menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

ТОП-3 унікальні історичні локації Вінниччини, які можуть перетворитись на туристичні магніти

29.08.2021 09:35

Вінниччині є чим дивувати, окрім неймовірних водоспадів, кар’єрів та порогів

Вінниччина багата мальовничими краєвидами. Є у нас також унікальні історичні місця, про які згадують не так часто, але які варто перетворити на «туристичну Мекку». Інформаційна Вінниччина підготувала підбірку таких локацій, які вражають своєю незвичністю та масштабністю, а ще вони оповиті легендами.

Іллінецький алмазний кратер поблизу села Лугова

Найдавніша «зоряна рани» чи «астропроблема». Пам’ятка природи, яка розташована на кордоні Липовецької та Іллінецької громад та є найстарішою в Європі. Цей кратер утворився через зіткнення космічного тіла із твердими породами українського кристалічного щита. Він містить невелику кількість алмазів і більшість людей хотіли здобути його. І відомий за найбільший у світі агат.

Частина його розміщена на поверхні. Тому у 2018 році тут облаштували оглядові майданчики, інформаційні стенди та вказівники. Навіть планувалось створити масштабний туристичний комплекс. А у 2021 році проведення фестивалю електронної музики, який відмінили через карантин.

Що стосується місцевих жителей, то вони знайшли власне застосування для кратера. Його камені і глину використовують при будівництві будинків. Крім цього, тут шанують чай з трав, зібраних у районі Іллінецького метеоритного кратера, адже цей напій надзвичайно корисний при багатьох захворюваннях.


Скіфські вали поблизу села Сажки

Одна з найбільших локацій скіфського часу, які розташовувались між Дніпром і Дністром. Вважається «Сьомим чудом світу». Немирівське городище наразі можна побачити у вигляді валів та ровів. Вали заввишки 9 метрів і завдовжки по периметру майже 5 кілометрів. Вони мають складну будову, масивні земляні насипи, які використовувалися для захисту від нападів ворогів.

Розділене городище річкою Мірка, або ж як ще говорять – Устя, на дві нерівні частини. Майже в центрі огородженої валом площі є унікальне внутрішнє укріплення — замчисько. Саме на ньому було знайдено «зольник», пов’язаний з культом домашнього вогнища, та три поховання скіфського часу.

На сьогодні, всередині валів є ліс, озеро та кілька полів.


Йосафатова долина поблизу села Голинчинці

Так звана «Долина Хрестів» у колишньому Шаргородському районі, куди протягом ста років люди приносять й встановлюють хрести.

Вся історія розпочалась тут ще у 1923 році після розповіді місцевого пастуха про чудесне явлення Божої Матері. Після цього віряни з усіх околиць й регіонів почали приносити із собою хрести та встановлювати біля джерела з цілющою водою. Проте, більшовицька влада забороняла таке дійство і неодноразово знищувала долину. Тому відновлення паломництва відбулось лише у 2006 році.

Щорічно сюди влаштовують Хресну ходу. Люди приносять хрести з різного матеріалу та розміру й просять у Бога благословення.


Нагадаємо, подорожуємо до печерських порогів на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Вікіпедія, Вінниця.info, autotravel.ua

 

 

 

 

Читайте також