menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У нас багато історій, про які знають лише старожили»: маловідомі легенди села на Вінниччині

10.10.2021 09:35

Дізнаємося перекази та історії від місцевих мешканців

На Вінниччині надзвичайно багато цікавих місцин: від найвідоміших палаців та міст до маленьких містечок. У селі Пиків колишнього Калинівського району Вінницької області багато цікавих історій пам’ятають старожили. І часто розказують їх своїм дітям та онукам. Інформаційна Вінниччина теж дізналась ці легенди.

З'ясувалося, це село вважається найдавнішим поселенням на території Брацлавщини. В далекому минулому воно входило до складу заснованої князями Острозькими Острозької ординації. Також пізніше містечком володів рід Потоцьких. Відомо, що з історією села пов’язана діяльність Криштофа Косинського, Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Устима Кармелюка, Михайла Коцюбинського та інших. Також саме тут народився Ян Потоцький – відомий письменник та історик.

В селі протікає річка Снивода – ліва притока до Південного Бугу. На середині цієї річки розташований дивний пам’ятник, і з ним пов'язана легенда. Як розповів один старожила, колись по Синоводі плавала панночка у човнику.

«Це й човник якимось чином перекинувся і дівчина потонула. Тоді пан наказав своїм слугам засипати те місце камінням та поставити пам’ятник. Скільки років тому це було точно ніхто не знає, проте камінь посеред річки стоїть й досі»,- розповів місцевий, ім’я якого просить не називати.

Старожили багато знають подібних легенд про село, адже Пиків має славне минуле.

Ще одна легенда розповідає про скарб гетьмана. За часів визвольної боротьби Богдана Хмельницького відбулось чимало військових зіткнень з польсько-шляхетською армією. Славетний гетьман в червні 1649 року готувався до облоги Збаража та вів своє військо через Старий Животів (нині село Якимівка колишнього Оратівського району), Старий Пиків (нині Пиків колишнього Калинівського району), Хмільник. І саме під час цього походу в Пикові, на Боржимівці, Хмельницький закопав скарб.

Окрім цього, старожили розповіли легенду про одного турка. Відомо, що під час бойових зіткнень один з них заховав шапку з золотом, та сказав, що ще повернеться назад. Чи повернувся він та чи дійсно це правда, ніхто не знає. Проте легенд, що у селі заховані скарби, досить багато.


Нагадаємо, про палац Марії Щербатової.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.


Фото: Руслана Сивак, podolyanin.com.ua, 


Читайте також