menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Переселенці, формування бюджету та допомога ЗСУ: голова громади на Вінниччині про виклики повномасштабного вторгнення

01.12.2023 13:20

Увесь колектив органу місцевого самоврядування залишився на місці

Громади Вінниччини, як і решта в Україні, зіштовхнулись з новими викликами після повномасштабного вторгнення. Велика кількість переселенців, відсутні резерви гуманітарної допомоги та формування бюджету за потребами воєнного часу. Це невеликий перелік завдань, на які знаходили рішення у Літинській територіальній громаді, що на Вінниччині. I-VIN.INFO поспілкувався з головою ТГ Анатолієм Бичком. Далі – його пряма мова.

Початок повномасштабного вторгнення рф в Україну. Наш населений пункт знаходиться на дорозі, яка спрямована на Захід. Першого ж дня ми відчули, яка величезна кількість людей тікала від війни. Літин був заблокований у русі транспорту, було дуже багато людей, які потребували допомоги. За добу приймали близько 2,5-3 тисяч людей. Потрібно було вирішувати питання недопущення паніки в самому колективі. Тому що колектив великий і від них дуже багато чого залежить. Вирішили, хто залишається, а хто має змогу виїхати за кордон. Фактично весь колектив нашого органу місцевого самоврядування залишився. Ролі були розподілені.

На перший-другий день перепрофілювали дитячі садки, школи, звернулися до готельного бізнесу за допомогою. У церкві могли прийняти за один раз до 300 людей.

Не залишались осторонь людей з інвалідністю. Їх забезпечували необхідним лікуванням та доглядом. Від історій, коли людей похилого віку з інвалідністю підбирали, але потім залишали буквально на вулиці, краялось серце. У свою чергу Служба дітей допомагала дітям з інтернату, які їхали без документів. Вони контактували з Києвом, оформляли документи для виїзду тощо.

Тепер система роботи налагоджена. Харчування, ночівля та прийом функціонують безперебійно.

Наразі частина людей все таки виїхала за кордон, дехто повернувся на деокуповані території. Найбільша кількість переселенців, які у нас одномоментно перебували, це 2 000 людей. Тепер у нашій громаді мешкає близько 568 осіб, які знайшли притулок, житло, пішли на роботу.

Адміністративні та соціальні послуги. Ми були правонаступниками розформованого районного центру. У нас були забезпечені всі соціальні сфери, зокрема, освіта, медицина, мали будинок для літніх людей. Крім того, інші ТГ заключають з нами договори, користуються послугами у сфері медицини, музичною та спортивною школою, бібліотеками. Це ті територіальні громади, які розташовані поряд з намиє, але не мають розвинутої системи надання послуг.

Благоустрій. З цим проблем немає. Цьогоріч вклали майже 6 мільйонів гривень для відновлення роботи нашого комунального підприємства. Воно у свій час працювало тільки на теренах Літина. Через те, що громада зросла до 36 населених пунктів і 22 000 населення, вони теж потребують таких послуг. Тому з місцевого бюджету виділили кошти для закупівлі спецтехніки, встановили додаткові генератори. Відтак, навіть за відсутності електроенергії скважини працюватимуть безперебійно.

Є три необхідних черги.

Перша черга - заробітні плати, соціальні виплати. Друга пов'язана з безпекою життєдіяльності та критичною інфраструктурою. Третя охоплює решту напрямків, під які виділили кошти.

У нас відкритий спеціальний рахунок, куди будь-хто може направити свої кошти. Якщо будуть проблеми, і фінансування третьої черги заборонять, доведеться працювати тільки так, як пише державний бюджет.

Укриття та підготовка до блекауту. Протягом року вдалося забезпечити всі медичні заклади, дошкільні заклади та школи укриттями. Тож діти вийшли на навчання. До блекаутів підготовлені повністю.

Маємо своє комунальне підприємство, яке повністю відповідає за критичну інфраструктуру, співпрацюємо з іншими організаціями.

Соціальна, медична та освітня сфери має додаткові генератори, джерела живлення.

«Пунктів Незламності» існує достатня кількість. Є такі, які були створені на базі наших об'єктів. Державна пожежна частина теж такий має. Є кілька заправних станцій, які приймають людей в разі необхідності. І в будь-який час можуть прийняти готелі чи мотелі, що розташовані на центральній вулиці.

Гуманітарна допомога. На початку повномасштабної війни ми не мали резервів. Все, що було, спрямували на харчування, людей селили в лікарні, дитячі садочки тощо. Зі збільшенням кількості людей, які потребували допомоги, почали різними шляхами вирішувати питання.

Спочатку опрацювали запаси з місцевого самоврядування. Далі знайшли спільну мову з місцевими підприємцями. Закордонні партнери теж відразу запропонували допомогу. Її отримали через тиждень та продовжили отримувати далі. Для прикладу, польські партнери надавали одяг, медичне обладнання, продукти харчування. Тільки так вдалось з часом налагодити свою систему постачання продуктів.

Загалом допомагали партнери з Нідерландів, Польщі, Німеччини, Сполучених Штатів. Наша співпраця з Польщею триває протягом 12 років. Завдяки цьому вдалось знайти собі друзів в інших закордонних країнах за принципом: «Друзі наших друзів є нашими друзями».

Крім цього, при органі місцевого самоврядування призначили відповідальних осіб, які працювали над наповненням складів необхідними речами. Були різні ситуації, але ми зуміли налагодити ефективну роботу.

Допомога ЗСУ. Якщо отримуємо листи з військових частин, виділяємо кошти з місцевого бюджету. Під час формування програм на 2022-й рік було все розраховано на мирні часи. Опісля довелось переглянути та внести зміни. Для допомоги ЗСУ долучаються також наші підприємці і сільгоспвиробники.

Велика вдячність працівникам територіальної громади. У нас є правило – одноденний заробіток перерахувати на фронт. За ці півтора року тільки внески працівників місцевого самоврядування бюджетних установ допомогли отримати 2,5 мільйони коштів, які направили на потреби ЗСУ.

Виживання громади. Громада відноситься до аграрного регіону. Працюємо завдяки місцевим податкам і зборам, роботі бізнесу, сільського бізнесу та місцевого самоврядування.

Тобто, ми не є дотаційною громадою. Навпаки, цьогоріч маємо додаткові кошти. Вони спрямовані на вирішення питання освіти, медицини, частково - благоустрою. Але переважна більшість - це забезпечення військових частин.

Можливо, тільки завдяки тому, що відбулась децентралізація, є усвідомлення відповідальності. Ми єдиний орган на цій території, котрий відповідальний абсолютно за все. Були усунуті районні ради, районні державні адміністрації. У іншому випадку кожен би перекидав обов’язки одне одному. А так наша громада працює консолідовано та ефективно.

Читайте також, «На другий день будівництва спорткомплексу почалась війна»: голова громади на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також