menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Точне землеробство на Вінниччині: екологічність і прибутковість за рахунок інновацій ®

26.01.2022 19:50

Час вмикатися на еко-хвилю разом із радіопередачею «Агрокластер»

«Майбутнє – за інноваціями» - рефреном звучали слова заступника директора Міжнародного агрокластера «Дністер» Віталія Мережка в прямому етері. Сьогодні відбувся черговий випуск екоспрямованої програми «Агрокластер» на хвилях РадіоТакт, інформує І-VIN.INFO.

Діалоги заради збереження навколишнього середовища

Програма розрахована на широке коло екологічно свідомих людей: аграріїв, які бажають вирощувати здорову продукцію, і людей, які мають право споживати якісне і здорове.

Цього разу акцент зробили на точне землеробство: адже цей метод дозволяє вносити добрива лише за потребою, уникаючи хаотичності їх внесення.

«Наприкінці 2021 року ми підписали договір із іспанською компанією, яка займає 4-е місце в світі за просуванням технологій точного землеробства. Вони «оцифрували» понад 40 мільйонів гектарів земель по всьому світі. Ми стали їх офіційними представниками в Україні і Республіки Молдова», - зазначив Віталій Мережко.

«Агроном у телефоні» працює крізь хмари

В етері прозвучало, що найпершими випробували технологію учасники агрокластера – фермерське господарство «Велес АРС» в селі Куманівці на Вінниччині.

Віталій Мережко підкреслив, що господарство вже має успішний досвід із впровадження інноваційних технологій. Вони активно звільняють поля від агресивних засобів захисту рослин, застосовуючи високоефективні органо-мінеральні добрива від ТМ Добродій.

«Завдяки сучасним технологіям із супутників можна побачити, які є аномалії на полях, і завчасно їх знешкодити, - пояснює Віталій Мережко. - Є два супутники: звичайний супутник і спектральний супутник, який «пробиває» хмари».

Юрій Квітень запропонував пояснити, як працює точне землеробство на реальних прикладах.

«Через логін і пароль очільники господарств можуть заходити в програму з будь-якої точки світу, навіть з-за кордону, і спостерігати, що в них робиться, - пояснив пан Віталій. - Агроном, якщо бачить проблему, може підійти на конкретне поле, на конкретну точку, і знешкодити проблему».

Віталій Мережко підкреслив, що аналітичнікарти з«оцифрованих» полів підходять до кожної машинерії. Тобто, програма надає мапу, за певним показником, яку можна завантажити в програмовану сівалку чи комбайн.

А це, за умов високої вартості добрив, звучить дуже актуально.

Підключати чи вагатися

«Багато господарств бояться, тому що це щось нове для них, - каже Віталій Мережко. - Втім, це програма, до якої ми надаємо супровід і навчаємо. Ми надаємо безкоштовний тестовий період, «оцифровуємо» поле буквально в декілька хвилин. Потрібно надати кадастровий номер поля, або можно обвести поле в режимі онлайн на гугл-мапах. А далі – ми проводимо спільну зустріч із іспанською компанією, співзасновниками іспанської фірми. Вартість методу відносно не висока, а графічне представлення аналітичної інформації приносить значну користь».

Віталій Мережко зауважив, що система точного землеробства використовує штучний інтелект, якій надає аналітичні прогнози із точністю в 95% і закликав усіх аграріїв «йти вперед до штучного землеробства».

Нагадаємо, що передачу можна послухати щосереди в прямому етері на медіа-платформі І-VIN.INFO або в прямому етері на РадіоТакт на частоті 103,7 fm.

Цикл передач ініціювали Міжнародний агрокластер «Дністер» спільно із РадіоТакт і відомим радіоведучим Юрієм Квітнем.

Нагадаємо, минулого разу в етері екоспрямованої передачі говорили про якість води і продуктів харчування, про агресивне і сумлінне землеробство.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Ірина Басенко

Читайте також