menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Пересувні стоматологічні кабінети для ЗСУ виготовляє вінницький лікар (ФОТО)

21.10.2023 16:00

Такі кабінети відправляють на східний напрямок

Вінницький лікар-стоматолог Олександр почав робити пересувні стоматологічні кабінети на потреби Збройних сил України ще з грудня 2022-го року. Тоді до нього звернулась міська рада з проханням переобладнати такий автомобіль. Бюджет становив близько мільйону гривень, але був відсутній механізм роботи. Так вирішили організувати унікальний волонтерський проєкт, повідомляє I-VIN.INFO.

Олександр пригадує, що спочатку не знали, хто може взятись за подібне, тому що процес реалізації передбачався безпосередньо у Вінниці. Єдиний в Україні, хто переобладнує і робить пересувні стоматології (ПСК) – компанія «Галіт» в Тернополі (виробник стоматологічного обладнання). Туди гнати авто не захотіли, тому що завод встановлює тільки обладнання, яке виробляє сам:

«Вже був розрахований бюджет на мільйон гривень для повноцінного обладнання кабінету. Та не було механізму закупівлі чи оформлення. Так запропонували зробити все це як волонтерський проєкт, аби процес не відтермінували на рік або два».

За професією Олександр - лікар-стоматолог, але наразі він займається обладнанням. У нагоді стали знання нюансів роботи техніки. Тож це вже четверте переобладнане авто і ще одне – попереду.

«Для звичайної та пересувної стоматології потрібно все те саме. Це компресор, відсмоктуючий агрегат, автоклави, стерилізації, інструментарій, меблі. Єдиний нюанс: РСК має займати від 5 до 9 квадратних метрів, а стоматологія може бути від 60 квадратних метрів. Якщо трошки подумати і знати, що компресор на півтора кіловата працює на повну і є альтернативи, це зменшить кількість шуму. Все компактно і якісно. Навіть є автономний підігрів», – розповідає Олександр.

Кабінет працює від світла, яке забезпечує автомобіль (підключається 220 Вт). На позиціях є військові трансформатори. Ще один з варіантів – генератор. Машина майже закінчена: залишилося встановити ємність для води під автоклавом.

Для облаштування одного ПСК необхідно в середньому два місяці. Працює чоловік над усім сам. Хоч він не проти допомоги, але ніхто не погоджується працювати як волонтер - безкоштовно. Тому допомагають переважно фінансово (із крайнею машиною допомогли: Вінницька обласна ДЮСШ «Колос», Вінницька обласна спеціалізована ДЮСШ з волейболу, Вінницька СДЮСШОР з легкої атлетики, Вінницька обласна ДЮСШ з футболу «Нива»).

«Справа в тому, що люди іноді халтурять, а відповідальність все рівно несу я. Так і в звичайному житті. Елементарно треба було машину фарбувати. На жаль, не знайшлися ті, хто б безкоштовно захотів наждачною бумагою перетерти машину. Над цим працювали теж я та лікар, якому машину передадуть. Знайшлись лише люди, які безкоштовно її пофарбували, але фарбу купував за власні кошти», – каже вінничанин.

Загалом до волонтера звертаються лікарі та військові. Одним з таких став військовий лікар, який тепер служить в Харкові.

Олександр ділиться, що працює «сарафанне радіо». До нього безпосередньо звертаються ті, в кого немає грошей для переобладнання цих автомобілів:

«Не бачу сенсу витрачати гроші на нові ПСК, які вартують від 1 до 2 мільйонів гривень. Ці кошти можна направити на закупівлю дронів чи іншої зброї. Нікому не відмовляю, але виготовлення ПСК - питання часу. А щодо фінансування, то знайдуться спонсори або вкладу свої кошти».

Є машини, які служать бійцям. Вони можуть під'їхати під лінію вогню і авто вибухають чи пошкоджуються. Наприклад, є автомобіль, який приїхав і попав під обстріли. Лікарі отримали контузію, а в машині нові речі (крім вживаних речей встановлюються нові) вийшли з ладу. Тоді у нагоді може стати запас якихось матеріалів. Проте чим більше часу машина на місці, тим більше можливостей її укомплектувати.

Є також автомобілі, які працюють на благо цивільних на деокупованих територіях. За допомогою звертався благодійний фонд, тому для них порахували лише собівартість запчастин, розхідних матеріалів. Сама робота була безкоштовною.

Якщо на початках перші машини віддавали швидко і давали лікувальні матеріали, то тепер, за словами вінничанина Олександра, люди не вірять в доброту:

«Елементарно: мені телефонують, що хтось робить ПСК і кидають список необхідного. Я кажу, що перераховані речі можна придбати недорого в Епіцентрі. От не можу надавати щось просто так, не знаючи куди воно дінеться потім. Але в самого руки інколи опускаються. Деякі знайомі дивуються моїй роботі і запитують, скільки на тому заробляю. Доводиться пояснювати – заробітку немає, бо сам в мінус виходжу».

Водночас лікар-стоматолог не здається. Знає, що працює заради бійців, які надихають його своєю вдячністю:

«У цивільному житті людям шкода піти до стоматолога, хоч болить зуб. Їм шкода грошей. Військові служать, вони на позиціях і у них немає можливості покидати позиції. Вже чув відгуки, що хлопці просто ходять шоковані і не вірять, що лікування зубів може бути безкоштовним. Ще й в таких умовах. Їм дуже приємно і, скажу, це надихає. Такий малесенький вклад у велику перемогу».

Нагадаємо,юний художник з Вінниччини зібрав 18 тисяч гривень для ЗСУ на аукціоні власних картин.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна



Читайте також