menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Топ-8 пам’ятних знаків соборності та єдності у Вінниці (ФОТО)

22.01.2023 09:15

Історія підписання Акту Злуки та «Ланцюг незламності» у Вінниці

В Україні 22 січня відзначають День Соборності. Саме сьогодні, 104 роки назад відбулося проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. У Вінниці в цей день вшановують загиблих Героїв хвилиною мовчання та приносять квіти до пам’ятних знаків та меморіалів. I-VIN.INFO дізнався про ці історичні пам’ятки у нашому місті, які символізують соборність та єдність України.

У Вінниці до Дня Соборності України провели патріотичний захід «Ланцюг незламності». Учасники акції взялися за руки, створивши міцний «ланцюг», який символізує нашу стійкість, єдність та непохитність.

Україна завжди боролася за свою незалежність. На початку ХХ століття розгорнувся український національно-визвольний рух. А 22 січня 1918 року ІV Універсалом Української Центральної Ради (УЦР) проголосили самостійність Української Народної Республіки (УНР). До цього видали три універсали.

У попередньому,III Універсалі УНР, який ухвалили 20 листопада 1917 року зазначалось: «До території Народньої Української Республіки належать землі, заселені у більшости Українцями: Київщина, Поділя, Волинь, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Катеринославщина, Херсонщина, Таврія (без Криму). Остаточне визначення границь Української Народньої Республіки, як щодо прилучення частин Курщини, Холмщини, Вороніжчини, так і сумежних губерен і областей, де більшість населення українське, має бути встановлене по згоді зорганізованої волі народів».

У Вінниці є багато пам’ятників та пам’ятних знаків, які уособлюють єдність та соборність України. Серед них – ті, які розповідають про події періоду Української Народної Республіки. Про українських героїв, які поклали своє життя за соборність та незалежність нашої держави. Зокрема:

1.Меморіальна дошка І-му Уряду Української Народної Республіки. Уряд тричі знаходився у Вінниці.

2.Бюст Михайла Грушевського – українського історика, громадського та політичного діяча. Голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918).

3.Пам'ятник українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 років, голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР Симону Петлюрі.

4.Меморіальна дошка Дмитру Марковичу, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки.

5.Меморіальна дошка Начальній Команді Української Галицької Армії.

6.Пам’ятник Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА.

7.Меморіальна дошка сотнику армії УНР Семену Якерсону.

8.Меморіальна дошка Костянтину Василенку – громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю Української Народної Республіки в 1917 році.

I-VIN.INFO вітає всіх українців з цим святом. Бажаємо залишатися й надалі незламними, об’єднаними та впевненими у своїй перемозі над ворогом.

Нагадаємо, у Вінниці шиють спальні мішки з підігрівом для бійців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Вікіпедія, Вінницька міська рада



Читайте також