menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Пасивні будинки проти блекаутів: українцям в Польщі розповіли про передові технології енергоефективності (ФОТО)

30.10.2023 19:50

Українська делегація відвідала Польщу в рамках навчального візиту «Зелена Україна: перебудова України в дусі екології»

Зелена енергетика, енергоефективність та екобудівництво – це світові тренди, які в Україні слід починати впроваджувати вже зараз – не чекаючи на закінчення війни. У сусідній Польщі вже давно практикують технологію пасивних будинків, які повністю незалежні від системи енергопостачання та автономно забезпечують себе усіма комунальними послугами. Українські бізнесмени, науковці та представники бізнесу відвідали Польщу для того, щоб перейняти цей унікальний досвід, повідомляє I-VIN.INFO.

Енергетична криза, спричинена російськими ракетними обстрілами об’єктів енергетичної інфраструктури підняла актуальність питання альтернативних джерел енергії по всій Україні. Одним з варіантів вирішення цього питання є будівництво соціальної інфраструктури за технологією пасивних будинків. Будинки із нульовим споживанням енергії, або ж, так звані, пасивні будинки можуть бути повністю автономними від енергетичної інфраструктури та мати безперебійну енергію під час будь яких надзвичайних ситуацій.

В перший день навчального візиту представники українського бізнесу, влади та наукової сфери зустрілись із відомим польським архітектором Марчіном Стельмахом, який має великий досвід у проєктуванні будинків з нульовим споживанням енергії (пасивних будинків). Під час зустрічі архітектор розповів про свій підхід у конструюванні та дизайні таких будівель.

По-перше, матеріали для будівництва повинні мати низьку випромінюваність, а вентиляція будинку має проходити під фундаментом. Рами вікон мають бути без металевих вкладок, самі вікна – пластиковими, а двері – алюмінієвими. Більш герметична будівля споживає менше електроенергії.

Пасивні будинки хоч і не мають активного джерела тепла, але це не означає, що в них відсутнє опалення. Відповідна кімнатна температура буде забезпечуватись системою вентиляції з рекуператором (спеціальний пристрій, що представляє собою двостінний теплообмінник - ред.).

Оскільки будинок буде мати низькі витрати енергії, джерелами тепла будуть слугувати побутова техніка, а також сонячне тепло.

Правильне розташування вікон дуже важливе в пасивних будинках. Великі вікна мають встановлюватись на південному боці – це дозволить використовувати сонячну енергію.

«Взимку всередину буде впускатись більше тепла, ніж його буде виділятись назовні. А влітку, завдяки значно гострішому куту падіння сонячних променів, внутрішня частина будинку буде захищена від перегріву», - розповідає Марчін Стельмах.

До того ж, низький коефіцієнт проникнення у зовнішніх стінах мінімізуватиме енергетичні потреби будівлі, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Здатність пасивних будинків видаляти надлишки водяної пари запобігатиме розвитку цвілі та грибків, а також буде допомагати підтримувати здоровий мікроклімат.

На другий день члени української делегації зустрілись із польською тренеркою з відновлювальної енергетики Ізабелою Гуральчук-Батко. Тренерка поділилась з учасниками основними нормативно-правовими актами Польщі, що регулюють використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) під час будівництва. Зокрема, вона розповіла, що «Закон про ВДЕ щодо мікроінсталяцій» регулює процес виробництва та умови продажу виробленої енергії.

В цей день учасники та учасниці навчального візиту дізналися про будівельне право у Польщі, що передбачає узгодження проєкту фотоелектричної установки з експертами з протипожежного захисту.

Делегація дослідила польські урядові програми, які надають фінансову підтримку для виробників електроенергії. Програма «Моя електрика 5.0» дозволяє отримати дофінансування для інсталяції сонячних панелей.

Програма «AgroEnergia» надає субсидії на ВДЕ для фермерів, що дозволяє їм зменшити витрати споживання електроенергії на 20%.Програма «Чисте повітря» дозволяє заощадити до 50% витрат на електроенергію та призначена для фізичних осіб, які вироблять та споживають електроенергію.

«У Польщі спостерігався надлишок виробленої електроенергії, проте її продаж за оптовими цінами був збитковий, тому уряд Польщі видав розпорядження щодо зменшення виробництва електроенергії. Тому у випадку перенавантаження енергосистеми, доцільно оптимізувати роботу інвертора (пристрою для перетворення постійного струму на змінний зі зміною величини напруги - ред.)», - пояснює Ізабела Гуральчук-Батко.

На третій день делегація навчального візиту відвідала дитячий садочок, медичний заклад та спортивний комплекс, які були побудовані за технологією пасивних будинків. Екскурсію по закладам провів заступник бурміністра гміни Словніки Міхал Хвастек.

Гміна Словніки є лідером Малопольського воєводства в плані впровадження технології пасивних будинків. Ця гміна була першою, де запровадили енергоефективні технології та звели чотири пасивні будинки соціальної інфраструктури.

Бурміністр поділився власним досвідом будівництва пасивних будинків, а також розповів про систему державної підтримки для зменшення споживання енергії та модернізації енергоощадних інсталяцій.

«Ми фінансуємо від 30 до 90 відсотків вартості проєкту на модернізацію будинків під нульове споживання енергії. На нашу думку, краще фінансувати утеплення будинків, ніж давати субсидії на сплату комунальних послуг», - зазначає Міхал Хвастек.

Під кінець зустрічі бурміністр порадив учасникам звертати увагу при будівництві соціального житла саме на високі термоізоляційні стандарти.

«Будівництво пасивних будинків є досить дороговартісним за рахунок високої ціни на термоізоляційні матеріали. Але у довгостроковій перспективі ця технологія окупиться, адже будуть видалятись надлишки водяної пари, що запобігатиме розвитку цвілі та грибків. Також це буде допомагати підтримувати енергоощадність будинку та здоровий мікроклімат навколо», - каже бурміністр гміни Словніки.

Усі учасники навчального візиту «Зелена Україна: перебудова України в дусі екології» отримали унікальну інформацію про будівництво пасивних будинків та польські практики енергоефективності. Весь отриманий досвід зовсім скоро члени делегації зможуть використати на практиці вже у нашій країні.

Проєкт співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії» та реалізується Fundacja Pro-Pomost у співпраці з Вінницькою обласною громадською організацією «Медіа-Центр».

Читайте також, «Приїхали на змагання, щоб заявити про себе»: результати обласних спортивних змагань «Найкраща міська громада Вінниччини 2023».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Вінницька обласна громадська організація «Медіа-Центр»

Читайте також