідомляти про подальші зміни.

Читайте також, російська пропаганда назвала випадок з нападом на вінницького священика «акцією СБУ».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: джерела вказані під світлинами

Читайте також