menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

ТОП-4 палаців Вінниччини

24.10.2021 09:20

Багато чого може нас здивувати і однією з таких речей є наша місцевість

Вінниччина - одна з областей України, де збереглося найбільше палаців. Їх нараховують близько тринадцяти. Вони мають свою унікальну історію, а також «особисте» місце розташування. Тому Інформаційна Вінниччина пропонує поринути разом у цю історію і можливо відвідати їх особисто.

Палац Грохольських

Розташований він у Вороновиці. Палац у стилі раннього класицизму, яким володіли дві різні людини. Збудували його на замовлення графа Грохольського у XVIII столітті. Із самого початку запланований як оборонний замок-палац.

Всередині маєтку були різні зали. Це чорний, арабська, турецька, їдальня, помпейский, гербовий. Тут була величезна бібліотека, з тисячами томів французькою, англійською та польською мовами, колекція лицарських обладунків та зброї. А на території маєтку стояла стайня для породистих коней.

Згодом палац почали видозмінювати. Сьогодні можна побачити флігелі, залишки павільйону і водонапірну вежу, стилізовану під архітектуру середньовіччя. Наразі це Вороновицький музей історії авіації та космонавтики.


Палац генерала Заботіна

Розташований в Оратівському районі, село Мала Ростівка. Палац побудований у XX столітті в неоготичному стилі. Палац прикрашають статуї Артеміди та левів.

Найохайніший «панський» маєток. Що зовні, що всередині змушує затамувати подих. У вестибюлі ще висить ікона Бердичівської Божої Матері. І кажуть, що цеглу для будівництва привозили з Польщі.


Палац княгині Марії Щербатової

«Перлина Вінниччини». Розташований у Немирові. Збудований на замовлення княгині у неокласичному стилі в XIX-XX столітті.

Двоповерховий палац з розкішним портиком та колонадою. У кімната, де знаходиться бювет, зберігся оригінальний розпис на стелі. А вікна у даху та світлові колодязі допомагають покращити освітлення коридорів. Розкішна парадна зала з каміном була призначена для балів та урочистих прийомів.

Біля центрального входу палацу збереглися скульптури двох мармурових левів, а також кілька господарських споруд. Крім цього, ще колись зведена поблизу маєтку водонапірна башта. Наразі це санаторій.


Палац Ігнатія Вітославського

Розташований у Жмеринському районі, село Чернятин. Побудований палац в неоготичному стилі з рисами ренесансу та класицизму у XVII столітті.

З самого початку було зведене південне крило з декоративною романтичною баштою, прикрашеною ренесансною короною з зубцями. Над її верхівкою підіймали вимпел-прапор з гербом власника. А інший корпус «приєднаний» до цієї частини за допомогою аркадної галереї.

Згодом, були знищені всі паркові павільйони і альтанки. Також - панську бібліотеку палацу.

Наразі це один з корпусів Чернятинського аграрного технікуму.

Нагадаємо, старожили села Вінниччини розповіли про маловідомі легенди.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: veterdoit.com, moemisto.ua, з вільних джерел




Читайте також