menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

ТОП-3 місць на Вінниччині з унікальною рослинністю та ландшафтом

26.09.2021 09:23

Місця, які чарують своїм різноманіттям флори та фауни.

Вінниччина вражає не лише своїми грайливими водоспадами, монастирями чи історичними місцями. Інформаційна Вінниччина зробила підбірку місць, які незалежно від погоди чи пори року будуть захоплювати своєю красою.

«Гайдамацький яр» поблизу села Буша, Ямпільського району

Один з 28 геологічних заповідників України та «музей під відкритим небом». Місце, де переховувались гайдамаки разом зі своїм провідником Іваном Гонтою ще у XVIII столітті. Площа яру займає 96 гектар.

На території урочища та села Буша археологи знайшли сліди черняхівської та трипільської культур, козаків. А у 1883 році було знайдено стародавній скельний храм.

Уздовж річки Бушанки знаходяться велетенські скелі з пісковику. Одну з них називають «Висячою», або «Завішаною». Таких скель у «Гайдамацькому яру» нараховують близько 150.

Олександрівський парк у селі Благодатне, Томашпільського району

Один з унікальних парків України, котрий був частиною маєтку графині Бенет. Займає він площу у розмірі 11 гектар і славиться рідкісними породами рослин.

Це, насамперед, жасмин, сніжна ягода, біла ялина та їстівний каштан. В залежності від особливості рослин, вони розсаджені з урахуванням рельєфу і кліматичних умов.

Романтичне місце, де також знаходяться два ставки, до яких ведуть алеї

Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» у селі Ободівка, Тростянецького району

Створений у 2009 році та названий в честь українського «Робін Гуда» Устима Кармелюка. Площа природно-заповідного фонду Парку складає близько 20 гектар.

Тут ростуть реліктові чагарники, рідкісні трави і вікові дерева. Крім цього, в лісі знайшли багатьох тварин, котрі занесені до Червоної книги України та Європи.

Саме таке різноманіття флори та фауни для парку є цінним аби зберегти його біосферу.

Нагадаємо, які є найдавніші монастирі у Вінницькій області.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел.

Читайте також